USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Композитор із Волині пише музику для відомої української співачки

30 Квітня 2019 09:00
Волинянина Юрія Салуху порівнюють із Моцартом. Юнак має абсолютний слух, грає на фортепіано та скрипці, а також пише музику. Хлопець народився й виріс у Любомлі, в рідному містечку закінчив музичну школу. Потім здобув освіту у Волинському коледжі культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Далі продовжив навчання в Національній музичній академії України імені Петра Чайковського.

Про це йдеться на сторінках газети «Волинські новини» від 25 квітня 2019 року.

Зараз Юрій живе і працює в Києві. На Волині буває нечасто, двічі-тричі на рік. Нещодавно брав участь у проекті «Дивовижні люди» на каналі «Україна». Творці супершоу приготували для Юрія надскладне випробування: ідентифікувати три музичні твори, орієнтуючись лише на рухи пальців піаніста. Наш земляк успішно впорався із завданням, а талант хлопця відзначив кожен із членів журі.

Ми розпитали талановитого хлоп¬ця, яким був його шлях до успіху.

– Мої мама й тато – музиканти. Мама грає на бандурі, тато – на баяні. У нас вдома постійно лунала музика, я ріс у цій атмосфері. У шість років пішов у музичну школу до класу фортепіано, а згодом паралельно – на скрипку. Улюбленим предметом було сольфеджіо, воно мені давалося легко, адже маю абсолютний слух. У мене всі списували музичні диктанти, я робив усім у класі завдання, – пригадує Юрій. – Особливо любив грати на фортепіано. У шість-сім років, коли однолітки гуляли на вулиці, я міг удома грати протягом чотирьох-п’яти годин. Батьки мене вже інколи відганяли від інструмента.

Деякий час Юрій грав у оркестрі на скрипці. Однак йому почала боліти рука. Хлопцеві ставили різні діагнози, але зарадити не могли. Тому від гри на цьому інструменті довелося відмовитися. Юнак навіть перервав на рік навчання в музичній академії.

– Мені здавалося, що моє життя закінчилося. Але я сказав собі: «Можливо, я можу допомогти собі, використовуючи слух?». Почав робити музичні аранжування та зароб¬ляти таким чином. Я чую те, чого не чують інші. Кожен звук можу переводити в ноти, – розповідає Юрій. Наставниками у професії піаніст вважає усіх своїх фахових викладачів – від музичної школи до академії. Каже, саме вони в нього вірили та скеровували музичною стежкою.

Наразі піаніст виконує не лише академічну музику. Пробує себе у поп- та джазових жанрах, любить експериментувати з різними складами інструментів. Улюблений композитор Юрія – Сергій Рахманінов. Його музика бурхлива, драматична, мелодійна та завжди прониклива.

– Я знайшов себе у мистецтві аранжування, оркестрування. Пишаюся співпрацею з високопрофесійним оркестром «Віртуози Києва», співачкою Тіною Кароль, Борисом Гребенщиковим як аранжувальник. Поєднання поп-, рок-, джаз-музики з класичним оркестром завжди мене цікавить, – зізнається піаніст.

Нині Юрій виступає на концертах і соло, і з оркестром. Грає на різноманітних заходах, корпоративах. Зіркою себе не вважає, адже рідко з’являється на телеекранах. Цікаво, що юнака дуже часто переслідують у снах різні мелодії. Це змушує його дуже рано прокидатися, щоб встигнути їх записати.

Хлопець вважає себе щасливим, адже музика – його робота, хобі і задоволення. Молоді, яка планує пов’язати життя з музикою, Юрій радить насамперед працювати над собою, над майстерністю гри. А ще – розвиватися в різних жанрах, пробувати себе скрізь, експериментувати та завжди шукати своє і йти вперед.

Оксана Куцик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus