USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

День завозу на луцькому секонді: марафон для місцевих бариг

27 Серпня 2019 19:00
Навіть голлівудські зірки Джулія Робертс, Шерон Стоун, Джонні Депп не гребують купувати одяг на секонд-хенді. Втім, якщо знаменитості шукають у цих магазинах щось ексклюзивне, то українці – просто недорогі та якісні речі. Хоча в п’ятірці лідерів-споживачів поношеного одягу зовсім не Україна, а Пакистан, Малайзія, Росія, Туніс і Нідерланди.

Нині у зірок стає все більше послідовників. Бо не кожен українець може дозволити собі придбати гарний одяг чи взуття з фірмових магазинів – дорого або просто шкода віддавати кругленьку суму. А дешеві речі з Китаю теж не всім хочеться замовляти. От і доводиться шукати щось цікаве на секонд-хенді.

Публіка в цих магазинах строката. Сюди приходить і молода жінка, у якої в кишені лише 200 грн, а хоче мати вигляд на кілька тисяч. І вже немолодий чоловік у чорних кедах та синіх бойфрендах. Він ніби застряг у часовій петлі: молодість пройшла повз нього непомітно. І старенька бабуся, яка в переддень оновлення товару шукає у ящику ще не зовсім витерту постільну білизну та рушники.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило і собі завітати у один з луцьких секонд-хендів, аби на власні очі побачити, що відбувається у день оновлення товару.

Полювання

Вівторок, 7:59. Важливий день для мисливців на поношений одяг – день оновлення товару. Біля дверей зібралося до півсотні людей. Хтось прийшов сюди ще о 6:00, аби стати в чергу. Усі вони штовхаються. Таке враження, що ці люди ненавидять одне одного. Дух суперництва зводить нанівець усі намагання не втрачати контроль. Найважливіше для них – зайти першими. Для бариг це – наче марафонський забіг. Буде гаряче. І на вулиці, і всередині магазину.
Асортимент на цьому секонді оновлюється щотижня – у вівторок. На речах цінників немає. Тут усе продають на вагу. У день завозу найдорожча ціна – 217 грн за кг. В останній день вона впаде аж до 20 грн за кг. Правда, і вибір буде вже не такий.
8:00. Натовп проривається всередину, ледь не збивши з ніг охоронця. Я тільки встигаю дивуватися, як швиденько і вправно бариги загрібають товар. Їм вистачає кількох секунд, щоб роздивитися, чи немає ґанджів. Вони бігають залом, як навіжені, штовхаються, перебирають вішаки, одяг падає просто на підлогу і там валяється. Працівникам буде над чим попрацювати наприкінці зміни. Дехто свариться за лахи. Інші лише заздрять, коли бачать гарну знахідку в руках у іншого покупця.

У кожного перекупника своя спеціалізація. Наприклад, жінка у чорному загрібає жіночі жакети та куртки, двоє хлопців вправно перебирають усе взуття, ще одна жінка купує близько 20 пар жіночих джинсів.
Десь о 10:00 масове скуповування на секонд-хенді закінчується. Перекупники ретельно оглядають товар, засмучуються, коли бачать ґанджі, а тоді важать знайдене, запихають у пакети, які лежать одразу біля ваги, і прямують на касу. Їх тут впізнати нескладно: нахабні, самовпевнені, знають кожен куток магазину. Вони перетворюють магазин на балаган. Тут усюди – безлад. Однак продавчині та охоронець не роблять їм зауважень. Таке враження, що усі вони добре знайомі. Новачків теж видно здалеку – невпевнені, соромляться розглядати товар, а коли виходять за двері – дивляться, чи ніхто не помітив.
Прийшов на годину, а згаяв під дня

Ближче до обіду тут стає значно тихіше і не так людно. Продавчині більше не чатують біля роздягалок, а сідають перепочити на кріслах.

– Вранці тут треба пильнувати. Люди часто крадуть. Ховають речі у сумки, піддягають майки та футболки під кофти. Не знаю, що спонукає їх до цього: брак грошей чи крадіжка приносить їм таке задоволення? Вже і вартує та річ не так і дорого, можна ж купити, – працівниця лише розводить руками й кудись іде.

– Залишила тобі шматок торта і бутерброди. Піди перекуси, – дивиться уже не на мене, а на свою колегу. Та прямує до каси й умить ховається за дверима підсобки.

Тут життя вирує на повну. Для відвідувачів час летить дуже швидко: прийшов на годину, а згаяв пів дня.
Можна знайти на секонд-хенді не лише одяг та взуття, а й друзів. Я й оглянутися не встигла, як якась жіночка уже підшукала мені пару до босоніжок.

– Беріть, не пошкодуєте. Шкіра. Я у цьому добре розбираюся. Прийшла вибрати туфлі для дочки, – каже жіночка, а сама продовжує копирсатися у ящику із шлапаками. Мабуть, колись вона торгувала взуттям на ринку.
Якоїсь миті розумію, що психологія натовпу впливає і на мене. Розглядаю речі й думаю: і це мені потрібне, і те, а ці шорти обов’язково візьму – таких у мене ще немає.

– О, дорогенька, та ви переплюнули свого чоловіка. У вас 18 речей, а у нього – 12, – каже мені працівниця магазину, коли стою в черзі до роздягалки. І ми уже втрьох заходимося реготом.

Перепродаж в інтернеті

Лучанкам Тані та Ірі – по тридцять. Почали продавати одяг в інтернеті одразу після закінчення університету. Сплавили кілька суконь, заробили по 500 грн.

– Навіщо ходити на роботу? Дві такі сукні, кілька курток – і вже є заробіток, – зізнається Таня. – Розумієш, ми отримуємо кайф від цієї роботи. От йдеш на улов і вже дорогою налаштовуєш себе захопити найкраще.

Спершу дівчата спеціально їздили на секонди до Києва та Львова. Вони кажуть, що там можна було знайти майже новий, або й зовсім новий брендовий одяг та взуття. Після закупок поверталися до Луцька, прали, прасували, а тоді продавали. Однак кілька років тому і на луцькі секонди почали завозити нічим не гірші речі. Якщо добре пошукати, можна знайти і кросівки New Balance та Reebok, куртки та кофти Marks & Spencer тощо. Дівчата мають постійних покупців, які не хочуть переплачувати за брендові речі у фірмових магазинах.

Після полювання на одяг найважливіше – гарні фото. Фотографували речі дівчата на столі чи на підлозі. Поряд ставили гарні вазони чи глянцеві журнали. Потім почали фотографувати на собі. Адже на людині річ має зовсім інакший вигляд.

– Раніше продавали одяг у «ВКонтакте», але коли його заборонили, торги впали. Зараз маємо сторінки у Instagram. Виставляємо речі на OLX, продаємо на сайті Shafa, – каже Іра. – До цього ми обидві працювали в банку. Нудно. Ніяких тобі розваг: сварливі клієнти і цілий день в офісі. Тут усе інакше. Ні з чим не можна порівняти задоволення, коли знайшов щось круте. Купив за 200 грн, продав за 1000. А потім ти вже не можеш зупинитися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Вася Показати IP 27 Серпня 2019 19:30
бариги-перекупи заробляють на цих старих шмотках купи грошей і не платять ні копійки податків!
Кулемет до Вася Показати IP 27 Серпня 2019 22:57
І ті, хто завозить секонд і нові речі в країну під виглядом секонду, теж не платять
Внук до Кулемет Показати IP 28 Серпня 2019 10:00
Може я Вам відкрию очі, але в нас в країні майже ніхто не платить податки, особливо з реального доходу.
Навуходоносор Показати IP 27 Серпня 2019 19:47
Ничего примечательного - такое везде. Страна превращается в политический секонд - хэнд, так что все это - последствия правления упырей от власти, стоящих на плечах олигархии. Позорище 20-го века!
Внук Показати IP 27 Серпня 2019 22:48
В мене зп 15000 грн і я багато речей беру на секонді, хулі там якість краща ніж ваше турецьке лайно на базарі. А в порт сіті хай бариги купляють, я не такий багатий.
2 до Внук Показати IP 28 Серпня 2019 07:15
Тільки може хтось в тому вмер. Що в кайф доношувати за людьми з країн першого , другого сорту?
Вася до Внук Показати IP 28 Серпня 2019 07:39
Полішман, існує амазон, eBay, 6pm, там нові речі в ціну твого улюбленого ганчір'я з
Внук до Вася Показати IP 28 Серпня 2019 09:57
Нема там таких цін і близько, футболку за 30-50 грн ти там не купиш, плюс довга доставка та нема можливості поміряти річ на собі. А я не з полісся, ярлик на мені не став, не знаючи мене, Васьок. Купляй де хочеш, хоч на ібей хоч на олх. Для багатьох людей зараз секонд це єдине місце де вони можуть одягнутися, якби у вас теж були б невисокі доходи, ви б не писали такий абсурд.
3 до Внук Показати IP 28 Серпня 2019 19:29
15000 грн на місяць малий дохід ? Дехто по такі гроші їде до Польщі
Внук до 3 Показати IP 29 Серпня 2019 09:42
Ні, не малий. Але дивись. Заплачу комуналку - 500 грн літом. Зимою - 1500-3500 грн. Кожного тижня на харчування 1500 грн. В мене дружина в декреті і маленька дитина. Одяг якісний досить не дешевий, а всі гроші витрачати не можна, треба завжди мати прозапас. Як дитина захворів то витрати на ліки теж суттєві, хорошому лікарю треба давати теж гроші, за просто так ніхто не лікує. Тому на одязі мені і приходиться економити, мені це нормально, я займаюсь спортом, на мені одяг з гуми виглядає класно, мязи є. =))
синоптик Показати IP 28 Серпня 2019 03:48
Ми самі потроху перетворюємося в секонд-хенд.
Анонім Показати IP 28 Серпня 2019 04:27
Де саме у Луцьку він знаходиться?
Лучанка до Анонім Показати IP 28 Серпня 2019 10:52
В центрі на вул.Кривий Вал( навпроти готелю Нобель). на 2поверсі,на 1 там якийсь магазин типу Рукавичка чи то Дарунок
1 Показати IP 28 Серпня 2019 07:13
Країна секонд хенд і люди якісь секонд хенд. Привези чи вироби їм гарний недорогий товар - всеодно побіжать на секонд
правдива Показати IP 28 Серпня 2019 09:49
Вони ще радіють, ті дівчата, що людей "нагрівають", а податків не платять!!! Допоки такі є - так і жити будемо! :(
Реаліст Показати IP 28 Серпня 2019 11:21
Так то воно так...... Якщо новий одяг, то ще куди не йшло. Але, якось не по собі стає, коли не знаєш, що за людина в тих лахах ходила, чим хворіла.....
Дана до Реаліст Показати IP 28 Серпня 2019 17:29
А в готелі чи в поїзді ви спите на новій білизні ? А в перукарні вас стрижуть завжди новими інструментами ? І в ресторані ви їсте тільки з нового посуду ? Я вже не кажу про те, що нові туфлі чи кофтина , в яких ви ходите, раніше носили корова та вівця :)
Барига Показати IP 28 Серпня 2019 16:21
Власник статті, ти мене пам‘ятаєш! І я тебе!!! Десь у місті зустрінемось і я запитаю з тебе) ти ж казав що нічогл не фотографував , а виходить обманув. При зустрічі поясню , що обманювати не добре! На секонді зустрінемось ще не раз)))
Андрій до Барига Показати IP 28 Серпня 2019 19:50
Ти шо такий крутий барига шоб з дюдей питати? Де то ти торгуєш своїм барахлом? Не хоч сказати? Тож можем спитати як ти на б.у. Речі ярлики вішаєш і продаєш
Андрій до Барига Показати IP 28 Серпня 2019 21:57
А хто ти такий шоб запитувати з людей? То де ти кажеш торгуєш? Скажи, прийдемо, подивимось, як ти на бу речі ярликі чіпляєш і продаєш як нові. І тоді з тебе спросят за мах
Барига до Андрій Показати IP 29 Серпня 2019 14:04
А з чого ти взяв , що я б/у речі продаю як нові ? Бо тебе так розвели ? І ти тепер думаєш , що так роблять всі ?
Барига до Андрій Показати IP 29 Серпня 2019 14:12
Ти ж не знаєш сутації яка була ! Я не «пахан» щоб запитувати з людей ! Але так як ти незнаєш ситуації , то з даного журнаста треба запитати... А якщо у тебе є до мене претензії якість , то без проблем можу вислухати
Ната до Барига Показати IP 28 Серпня 2019 23:56
Да бісите ви конкретно баригі....потім пишете в фб продам свої речі....
Фітіль Сашко Показати IP 28 Серпня 2019 23:14
Я Саньок моя клікуха фітіль.Я держу цей секонд.Ще раз сюда явитесь це буде ваша остання стаття.!!!
1 до Фітіль Сашко Показати IP 29 Серпня 2019 10:26
Я так розумію це погроза життю журналіста?
Ната Показати IP 29 Серпня 2019 00:00
Настільки дратують ці наглі,неряховиті,базарні"баригі,що жах
Василий Показати IP 27 Листопада 2019 04:53
Зачем вообще давать этим наглым базарникам - перекурам траться в этих магазинах, чтобы потом продавать на базаре втирая в мозги покупателю, что это я привезла с Европы, сколько я сил нервов потратила, через границу. Потому в эти магазины приходят люди, которые хотят себе и детям купить получше, а уже нет, одни тряпки,всё наглота эта забрала. Запретить этот бардак!!!!
Василий Показати IP 27 Листопада 2019 05:33
Мне не за себя обидно. Неоднократно там себе вещи покупаю, и смотрю на тех людей, которые действительно с небольшим доходом, хотят пристойнее одеться, себя и семью. Но эта моль, перекупная, сжирает всё! А попробуй что-то взять получше, так выдирают с рук, чтобы наварить на хорошем побольше ,и драк там из-за этого столько!!! Люди!!! Кто ещё не знает этого, смотрите хорошо на рынках! Если видите что это товар с гуманитарки, обходите их стороной, не ведитесь на их красивые рассказы, о закупках за границей. Этот товар у них, с Луцких гуманитарных магазинов. Где и вы можете купить пристойнее вещи за цену подешевле! А я постараюсь как максимум больше это распространить о таких БАРЫГАХ!!! Которые хотят втюхать вам, нам б/у вещи, как за новые, и по своей цене. И такие люди, ещё кричат „СЛАВА УКРАИНЕ”. Да , ганьба вам!!! Хотя это слово, вы барыги, в думе имели. Совести у вас, 000,0000,000% (ОТСУТСТВУЕТ!!!!)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus