USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кредити в Україні: за рік може набігти до 27 тисяч відсотків річних. Дослідження

21 Жовтня 2021 07:20
Вітчизняні банки та фінансові компанії не дотримуються вимог закону «Про споживче кредитування» стосовно умов договорів, розкриття інформації та реклами. Через неналежне інформування клієнтів про умови кредитування вони стягують зі споживачів космічні відсотки за кредитами.

Про це свідчать дані дослідження USAID, Інституту GROWFORD, Info Sapiens та «Юридичного Альянсу «ЕЛ СІ ЕФ», повідомляє Главком.

Зокрема, у дослідженні йдеться про те, що у фінансових компаній середня реальна річна відсоткова ставка (РРВС) за мікрокредитами становить 28 тис. % річних.

РРВС банківського кредиту на особисті цілі становить 121% річних (мінімальна розрахована – 52% річних, максимальна – 505% річних).

При цьому, як зазначають автори дослідження, значна кількість кредитних договорів містить умови, які є незаконними.

Так, 77% кредитних договорів, укладених впродовж поточного року українцями із банківськими установами, передбачали право кредитодавця вимагати дострокове погашення боргу в разі незгоди позичальника із пропозицією збільшити платежі за кредитним договором, а також залишали за банком право змінювати умови договору в односторонньому порядку (наприклад, змінювати розмір неустойки).

Під час 76% візитів «таємних» клієнтів, інформація щодо важливих питань, яка надавалася консультантом усно, відрізнялася від інформації в паспорті споживчого кредиту та/або в договорі.

В 46% візитів було вказано, що страхування є необов’язковим або добровільним, проте фактично позичальник мав укласти договір страхування.

До того ж 31% кредитних договорів не містили всієї інформації, яка має бути включена до договору відповідно до ст. 12 Закону про споживче кредитування.

У банках в 37% споживчих кредитів були некоректні розрахунки ставки.

В 19% випадків споживачами було сплачено більшу суму коштів, ніж мало б бути згідно з договором та чинним законодавством.

На думку народного депутата України Олексія Жмеренецького, на сьогодні Національний банк України та законодавці не вживають усіх необхідних заходів щодо врегулювання цих порушень.

«Слуга народу» вважає, що парламенту необхідно на законодавчому рівні врегулювати методику розрахунку реальної річної відсоткової ставки, щоб не вводити споживача в оману, а державному регулятору – Нацбанку – запобігти встановленню банківськими установами високих кредитних ставок.

Раніше повідомлялося, що в Україні різко зріс попит на швидкі кредити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus