USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Хто отримає відстрочку від мобілізації: у Раді розповіли про зміни до законодавства

4 Грудня 2023 18:51
Студенти, педагоги, строковики та родичів інвалідів можуть отримати відстрочку від мобілізації. Відповідні зміни до законодавства зараз обговорюються у Верховній Раді.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів перший заступник голови комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк, передає Gazeta.ua.

За його словами, над рішенням працює робоча група.

«Вони працюють над вдосконаленням законодавства в сфері військової діяльності. І найближчими днями ми будемо розглядати низку законопроектів, в тому числі напрацьовані цією робочою групою», – сказав Цимбалюк.

Читати ще: Демобілізація в Україні: у Раді розповіли про розробку змін у процедурі

Народні депутати в розробці законопроектів, що стосуються мобілізації, демобілізації та інших питань сектору оборони радяться з вищим військовим керівництвом.

«До складу цієї робочої групи входять представники ЗСУ і всіх сил оборони. Через те ми виходимо саме з їхнього практичного досвіду та потреб», – зазначив нардеп.

Він підкреслив, що для того, аби провести ротацію, потрібно підготувати певну кількість військовослужбовців ЗСУ та інших сил оборони.

Читати ще: Воєнний стан: хто може звільнитися з військової служби

Зокрема, пропонується встановити відпустку терміном 90 днів з оплатою грошового забезпечення для осіб, які повернулися з полону. Також, які документи повинен мати військовослужбовець або військовозобов’язаний під час проходження ВЛК чи лікування після поранення, та що має забезпечити держава через ВЛК, щоб зменшити бюрократію.

Пропонують також встановити право на звільнення з військової служби осіб без громадянства або іноземців, та право на звільнення з військової служби осіб, які мають інвалідність першої, другої групи.

Крім того, пропонується встановити права на звільнення з військової служби або демобілізацію жінок-курсантів, які достроково розірвали контракт.

За словами Цимбалюка, законопроектом також планується врегулювати право на відстрочку педагогів та викладачів вищої професійної освіти й студентів, які здобувають вищу освіту.

«Що стосується викладачів, то це однозначно право на відстрочку. Що стосується студентів, то зараз йде дискусія щодо недопущення порушення прав особи на здобуття освіти. Але що вирішено – коли людина здобуває другу або третю вищу освіту, дати можливість завершити навчання, це однозначно вже вирішено», – пояснив Цимбалюк

За його словами, юридичне управління Верховної ради підготує пропозиції стосовно тих осіб, які в майбутньому захочуть здобувати другу, третю вищу або професійну підготовку, а саме яким чином може бути обмежене це право.

«Але практика свідчить про те, що ми працюємо щодо квот Міносвіти на здобуття фаху. Насправді проблема існує в тому, що в десятки разів зросла кількість тих, хто почали здобувати другу, третю вищу, або професійну освіту. Через те вирішили внормувати: якщо людина здобуває першу вищу освіту – питання не обговорюється, вона має право на відстрочку, якщо вона вже вступила та здобуває другу чи третю ми також вирішуємо питання, щоб дати можливість завершити», – сказав Цимбалюк.

Законопроектом планується також надати право на демобілізацію строковиків.

«Це дуже важливе питання. І більше того, вони всі без виключення уже відслужили передбачені законом терміни. Через те ми передбачаємо, що після змін в законодавстві, верховний головнокомандувач повинен буде підписати закон про демобілізацію і всі ці особи, вони будуть демобілізовані», – каже Цимбалюк.

Обговорюється також питання, як мінімізувати кількість тих, хто доглядає осіб з першою та другою групами інвалідності.

«Нині законодавством не обмежена така кількість. Ми плануємо обмежити – одна особа призовного віку має право на відстрочку по догляду за особою-інвалідом, якщо немає інших членів родини, які можуть її доглядати», – додав Цимбалюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus