USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Храм на ланцюгах та замках: у селі на Волині ділять церкву

23 Квітня 2019 17:36
У Свято-Миколаївському храмі у селі Будятичі Іваничівського району, що поряд з Нововолинськом, триває конфлікт між священнослужителями і прихожанами УПЦ та територіальною громадою і вірянами з села, які проголосували за перехід до ПЦУ. Говорять, що храм зачинили на замки активісти – прибічники ПЦУ, а вночі його охороняють представники з УПЦ.

Збори жителів сіл Будятичі та Космівка Поромівської ОТГ Іваничівського району провели в березні у приміщенні місцевої школи. Вирішили перейти до Православної Церкви України, зареєстрували статут, отримали відповідні документи. Збори прихожан, з яких переважна більшість – нововолинці, відбулися і у церкві. Віряни підтримали позицію настоятеля церкви не виходити з УПЦ.

У суботу, 20-го квітня, після служби знову підняли питання приналежності церкви. А вже в ніч на 21-ше квітня замінили замки на воротах та на вході в храм і повісили ланцюг. Святкову службу на Вербну неділю настоятель храму для прихожан проводив під церквою. Говорять, що опісля вербу освячував інший священик для мешканців Будятич, які проголосували за перехід до ПЦУ.
Журналісти «БУГу» приїхали до церкви, щоб вислухати обидві сторони конфлікту. Біля церкви був настоятель протоієрей Іван та кілька мешканців Будятич, ініціативна група, яка відповідала за перехід до ПЦУ. За годину спілкування під храм приїхали прихожани церкви з міста та інші священнослужителі УПЦ, а також поліція, щоб слідкувати за дотриманням порядку.
Є два погляди. Одна сторона вважає, що церква належить територіальній громаді і вона вирішила перейти до ПЦУ. Інша переконана, що в храмі є релігійна громада і тільки вона на чолі з настоятелем може вирішувати долю церкви.


Що говорять ті, хто «за» ПЦУ?

На території села Будятичі зібрали 174 підписи за перехід до ПЦУ. 16-го березня на зборах у школі за наявною інформацією з 66-ти присутніх «за» проголосували 49, «проти» – 15, 2 утрималися. Протокол зборів журналісти не побачили, бо присутні сказали, що його немає.

Ініціативна група займалася оформленням документів. Розповіли, що у Волинській ОДА внесли зміни до статуту Свято-Миколаївської релігійної громади УПЦ села Будятичі Іваничівського району. Зареєстрували релігійну організацію «Свято-Миколаївська релігійна громада ПЦУ села Будятичі Іваничівського району».
Щодо зборів у храмі. Говорять, що жінці, яка співає в церковному хорі і живе в місті, не дали можливості голосувати в церкві, а на зборах територіальної громади вона не має права.

«Чому місто має керувати церквою? На зборах в церкві була тільки 20-ка з Будятич», – говорить жінка.
Прихильники ПЦУ кажуть, що в суботу, 20-го квітня, настоятель храму навмисно почав службу раніше, о 8:30, а не о 9-й, як зазвичай. А після – закрив храм, нікого не впустили.

А вночі на 21-ше квітня з’явилися нові замки. Настоятель храму не зміг потрапити в церкву.
Що говорить настоятель Свято-Миколаївської церкви, священнослужителі та прихожани з Нововолинська?

10-го березня проведені парафіяльні збори. Присутніх було 105 чоловік. Ухвалили залишитися в канонічній Українській Православній Церкві: «за» 103, «проти» – 2. Протоієрей Іван розповідає ,що загалом зібрано 400 підписів.
Протоієрей вважає, що храм належить релігійній громаді і лише прихожани можуть вирішувати чи переходити в ПЦУ, зачитав статті ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації».

«Релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади».
«На службу 12 бабульок із села тільки ходять. Більшість прихожан з Нововолинська, які підтримують настоятеля», – говорить одна з присутніх жінок.

Деякі мешканці Будятич зауважили, що не ходять в храм, бо він належить Московському патріархату. А коли вирішили перейти до ПЦУ, то будуть відвідувати церкву в селі.

«Є два статути на сьогодні. Офіційно мене повинні звільнити, а немає навіть попередження. Звернувся, щоб дали документи про реєстрацію громади. Ніхто не надав ні документи, ні списки, хто голосував», – зазначив протоієрей.

До Іваничівського відділення поліції звернулися з приводу заміни замків. Священнослужителі УПЦ вночі стережуть церкву, палять вогнище в бочці. Кажуть, щоб не замінили замок до єдиних воріт, на яких не встигли це зробити. Інша сторона думає, що хочуть повиносити з церкви цінності.
Говорять також, що на зборах у школі не було 2/3 від територіальної громади. Що мешканців, які мають право голосу, тільки у Будятичах більше 500 чоловік.


Священнослужителі УПЦ зазначають, що хочуть єдиної української церкви, але на їхню думку не таким чином має відбуватися перехід.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 24 Квітня 2019 07:47
Активіст прийшов нагадив та й пішов. Це як колись комуністи валили церкви.
Ганьба фарисеям! Показати IP 24 Квітня 2019 21:10
Господа не обманути ,на Суді з кожного спитає по вірі та по ділам їх...Йому бамажкою не виправдатися,все про всіх знає...
Абсолют Показати IP 25 Квітня 2019 17:42
Тут надають безкоштовну консультацію щодо внесення змін до статуту https://absolute.kiev.ua/uk/services/posluhy-z-reiestratsii-zmin.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus