USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Країна правил, релігії та привілеїв для жінок: волинянка розповіла про особливості життя в ОАЕ

23 Червня 2019 19:50
Нині Об’єднані Арабські Емірати – одна з найбагатших і найпопулярніших мусульманських країн. Приїхати сюди мріють не тільки з туристичною метою, а й для отримання високооплачуваної роботи. Більшість населення країни – емігранти, які працюють в Еміратах за контрактом.

27-річна волинянка Віта Нестерук приїхала працювати в Дубай шість років тому. Дівчина каже, що їй дуже подобається це місто і повертатися в Україну вона не хоче. Хіба для того, щоб відвідати рідних, йдеться на сторінках газети Волинські новини.

НА РОБОТУ – В ОАЕ

До переїзду Віта приїжджала в Дубай кілька разів. Спершу за туристичною візою. А коли вирішила тут залишитися, компанія оформила дівчині робочу візу.

«Подумала: а чому б і ні? Я не боялася змінити своє життя й залишитися в ОАЕ. Тому почала шукати роботу тут. Це було неважко. Бо тут все офіційно. Про все піклується компанія, у якій працюєш, – каже Віта. – Для іноземців виробляють візу та надають страховку. Так компанія відкрила робочу візу і для мене. Мені потрібно було виїхати з ОАЕ на кілька днів, потім знову заїхати, а тоді вже я почала працювати тут».

Перша робота Віти була в магазині Zara. Працювала там продавцем у відділі дитячого одягу. Дівчина каже, що українці в ОАЕ можуть працювати в будь-якій сфері. Усе залежить від обізнаності та рівня англійської мови. Найнижча зарплата в ОАЕ – дві-три тисячі дирхамів, найвища – до 30 тисяч.
«Зараз працюю у компанії, яка продає автомобілі. Розпочинала працювати тут продавцем машин, – каже вона. – Зараз я – менеджер з продажу автомобілів».

Дівчина каже, що її робота добре оплачувана. Вона може дозволити собі сама орендувати квартиру, купити автомобіль та багато подорожувати.

«Коли зовсім починаю сумувати за європейською культурою, купую квиток на літак. Подорожі мене дуже сильно надихають», – каже вона.

За шість років Віта побувала у Молдові, Білорусі, Греції, Польщі, Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Швейцарії, Ірані, на Шрі-Ланці та Мальдівах, у Туреччині, Омані й Таїланді.

За її словами, головна відмінність арабів від українців – культура поведінки.

«Тут люди більш спокійні, урівноважені та чуйні, – каже дівчина. – Навіть якщо людина дуже поспішає, вона все одно тобі допоможе, підкаже. В Україні таке теж є, але вельми нечасто».

ОАЕ – мультинаціональна країна. Потрібно бути готовим до всього і спокійно реагувати на те, що відбувається. Наприклад, у ресторані чоловік може спокійно їсти руками, тому що це нормально в його країні. Незважаючи на те, що тут можна знайти абсолютно все, є багато продуктів, смакові властивості яких сильно відрізняються від звичної нам їжі. Комусь це подобається, комусь ні.

«Араби дуже класні люди, – каже дівчина. – Здебільшого вони запальні та емоційні, але дуже добрі й відкриті. А ще допитливі: вони просто обожнюють розпитувати».
ЄДИНИЙ МІНУС – СПЕКА ВЛІТКУ

Дівчина каже, що адаптуватися в цій країні спершу було складно. Адже це зовсім інший світ.

«Минуло десь два роки, поки я звикла до тутешнього життя, – каже вона. – Культура, традиції – все не таке, як у нас».

Дівчина каже, що перші кілька днів місто здавалося їй дуже великим, але це швидко минулося. Потім прийшло усвідомлення, що вона тут не турист, що це не канікули, що тут доведеться жити. 80% відсотків жителів мають автомобілі. Таксі й метро тут теж недороге задоволення.

«Пішки майже ніхто не ходить. Та і влітку під палючим сонцем не дуже багато прогуляєшся. Дубай – дуже гарне місто. Тут усе розташовано близько одне від одного, – каже вона. – Дуже багато ресторанів, які є одними з найкращих у світі. Обслуговування – на найвищому рівні. Це стосується і магазинів, і ресторанів. Тут так заведено: неважливо, як ти одягнений і в що взутий, усіх обслуговують однаково».

Віта спілкується в ОАЕ англійською мовою. Зізнається, що вже може порозумітися з місцевими й арабською.

«ОАЕ – дуже розвинена країна. Мені тут добре жити, – каже дівчина. – Не хочу повертатися додому чи переїжджати у іншу країну. В Еміратах дуже хороший сервіс. Також тут неймовірно красиво. Щоразу відкривається дуже багато нових цікавих місць: починаючи від музеїв і закінчуючи кав’ярнями та ресторанами».

Дівчина розповідає, що в ОАЕ дуже багато привілеїв для жінок. Вони тут – на першому місці.

«Араби поважають жінок. Коли треба в чомусь допомогти, то ніколи не відмовлять, – каже Віта. – Вони все роблять для жінки. В Україні цього немає. У нас жінка йде на роботу, а коли приходить додому втомлена, то після важкого дня розпочинає готувати, прибирати квартиру. Її праця мало цінується. Тут усе навпаки».

Віта зізнається: у цій країні їй подобається усе. Вона каже, що не в захваті лише від погоди влітку. Адже коли температура доходить до 50 градусів за Цельсієм, це дуже важко.

«Мабуть, це єдиний мінус. А плюсів тут чимало. Найбільше мені подобається те, як жителі ОАЕ ставляться до релігії. Араби дуже багато моляться. Вони надзвичайно релігійні. Бог має для них дуже велике значення. Чоловіки завжди ходять в мечеть», – каже вона.
Медицина в ОАЕ дуже дорога. Торік тут ухвалили новий закон. Якщо людина працює в компанії, то там зобов’язані видати працівнику страховку.

«Коли вона є, то людина сплачує з власної кишені, наприклад, 10% від усієї суми. Але страховки теж бувають різні. Є й такі, які покривають лише 50% від суми. Неважливо, яка це компанія: дуже маленька чи дуже велика, вона зобов’язана надати страховку», – каже Віта.

КРАЇНА ПРАВИЛ

Більшість жителів Дубая – іноземці. Всі працюють за контрактом – це особливість цієї країни. Дисципліна тут на першому місці.

«Аби спокійно жити в Дубаї, треба дотримуватися законів, – каже вона. – Тоді не виникатиме проблем. Це зовсім інший світ, закони якого слід поважати. Тут я почуваюся в безпеці. Можна нести сумку з мільйоном доларів і бути в цілковитій безпеці, – усміхається вона. – Рівень злочинності в країні низький. Тут рідко трапляються ситуації, коли в тебе витягують щось із кишені у громадському транспорті або намагаються підловити в темному провулку. Поліція теж працює надзвичайно ефективно».

ОАЕ – це справді країна правил, без них тут не було б такого порядку.

«Тому я рада, що ці правила є, що за їх недотримання тут завжди буде покарання. Я хотіла би, щоб і в Україні були такі високі штрафи за порушення правил дорожнього руху, щоб був такий же мізерний рівень корупції, жодних п’яних на вулицях, – каже вона. – Саме завдяки правилам і суворим законам тут так безпечно».

Але в цій країні остерігатися варто недобросовісних роботодавців, поганих брокерів, уважно читати всі контракти, не підписувати нічого, в чому є сумнів. А всі правила можна перечитати на офіційних державних сайтах.

Хоча ОАЕ вважаються арабською країною, з-поміж усіх національностей арабів тут приблизно чверть.

«Безпека – це одна з найбільш привабливих переваг, заради якої сюди варто переїздити. Ти можеш купатися в морі і при цьому не переживаєш, що твої речі на березі знайдуть нового господаря проти твоєї волі, – розповідає дівчина. – Думаю, це не тому, що люди такі свідомі. Просто закони настільки суворі, що треба бути останнім відчайдухом, щоби наважитися на злочин».

Віта каже: розповіді про те, що тут багато заборон – стереотип.

«Це порядок і дисципліна, яких усі дотримуються. Ця країна багатонаціональна, якби цього не було, то був би безлад, – міркує дівчина. – Нам заборонено спілкуватися у Skype, відеодзвінки не працюють у Telegram та WhatsApp, але можна спілкуватися голосовими повідомленнями чи листуватися. Тому це не створює великого дискомфорту. До всього звикаєш. Приїхав у чужу країну – то поважай її закони. Не люблю, коли мене запитують: «А ви турист чи працюєте там?». Я не розумію такого запитання. Що значить тільки працюю? Я тут живу».
Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Активіст Показати IP 23 Червня 2019 20:44
Ну ну. Крута спеціаліст з продажу авто.
васька згоранський Показати IP 23 Червня 2019 21:35
Говори правду, а не рекламну брехню й заманиловщину... Ти скажи чому ти там одна й не найщла соби чоловика? Скажи скильки украйнок в борделях обслуговують арабив? Скажи скильки украйнок в сексуальному рабстви на работи й побуту арабив...????
Я тут живу до васька згоранський Показати IP 24 Червня 2019 09:11
Шановний Васька. А ви взагалі за кордоном були, не кажучи про Емірати? Звідки стільки інформації про українок в Еміратах? Чому вас настільки хвилює сімейне положення дівчини? Невже вам настільки важко перетравити той факт, що хтось щасливий? :)
Тут це де? до Я тут живу Показати IP 24 Червня 2019 13:54
Щастя це ілюзія, яку створює мозок.
Не має значення до Тут це де? Показати IP 24 Червня 2019 16:52
Ща́стя — психоемоційний стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості (Wikipedia) :D
Не люблю брехні до васька згоранський Показати IP 26 Червня 2019 23:25
Я знаю одну дівчину яка живе у Еміратах 5 років . І заробляє вона немаленькі гроші . Має машину Мустанг на якого ви неколи не купите . Має велику зарплату бо їздить в Україну 4 рази на рік . І купляє своїй родині билет і житло там в Еміратах. І вона прийняла її релігію і вийшла заміж за хорошого чоловіка якій любить і поважає . І мають маленьку дитину. Просто треба мати 100000 факти про їх життя. А те що є Там Українськи шлюхи то це їхнє бажання бути такими і мати легки гроші ...
Андрій Показати IP 23 Червня 2019 21:45
ну насмішила. Вийди заміж за араба, надінеш чорний балахон і будеш звідти дітей доставати. це один варіант, а другий - "аніматор". А до жінок да. Там особливе ставлення
Андрій Показати IP 23 Червня 2019 23:26
два мінуси від двох "аніматорш"
Коментатор Показати IP 24 Червня 2019 09:19
Шановні коментатори. Дівчина поділилась своєю історією і нікого з собою не кличе. Не забувайте, кожен розмірковує виходячи зі свого культурного рівня, освіти та карєрних можливостей.
Віталій Показати IP 24 Червня 2019 12:31
НЕ так там все класно. Зарплата спочатку у вас буде до 2000 у.о., що ледве вистачатиме на житло за містом, їжу і шмотки. Якщо вам компанія не буде давати житло, то будете жити дуже бідно і може навіть нічого не заробите
Віталій Показати IP 24 Червня 2019 12:36
І ще одне. Вони дуже привітні і допитливі до весілля. ПОтім у 99% випадків вони забороняють жінці працювати. Тобто ви сидите дома і дивитеся за дітьми. При розлученні все дістається чоловікові. І майно (бо ви не працювали і ні на що не заробили) і діти, бо суд там завжди стає на сторону свого. ТАк що або життя в 4ох стінах або їхати додому назад ні з чим
Просто Показати IP 24 Червня 2019 20:20
Аж сюди пахне арабськими ¥£€ми, які і просувають "карєристку".
Хмм до Просто Показати IP 25 Червня 2019 23:37
Звідки Ви знаєте, як пахнуть арабські ¥£ї??
не вірю ні одному сл Показати IP 25 Червня 2019 23:04
певно якраз - то і є єдина країна- в якій жінку ні за що не ставлять. про які цінності ви говорите- коли діти належать батькові. Про які цінності ви говорите- коли в чоловіка є багато жінок- і це норма. ? Ти дорогенька, не хотіла в школі вчитися- от тебе й поперло за кордон де шейхи не за розум жінок цінять. дешева писанина для дешевих дівчат
Анонім до не вірю ні одному сл Показати IP 3 Червня 2021 12:10
Тобто коли в 99% випадків дітей віддають жінкам це нормально? Це "правильні цінності"? Дорогенька ти або тупа або такою прикидаєшся(скоріше за все)... Араби не дурні і розуміють що дитя це частинка чоловіка, тому що завдяки йому воно народилось. Жінка виконує роль інкубатора як би це дивно не було... Тому там такі закони, і я вважаю що вони правильні, жінки там в більшості випадків не будуть розводитись зі своїми чоловіками, тому що розуміють що дитина буде з ним... А у нас навпаки, ви знаєте що після розводу дитина буде з вами 99%, тому і саджаєте на аліменти, тому і наглієте, тому і розводитесь. Вседозволеність це біч жінок в 21столітті...
Які ж тлк бвдр Показати IP 27 Грудня 2019 03:12
Емірати - одна з небагатьох арабських країн, з таким рівнем безпеки, при цьому відкрита для іноземців - можна порівнювати її з польщею напріклад чи канадою, та говорити про те що тут не раді іноземцям, але їх на постійніс основі проживає близько п'яти мільйонів - це складає три четверті всього населення країни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus