USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Коли на Волині очікують епідемію грипу

24 Листопада 2016 12:12
В області очікують на другу партію вакцини «Ваксігрип», водночас епідпоріг наразі не перевищений у жодному з районів Волині.

Про це йшлося під час засідання інтерактивного прес-клубу на тему «Як вберегтися від грипу?» 24 листопада у Луцьку.

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк, в області фіксують підвищення захворюваності на респіраторні інфекції, але не надто стрімке – в жодному з районів досі не перевищили епідпоріг. Водночас протягом останнього тижня зафіксували 300 випадків нових захворювань. Очікують, що область вступить в епідемію у грудні. Зі слів очільника управління охорони здоров’я, медичні заклади області в основному готові до епідемії. Так, вакцину завозять відповідно до потреб у споживанні. Загалом у групі ризику перебувають 250 тисяч волинян, а щороку щеплення проти грипу роблять лише 2-2,5 тисячі, що надто мало, отже, потрібна просвітницька робота щодо вакцинації населення. До факторів ризику, зокрема, належить таке захворювання, як цукровий діабет, тож краще зробити вакцинацію, ніж потім мати ускладнення. З його слів, щодо грипу вакцинація є найкращим способом профілактики, а запаси вакцини достатні для початку епідемії. Планують також придбати дороговартісні лікарські препарати для обласної клінічної, обласної дитячої та інфекційної лікарень.


Голова постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Олександр Зінчук зазначив, що цього епідсезону очікують три штами грипу – каліфорнійський, до якого в українців є імунітет, та Гонконг і Брісбен, до яких імунітету немає. З його слів, у разі інвестицій у власне виробництво вакцин, Україна могла б заощадити кошти, які витрачаються щороку на закупку вакцин закордоном. Він відзначив, що в Європі, де існує страховий ринок, пацієнту повідомляють про те, що, якщо він не імунізується, лікування вірусних ускладнень відбуватиметься за його рахунок, тому там вакцинується значна частина населення.

До груп ризику під час епідемії грипу належать хворі на цукровий діабет, з серцево-судинними захворюваннями, вагітні, медичні працівники, з легеневою недостатністю, хронічними захворюваннями. Серед найпростіших способів профілактики грипу Олександр Зінчук назвав вживання цибулі та часнику, застосування оксолінової мазі та провітрювання приміщень.

Своєю чергою, директор ДТВП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк розповів, що цьогорічний епідсезон практично не відрізняється від минулих років. Вже розійшлася перша партія вакцини «Ваксігрип», на яку подавали заявки заклади освіти та медицини. Друга партія вакцини проходить у Києві процедуру перевірки в лабораторії Міністерства охорони здоров’я. Планують закупити ще до 700 доз вакцини, оскільки бракує доз у закладах освіти, медицини та суб’єктів господарювання, які оплачують вакцинацію своїх працівників. Він наголосив, що лікування складної пневмонії після грипу вартує приблизно від 3 до 15 тисяч гривень, тому важливо вживати превентивні заходи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олігарх Показати IP 24 Листопада 2016 13:49
Як приємно мати справу з людьми, коли вони ні в яку вчитися не хочуть!
епідемія Показати IP 24 Листопада 2016 15:34
як завжди прийде не очікувоно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus