USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Утримання одного судді Конституційного Суду обходиться бюджету у 21 млн на рік

3 Листопада 2020 08:15
Державний бюджет витрачає на утримання одного судді Конституційного суду в рік 21 млн грн.

Про це повідомила нардепка від «Слуги народу» Галина Янченко після засідання фракції, пише Українська правда.

«Абсолютні різні є законодавчі ініціативи. Я, наприклад, сьогодні внесла законопроєкт про позбавлення Конституційного суду державного фінансування до моменту його оновлення.

Утримання одного судді конституційного органу обходиться бюджету, а конкретно платникам податків, в 21 мільйон гривень на рік. І ці люди зараз ставлять під сумнів велику частину антикорупційної реформи», – зазначила нардепка.

Янченко вважає, що після рішення суддів державне фінансування КС викликає питання.

Наразі текст законопроєкту № 4308 відсутній на сайті Верховної Ради. Водночас із його назви зрозуміло, що гроші, які заплановані на утримання суддів Янченко пропонує перенаправити на освітні програми.

Наразі у Конституційному Суді працює 15 суддів, ще 3 місця залишається вакантними. Таким чином, утримання лиш чинних суддів обходиться бюджету у близько 315 млн на рік, не враховуючи інших видатків на Суд.

Нагадаємо, 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.

Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.

28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
євген Показати IP 3 Листопада 2020 08:46
Чи не простіше скоротити посаду ґаранта, із-за якого періодичні майдани і постійні проблеми?
Анонім Показати IP 3 Листопада 2020 08:50
І що? А у скільки обходиться утримання депутата Верховної Ради, Кабміну, Офісу Президента, Голови Нафтогазу ? Я вже не кажу про членів Спостережних Рад, яким повернули космічні зарплати.
інші пенсіонери Показати IP 3 Листопада 2020 09:35
не ту краіну називають Гондурас. а моя пенсія після 40 років стажу- 2тис 424гр 18коп....
Так Показати IP 3 Листопада 2020 11:28
А коли конституційний визнав законним незаконне рішення Зеленського про розпуск ради, то всіх все влаштовувало. А чому забули сказати скільки тратять на набу і антикорупційну прокуратуру, це ж шаленні гроші, а де вихлоп, про які справи, шо вони в суд направили ми чули... А раз немає практично таких справ, то яка ж роль антикорупційного суду, що він розглядає? А видатки на нього йдуть величезні. Країна абсурду
Анонім Показати IP 3 Листопада 2020 12:42
Ми багата країна - можемо собі дозволити :)
Ваха Показати IP 3 Листопада 2020 22:08
Усю ху*ту стару треба гнати вони пробули на посадах понад 30 років просто від жиру бісяться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus