USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Хотів посмажити шашлики», – семирічний волинянин, який провів ніч в очереті

8 Квітня 2021 20:30
Другокласника Матвія, який зник напередодні ввечері у селі Холонів Горохівської громади, знайшли за 10 кілометрів від дому. Хлопчик пробув цілу ніч при мінусовій температурі на вулиці.

Суспільне поспілкувалося з хлопчиком, його мамою, медиками, односельцями та правоохоронцями, які пів дня прочісували територію села у пошуках дитини.

Ночував у холодному рову

Матвій пішов із дому 7 квітня орієнтовно о 17:00. Про зникнення школяра правоохоронці дізналися лише зранку та одразу організували пошукову групу. Загалом до пошуків дитини залучили майже дві сотні людей.

Змерзлого, але живого Матвія знайшли за 10 кілометрів від села. Поліцейські закутали малого в форменний одяг, до найближчої дороги хлопчика несли на руках.

Вже в кабінеті медиків Матвій зігрівся, поїв і розповів, що ніч провів у рову. Дуже змерз та злякався. «Я шашлики хотів зробити. Я тільки сало взяв, а ту штуку, де смажити, – забув». Додому, каже, боявся повертатися.
Зі слів лікарки Марії Вілюри, хлопчик отримав загальне переохолодження: «Температура 36,0 в дитини. Тобто, понижена, але в межах норми, враховуючи його стан. Ну і така стресова ситуація, загальне нервове перенапруження».

«Куди пішов – не знаю», – мама хлопчика

Поки правоохоронці прочісували усі навколишні будинки, горища, рови та чагарники, вдалося поспілкуватися з мамою хлопчика.

Жінка каже, що шукати дитину почали напередодні близько 20:00. До поліції звернулися вранці, бо намагалися розшукати малого власними силами. «Відділився від дітей десь о п’ятій годині вечора, а в дев’ять ще бачили його. Він взяв із собою колонку, щоб музику слухати. А куди пішов і чому пішов, я не знаю», – розповідає Наталія Читкайло.
За словами старости села Олександра Мартинова, родина, у якій живе Матвій, неблагополучна. Батько помер, хлопчик росте з мамою, старшим братом, бабусею та дідом. «Зловживає вона потихеньку. Підробляють, діти не бідували ніколи. Вони були і ситі, і вдягнені, і до школи ходили», – розповідає староста. З його слів, про те, в яких умовах виховують дітей, соціальні служби не інформував, бо не було підстав.

Що з Матвієм буде далі

Нині Матвій разом зі старшим братом у лікарні. Лікарка Марія Вілюра каже, що молодший хлопчик пробуде в медзакладі щонайменше до понеділка.
Правоохоронці зауважують, діти проживають в неналежних умовах. Зі слів заступника керівника Нацполіції в області Сергія Козака, матір можуть притягнути до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, а органи самоврядування – за службову недбалість.

Подальшу долю братів вирішуватимуть соцслужби. У Нацполіції кажуть: з початку року до правоохоронців надійшли повідомлення про зникнення 64 дітей: усіх їх розшукали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сумно Показати IP 8 Квітня 2021 22:39
В с.Холонів таких сімей тьма. Це тільки початок... Там роботи службі у справах дітей дуже багато. Тих потихеньку пючих багато....
Жахіття Показати IP 9 Квітня 2021 09:16
Звідки дитина у свої 7-м років знає, що таке шашлик? Це щось у нас в Україні страшне робиться. Дитина голодна при рідній матері. Гадаю мати п'яничка разом з коханцями привили дітям такі спогади про шашлики. Самі нап'ються, наїдяться жареного м'яса, а діти доїдають, що залишилось.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus