USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Горілка без акцизу та податків: як депутат Нестерук заробляє свої мільйони

29 Листопада 2017 09:56
Торгівля фальсифікатом, тіньові схеми під захистом правоохоронців: як депутату Луцької міської ради Петру Нестеруку вдалося створити успішний горілчаний бізнес.

Торгівля алкоголем завжди була доволі прибутковим бізнесом, якщо чітко налагодити мережу збуту та торгувати якісною продукцією. Проте, є інший, більш простий і приземлений спосіб «наварити» на оковитій: уникнути сплати акцизу за реалізацію товару в державний бюджет.

Досліджуючи тему контрабанди підакцизних товарів до Європи, усі ниточки вкотре вели до Луцька і до однієї і тієї ж самої особи – такого собі пана Нестерука, пише кореспондент програми «Секретні матеріали» Тарас Середич на Під Прицілом.
Зрозумівши хто це і яку суспільну сходинку займає у суспільній ієрархії, ми з колегами по цеху спробували розібратись у тому, як лідер президентської партії у Луцькій міській раді уміло уникає податків та труїть українців незрозумілої якості горілкою. Цьому передували десятки томів інформації, поширеної в мережі, робота з інсайдерами та колишніми фіскалами по всій країні, розслідування волинських журналістів, поширення «програми» в епоху ригів та сучасні скандали і побиття місцевих медійників.

У сьогоднішній публікації привідкриємо завісу волинського ринку і головних його сучасних гравців: Наталії Єлової і Петра Нестерука. Хто вони і чому варті нашої з Вами уваги? Що ж, почнімо з передісторії.

ЯК ГАРТУВАЛАСЯ СТАЛЬ

Мегауспішний бізнесмен і меценат Петро Нестерук отримав перший досвід у жорсткому і небезпечному горілчаному бізнесі у середині 2000 років, будучи звичайним водієм спиртовоза в «гаманця» волинських «регіоналів» Віктора Корнійчука на прізвисько «Ухо», а в подальшому головним менеджером у ТОВ «Міжрегіональні ресурси» м. Луцьк. Товариство «Міжрегіональні ресурси» було однією з небагатьох фірм, яке уже тоді було дистриб'ютором горілчаної продукції багатьох спиртогорілчаних комбінатів України.

На цей ласий шматочок систематично навідувались із обшуками правоохоронці з великим бажанням виявити фальсифіковану та необліковану горілку, щоб у подальшому отримати опікунство над куркою, яка несе золоті яйця. Звикши до набігів працівників податкової, вміння «рішати справи» із грошовитими клієнтами – саме завдяки цим здібностям Петра Нестерука оцінила та примітила Наталія Єлова.

Великий досвід роботи за ще діючою радянською системою реалізацїї необлікованої продукцїї (продаж великого об'єму товару під одну і ту ж саму накладну) дали можливість Єловій Н. Ф. використати свій проект «Петро Нестерук» в схемі реалізації «програмної водки» на Волині та Рівненщині. Йдеться про необліковану алкогольну продукцію, яку в часи Януковича продавали без сплати акцизного збору. Найбільшим виробником нелегальної горілки в Україні на той час була кіровоградська «Олександрія-БЛІГ» зареєстрована у м. Олександрія, вул. Айвазовського, 42.

У ті часи, «програмна» горілка позначалась на етикетці «козачком», а вартість її була на 35-45% меншою від вартості горілки сумлінних виробників. Працівники податкової і СБУ не помічали позначену горілку, оскільки існувала стійка «вертикаль» відповідальності. Та попри це, представники навіть заводів, які працювали по програмі «Юри Єнакіївського» напряму платили керівникам усіх силових структур області. А сама посада начальника регіонального управління контролю за обігом підакцизних товарів була і залишається безпосередньо посадою «смотрящего» за «тихим» обігом та реалізацією «програмної» горілки на території області.

Критерії функціонування такої діяльності підпадають під одну із ознак структури тіньової економіки, так звану «другу економіку» – укриття від фінансових та контролюючих органів доходів від легальної діяльності.

Зареєструвавши на Волині Луцьку філію ТОВ «ОЛЕКСАНДРІЯ-БЛІГ» за адресою складських приміщень: м. Луцьк, вул. Марцинюка, 35, Петро Нестерук та Ко отримали підтримку кураторів в погонах та закидали «програмною» горілкою всі віддалені прикордонні продовольчі магазини та склади.
Один із найбільших на той час складів з контрафактом на Волині

Кінцеві покупці дешевої горілки просять маріонетку Наталії Федорівни розширити асортимент, бо це важливо для польського споживача та збільшить об'єми продажів Нестеруку.

Апетит та азарт в бізнесмена від безкарності та відчуття легких грошей швидко збільшувався і підприємець почав хитрувати перед постачальником «Олександрії-БЛІГ», що важко продається їхня продукція, не реалізовуючи надану йому квоту по об'ємах оковитої. Насправді ж причина у збільшенні асортименту продукції Нестеруком за рахунок паралельного продажу алкоголю інших виробників по принципах «другої економіки»: «Люботинського заводу Продтоварів» м. Харків, ТОВ «Запад Алко-Групп», «Ровес» Шпанів Рівненської області, «Аква-Дон» м. Макіївка Донецької області. Бізнесмен при цьому ще й сам почав розливати горілку та продавати її поряд з «програмною», наклеївши на пляшку відповідні стікери-обереги.

Таке шулерство з часом виявили представники виробника. Зросло невдоволення прикормлених «перевертнів в погонах», які перестали розуміти реальні обсяги реалізації горілки «Юри Єнакіївського» в області. Петро Каленикович відверто «вляпався» й постав у невигідному світлі перед усіма учасниками злочинної схеми. Луцька філія «Олександрія-БЛІГ» постала у не найкращому вигляді, а поведінка Петра змусила усіх засумніватись в його порядності. Нестерук отримав червону картку і тимчасово покинув ігрове поле.

Таку тіньову схему ухилення від сплати акцизного, прибуткового податків важко виявити, а тим більш зруйнувати без оперативного документування. На нашу думку, в ситуації, яка склалася – з'явився викривальний матеріал з ролями всіх учасників схеми від начальника відділу БЕП УВД області Юрія Смольянінова, який він безперечно продав Наталі Федорівні та Петру Калениковичу за 10% частки у новоствореному підприємстві ТОВ «Полісся Трейд». Про роль Смольянінова в цій схемі розповімо пізніше. Це давня історія, яка знову ж стала непоганим досвідом для нашого героя.

ТОРГУВАТИ ПО-НОВОМУ

Минув Майдан, відбулась Революція Гідності, а з нею змінилися і очільники силових відомств. Призначили виконувачів обов’язків керівників податкової міліції, СБУ, оновленої міліції. За наказом нового керівника податкової міліціі України Хоменка В. почалось «кошмарення» всього бізнесу, пов'язаного з торгівлею необлікованим алкоголем, гучні вилучення горілки, спирту, документальні перевірки, затримання вантажів. Оператори горілчаного ринку почали поводити себе, ніби павуки в банці.

За таких обставин, із-за можливого перерозподілу ринку, підвищення акцизу, збільшуються шанси вижити лише великим гравцям. Дрібні були поставлені в умови жорсткої конкуренції. Кожен учасник шукає спосіб захопити місце на ринку.
Нецікава для податківців «програмна» водка

Заводи-виробники ЗАТ «Люботинський завод Продтовари» м. Харків, ТОВ «Концерн «Біг-М» м. Полтава, ТОВ «Запад Алко-Груп», «Латона-Инвест», AMG, «Викинг», «Эльбор», ЗАТ Чернігівський лікеро-горілчаний завод Чернігівська горілка, «Ровес» Шпанів Рівненська область та весь ринок менеджерів по реалізації дешевої горілки «по формі два» із знайомим Петром Нестеруком завмерли в очікуванні ймовірного збільшення ставок акцизного збору на алкоголь та можливо нових «правил гри» від нової влади або взагалі ліквідації такої схеми роботи.

Як не тільки втримали, а й розширили свій процвітаючий бізнес Наталія Єлова і Петро Нестерук за нової влади – у нашій наступній публікації.

Нагадаємо, у квітні Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляли про те, що працівники податкової поліції ГУ ДФС у Волинській області вилучили майже 5,4 тис. літрів незаконно виготовленого алкоголю зі складів луцького депутата Петра Нестерука у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 204 КК, тобто за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів.Також у ДФС підтвердили, що склад розташований у Луцьку за адресою вул. Андрія Марцинюка, 35. Він належить мережі ТОВ «Полісся-Трейд», засновником та кінцевим бенефіціаром фірми є очільник фракції БПП «Солідарність» у Луцькій міській раді Петро Нестерук, керує компанією його дружина – Неля Нестерук. Волинські криміналісти підтвердили в експертному висновку, що горілка, яку закупили в магазині Петра Нестерука «Гроно» - фальсифікат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вася Показати IP 29 Листопада 2017 20:32
Ця фірма не одна така. Є ще три з такими схемами. Чого про них мовчимо ?
Лучанин. Показати IP 1 Грудня 2017 01:36
Які чергові резонансні викриття, а суть як завжди одна, хто при ВЛАДІ той найбільше і ХАПАЄ. Саме цікаво, як вміють пристосовуватися та перефарбуватися корупціонери до різних партій, течій і далі бути на плаву. Невже щось поміняється після цих публікацій ? А що може помінятися, коли крім простих людей ніхто нічого міняти НЕ ХОЧЕ. Подумати тільки, очільник Президентської фракції один з очільників Корупції на Волині. То це по всій Країні так ? Але ще раз повторюсь, прийдуть інші партії і тоді вони очолять КОРУПЦІЮ. Система перемелює всіх і вся і нічого на жаль не змінюється, бо прагнуть не змінити систему, а дорватися до ВЛАДИ та ОЧОЛИТИ КОРУПЦІЮ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus