USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Колядуємо разом, бо Луцька громада – єдина родина»: музей у Рокинях зібрав гостей на Різдвяний вечір. Фото

16 Січня 2022 11:21
Музично-розважальне дійство «Різдвяний вечір у скансені» – під нічним небом, із колядками, кулешем і ватрою – подарувало 15 січня неймовірну атмосферу справжнього свята.

11 творчих колективів Луцької міської територіальної громади – понад 120 учасників – зібралися суботнього вечора під відкритим небом, аби привітати усіх із Різдвом Христовим.

Місце для такого концерту, на перший погляд, видається досить екзотичним – Музей історії сільського господарства Волині-скансен. Однак, варто було лише святу розпочатися… Колядки, народні костюми, вигадлива гра світла і темряви та ще й серед старовинних будівель, парканів і куренів – усе нагадувало ілюстрації до «Вечорів на хуторі…» Атмосфера – неймовірна!
Читати ще: «Славу Спасителю проспіваємо»: у Луцьку змагалися кращі вертепи. Фото

Звичайно, ще й погода могла б зробити подарунок. Пригадаймо, як кілька днів тому усе було вкрите білою пухнастою ковдрою.

«Тут ми вже нічого не могли зробити, хоча й чекали на справжню зимову погоду, – усміхається один із організаторів свята – директор музею-скансену Роман Ковальчук. – Хоч сьогодні і без снігу холодненько, добре, що сюди змогло прийти стільки дорослих і дітей. Адже цей захід, за підтримку якого дякую Луцькій міській раді, це можливість популяризувати наш музей. Перед цим святом ми організовували тут «Зимову феєрію», яка отримала багато позитивних відгуків. Люди почали запитувати, чи будемо ще щось таке влаштовувати, громада пропонувала допомогу. Ось так і вирішили провести «Різдвяний вечір» – масштабніший захід з колядками, забавами, частуваннями і, звичайно, подарунками. За це окремо хочу щиро подякувати Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який підтримав нашу ініціативу. Плануємо розвивати привабливість місця та інтерес до скансену. Фестиваль «З родинного джерела», який ми провели влітку, та й сьогоднішнє свято свідчать: тут можна організовувати цікаві заходи. Локація атмосферна, на природі, оригінальні історичні споруди, поруч водойма – усе це варто враховувати. Тому плануємо на цей рік із десяток різних заходів. Сподіваюся, усе вдасться».
Фестиваль розпочався з вітального слова ведучої. А далі зі сцени лунали музичні віншування колективів, які перед Рокинями встигли побувати у навколишніх селах: Сирниках, Шеплі, Милушах.
Звернулися до громади і гості свята. Зичила усім миру, здоров’я і злагоди й заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

«Дорога родино, шановна громадо! Прийміть найщиріші вітання з усіма святами, які уже ми з вами зустріли в наших домівках, зі святами, які ось-ось переступлять наш поріг. Прийміть найщиріші віншування від Луцького міського голови Ігоря Поліщука. Побажання вам зичу: здоров’я міцного-преміцного, радості, добра, добробуту в кожній домівці, миру та злагоди. Нехай буде мирне небо над нашою громадою та над нашою Україною. Любові в кожному серці, спокою в душах наших», – побажала Ірина Чебелюк.
Читати ще: «Щедрик, щедрик, щедрівочка»: у центрі Луцька перехожих віншують народні колективи

Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода підкреслила: Різдво – це час, коли стаються дива.

«У цей вечір хочу побажати, щоб рік був сповнений див. Нехай станеться диво і у нашій країні нарешті запанує мир. Нехай станеться диво і кожна родина, кожна сім’я буде жити у злагоді, достатку і благополуччі. Нехай станеться диво і відступить хвороба, яка заважає нам жити, і нехай усі будуть здорові. Нехай дива трапляються у вас кожного дня і сповнюють серця теплом, добром, любов’ю і світлом. Я бажаю вам сьогодні теж дива невеличкого і гарного-прегарного вечора. Від імені Ігоря Палиці також передаю вам вітання з Новим роком, Різдвом Христовим і з прийдешнім Водохрещем», – привітала гостей і учасників фестивалю Катерина Шкльода.
Зі сцени лунали колядки, а поруч розгорнувся справжній козацький табір – з кулешем і ватрою. Частування-зігрівання гармонійно доповнював глюбір – пивний глінтвейн. Юні ж гості свята спочатку бавилися у народні ігри, а потім для них ще й катання на возі влаштували. Радості не було меж: і тут можна ще раз поображатись на природу, адже організатори планували катати діток на кінних санях. Однак народна музика, природа, гаряча каша та вогонь ледь не до неба створили таку чудову атмосферу, що відсутність снігу, відверто кажучи, не дуже й помічалася.
Гості свята ділилися враженнями, дякували колективам, обговорювали частування та подарунки. Серед натовпу декілька разів було чути: «Вийшло по-справжньому, як колись…»

Як влучно підсумувала одна з гостей – директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко: «Святково! Традиції, на жаль відходять, з року у рік формалізуються. Такі дійства повертають нас, хоч трішки, у ті часи, коли Різдво мало глибоке значення – символічне, релігійне, для збереження традицій, роду, життя».

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Перебиранець Показати IP 16 Січня 2022 12:01
Ну, та бричка - то капєц !
Три царії до Перебир Показати IP 16 Січня 2022 14:46
То є суто поліське "ноу-хау" на зеленій енергії у стилі "хай так" : шось середнє між троянським конем і "Тесла" !
Дідо Показати IP 17 Січня 2022 13:29
Селяни.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus