USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Ківерцівська райрада наполягла на виділенні коштів на зарплати працівникам будинку культури

23 Травня 2019 19:08
Через неякісно підготовлений проект бюджету на 2019 рік Ківерцівською районною державною адміністрацією, бюджет району опинився у досить складному фінансовому становищі, адже коштів на утримання комунальних закладів, що перебувають на територіях новостворених ОТГ, передбачено не було.

Комунальні заклади повинні були перейти до складу ОТГ одразу після прийняття бюджету на 2019 рік. Однак нові ОТГ досі не взяли на баланс утримання цих установ.

Депутати районної ради, усвідомлюючи складнощі в процесі реформ ОТГ, пропонували прийняти бюджет після того, як нові об’єднані територіальні громади проведуть свої сесії із розподілом бюджетних коштів. Проте з боку Ківерцівської районної держадміністрації почався тиск на районну раду із наполяганнями прийняти районний бюджет.

Лунали обіцянки про те, що новостворені ОТГ відразу після створення візьмуть на баланс свої комунальні установи. На жаль, обіцяного не сталося.

У результаті Ківерцівська районна рада, яка зазнала серйозного відтоку коштів після створення ОТГ, змушена була шукати кошти на виплату заробітних плат працівникам комунальних установ, зокрема Ківерцівському районному будинку культури, де, через недолугі та неузгоджені дії працівників Ківерцівської районної державної адміністрації, утворилася двотижнева затримка із виплатою зарплат працівникам. Про це йшлося під час засідання позачергової 36 сесії Ківерцівської районної ради 22 травня.

Попри відсутність фінансування, Ківерцівська районна рада голосами більшості депутатів наполягла на виділенні коштів для виплати зарплат працівникам будинку культури. Депутати були змушені виділити ці кошти за рахунок зменшення асигнувань для КП «Ківерцівське РТМО», що передбачались на придбання комп’ютерної техніки, та коштів, які планували спрямувати за роботи по розбиранню будівлі ЗОШ І-ІІ ст. села Прилуцьке.

«Ми опинились у безвиході, але залишати працівників без зарплат у жодному разі не можна, – зазначив голова Ківерцівської районної ради Олександр Гурський. – Змушені використати кошти на умовах позики, що були передбачені для Прилуцької сільської ради. Також не маємо іншого виходу, як використати частину коштів, передбачених на придбання комп’ютерної техніки для РТМО».

Слова Наталії Стащук, заступника начальника управління фінансів Ківерцівської РДА, про відсутність додаткових джерел доходу й урізання бюджету після створення ОТГ викликали обурення депутатів.

«В даній ситуації Вам просто має бути соромно перед депутатським корпусом, – зауважив депутат Ківерцівської районної ради Григорій Недопад, звертаючись до Наталії Стащук. – Ви знали, що може виникнути така ситуація, і перед початком бюджетного року повинні були врахувати відсутність джерел фінансування на виплату заробітних плат.

Ви ввели в оману голову РДА, адже на адміністрацію покладаються обов’язки формування бюджету і звітування перед владою. Якщо вами допущені такі промахи, то чому районна рада має терпіти тиск і несправедливі звинувачення?»

За словами Григорія Недопада, у нових ОТГ не були передбачені кошти на утримання установ районної комунальної власності, які мали перейти до їх складу. Через це депутатський корпус наполягав на прийнятті бюджету району після сесій новостворених ОТГ.

«У відповідь виникли звинувачення як від адміністрації, так і від структурних підрозділів адміністрації про те, що районна рада блокує прийняття бюджету району, – розповів Григорій Недопад. – Мною особисто й іншими депутатами піднімалося питання про те, що в результаті ми стикнемося зі складною дилемою, адже проект бюджету на 2019 рік був неякісно підготовлений Ківерцівською районною державною адміністрацією.

Тому на черговій сесії Ківерцівської районної ради я пропоную заслухати керівника управління фінансів Ківерцівської районної державної адміністрації, а також представників офісу реформ, які переконували, що одразу після створення ОТГ всі комунальні заклади будуть прийняті ними на баланс. На жаль, вже кінець травня, а обіцяного досі не сталося. Рішення про передачу комунальних установ ми все ж винесли, адже левова частина фінансових надходжень відійшла до новостворених ОТГ.

Хотів би звернутись до депутатів і керівників комунальних установ, аби поставились із розумінням до цієї ситуації.

Працюємо в умовах реформування, а тому необхідно зробити все, аби від цих змін не потерпали працівники комунальних установ. І оскільки ці установи перебувають на території нових територіальних об'єднань, ОТГ повинні брати на себе відповідальність за їх утримання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus