USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

«Красиві двадцятилітні»: де знайти безкоштовне житло за кордоном і як писати доноси

6 Жовтня 2017 17:58
Як «правильно» розмовляти з персоналом психлікарні, як не нарватися на бійку із французькими поліцейськими, як писати доноси, наперед передбачуючи, скільки років отримає «винуватець», та багато інших не позбавлених іронії, часто вигаданих, історій із повсякденного життя письменника середини ХХ століття містить книга «Красиві двадцятилітні».

Презентація автобіографії польського письменника Марека Гласка «Красиві двадцятилітні» відбулася за участю перекладача твору Олександра Бойченка та багаторічного президента польського Інституту книги Ґжегожа Ґаудена. Зустріч із ними пройшла 6 жовтня в рамках Міжнародного поетичного фестивалю «Merіdian Lutsk».

Читайте ще: СВЯТО ВИНА, ПОЕЗІЇ І СПІЛКУВАННЯ: У ЛУЦЬКУ СТАРТУВАВ «MERІDIAN LUTSK»

На початку розмови Олександр Бойченко відзначив, що назва заходу «Красиві двадцятилітні» першою чергою стосується їх із Ґжегожем, а уже потім роману Марека Гласка.
Розповіді про твір, однак, передувала історія про діяльність Інституту книги в Кракові, завдяки якому, наприклад, було відкрито кілька сотень бібліотек світового рівня в невеликих польських містечках (із кількістю населення до 50 тисяч жителів). До речі, подібний інститут уже започатковано в Україні.

«Уперше Марека Гласка я прочитав під кінець 70-х років. Це була знакова постать для мого покоління, бунтар проти комунізму, системи і чудовий письменник, і оскільки офіційна влада його постійно критикувала, авторитет Гласка неустанно ріс», – пригадав своє знайомство із творчістю Марека Гласки Ґжегож Ґауден і додав, що водночас постать цього письменника невимовно трагічна, адже він був змушений емігрувати з Польщі, за якою надзвичайно сумував, проживаючи в різних європейських країнах. Неодноразово його затримувала поліція, декілька разів його навіть направляли до психіатричних лікарень, він двічі намагався покінчити життя самогубством. Загинув у 35-річному віці, перебравши снодійного та алкоголю.
Ґжегож Ґауден наголосив: «Для мене він був символом неможливості пристосування до комунізму. Він був вразливою людиною та дуже талановитою, мав досить іронічний погляд на світ, водночас і песимістичний».
«Красивих двадцятилітніх» Гласко написав у 1966 році. Цю книгу опублікували в паризькому видавництві Єжи Ґедройця «Культура». Вона основана на листах Гласка, які він писав Ґедройцю. Як наголосив Олександр Бойченко, попри те, що життя письменника не було надто веселим, він зумів розповісти про своє повсякдення далеко не банально, часто прикрашаючи його. І оскільки з часом забував свої легенди, нерідко в листах, пишучи про одні й ті ж самі випадки, розповідав про них уже інакше.

Аби зацікавити публіку, Бойченко зазначив, що книга містить багато порад для тих осіб, які бажають виїхати з України та вирушити на прожиття до закордону. Так, Марек Гласко свого часу описав, як можна безкоштовно пожити якийсь час, наприклад, у Німеччині чи Франції. Достатньо потрапити у в’язницю чи до міської божевільні. Він перерахував способи, як краще спілкуватися з лікарями, поліцейськими чи вартовими, щоби продовжити термін перебування у конкретному закладі.

Окрім того, оскільки свого часу письменник змінив багато професій, від водія до журналіста, його біографія рясніє також «робочими» історіями. Зі сцени Олександр Бойченко зачитав уривок про те, як Марек Гласко намагався зробити репортаж із лікаркою, яка через низьку зарплатню підсадила на морфій усе село, або із акторами прославленого театру, одному з яких через ревнощі всадили ножа у груди прямо під час вистави.
Відзначимо, що усі охочі мали можливість придбати книгу навіть перед початком презентації, адже протягом всіх трьох фестивальних днів у Палаці культури міста Луцька діє книжковий ярмарок, де представлено багато новинок українських видавництв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus