USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Хто, контактуючи з хворим на коронавірус, має більше шансів не захворіти

14 Квітня 2020 17:50
Не захворіти, контактуючи з особою, зараженою коронавірусною інфекцією, мають більший шанс люди з хорошим місцевим імунітетом. А на збільшення летальних випадків можуть впливати бактерії, стійкі до медикаментів, розповсюдженню яких сприяє часте й нераціональне використання громадянами антибіотиків.

Авторитетний український педіатр Євген Комаровський зазначив, що багато людей, контактуючи з хворим на коронавірус, можуть не захворіти.

«Є таке поняття, як місцевий імунітет – це захисні властивості слизових оболонок. На поверхні слизових оболонок носа, носоглотки, гортані, бронх виділяється слиз, котрий містить секреторний імуноглобулін, що може нейтралізувати віруси безпосередньо там, де вони намагаються проникнути в організм. Також є низка факторів, які впливають на місцевий імунітет. У рідкому слизі імуноглобулін як фактор місцевого імунітету активний. Якщо ж слизові оболонки пересихають, то місцевий імунітет практично відсутній. Тому, якщо людина знаходиться в середовищі з оптимальними параметрами повітря, не має дефіциту рідини в організмі, багато п’є, має хороший місцевий імунітет, то вона має великі шанси, контактуючи з хворим, не захворіти», – пояснив лікар.

Читайте також: «Сидіть удома», – Євген Комаровський про прогулянки, провітрювання і миття рук у тазику

Він додав, що варто теж зважати на індивідуальні особливості місцевого імунітету, адже в одних людей він більш виражений, а в інших – значно менше. Саме тому деякі люди можуть часто хворіти на гострі респіраторні вірусні інфекції.

«Це не відміняє того факту, що всім потрібно бути обережними. Головне – розуміти, якщо ви часто хворієте ГРВІ, то одна з ваших проблем – проблема місцевого імунітету», – сказав педіатр.
Також він торкнувся теми антибіотиків, які можуть провокувати розповсюдження стійких до ліків бактерій: «Чим активніше люди використовуються антибіотики, особливо без необхідності, тим більша ймовірність того, що на території регіону, особливо в медичних установах, будуть розповсюджені бактерії, стійкі до великої кількості медикаментів. Бактеріальне ускладнення, що виникає при коронавірусній інфекції, викликане саме бактеріями, на які практично ніщо не діє. Це один із факторів, що можуть впливати на ріст летальності».

Комаровський наголосив, що це ще один доказ того, що потрібно прислухатися до ВООЗ, яка акцентує, що необґрунтоване використання антибіотиків – одна з головних загроз, перед якими стоїть людство. Тому варто не використовувати антибіотики займаючись самолікуванням.

«Той факт, що будь-який антибіотик можна придбати в аптеці без рецепта, на мою думку, – це злочин», – звернув увагу лікар.

Окрім того, Євген Комаровський нагадав, що вчені довели, що антибіотики, які пацієнти приймають із метою профілактики, не зменшують, а навпаки збільшують ймовірність виникнення бактеріальних ускладнень.

Читайте також: COVID-19: інструкція із самопорятунку від Євгена Комаровського
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus