USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Коли цьогоріч святкувати День святого Миколая. Пояснення від ПЦУ

30 Листопада 2022 17:22
Цьогоріч віряни відзначатимуть свято на честь святителя Миколая Чудотворця не за Григоріанським календарем 6 грудня, а за Юліанським – 19, як і раніше.

Попри те, що Православна Церква України дозволила святкувати Різдво в Україні 25 грудня, рішення про зміну календаря не було ухвалене, пояснюють у ПЦУ, пише Українська правда. Життя.

«Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року», – наголошують у Священному Синоді.

Цього року, як і раніше, віряни святкуватимуть:

19 грудня – День святого Миколая,

7 січня – Різдво Христове,

14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого,

19 січня – свято Хрещення Господнього.

У ПЦУ також нагадали, що враховуючи суспільний запит та повномасштабну війну, Священний Синод дозволяє, аби богослужіння за чином свята Різдва Христового проводилися 25 грудня. Утім, є умова – відповідне рішення мають спільно ухвалювати настоятелі церкви та громади.

Водночас у Православній Церкві зауважують:

«Таке богослужіння не замінює служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня».

Якщо богослужіння на честь Різдва Христового звершується 25 грудня, то через єпархіальні управління до Київської Митрополії необхідно передати письмову інформацію про кількість учасників. Це необхідно для того, аби з’ясувати реальну церковну потребу під час ухвалення рішення стосовно переходу на новоюліанський календар, пояснюють у ПЦУ.

«Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати. А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях», – підсумували у Священному Синоді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Зануда Показати IP 30 Листопада 2022 18:04
Відкриваємо церковний календар і бачимо, що поряд з 19 грудня пише 6 грудня, з 7 січня - 25 грудня. Миколая всі і так відзначають 6-го грудня, просто деякі церкви спочатку не прийняли ленінських реформ календаря, а потім як прийняли, то аж досі маємо проблеми самоідентифікації
До Зануда Показати IP 30 Листопада 2022 22:16
А хто крім католиків у Луцьку святкує Миколая 6 грудня? І не забуваймо у нас ще є 7 грудня Катерини, 13 грудня Андрія, 17 Варвари. Вчепились до тих календарів. Аби всі так ходили до церкви кожну нелілю, як всі мусолять тему Різдва Христового. Більше тої мови чим діла!
Зануда До Показати IP 30 Листопада 2022 23:42
ВСІ (православні) святкують, навіть рпц. Читается 19 декабря, видится рядом 6 декабря по сс. Цей день як і раніше традиційно є 6 грудня, але з уточненням методів підрахунку і щоб менше пудрити мізки пастві, і, що головне, не розірвати послідовність свят через випадання днів, з'явився припис новий стиль. Всі інтегровані у світ церкви прийняли "світський" календар, а частина залишила прив'язку калькуляції свят до старішого з метою збереження традиційного літочислення, ще й приписують що за старим стилем це було б 6 грудня. Іронічно, але Різдво 7 січня доцільно продовжувати святкувати тим, хто особисто знімає орбітальні показники і розраховує тривалість року інструментами й методами часів Цезаря
Анонім Показати IP 1 Грудня 2022 14:47
є ж старий стиль і новий то Різдво яке є 7 січня по новому стилю а по старому це і є 25 грудня а Старий новий рік як ми кажем 14 це є 1 січня по старому стилі;;Для чого переходити на григоріанський календар? коли в нашому календарі ми і так сваяткуєм 25 грудня по старому стилі
Анонім Показати IP 1 Грудня 2022 15:10
і ніхто не кажде що ми і так святкуємо Різдво 25 грудня за старим стилем. а це хочуть перевести на інший календар людей. ну хто як хоче

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus