USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Крейсер «Москва» занесли в реєстр підводної культурної спадщини України

22 Квітня 2022 23:38
Російський ракетний крейсер «Москва», який підбили українські військові, став номером 2064 у реєстрі підводної культурної спадщини України.

Про це повідомило Міністерство оборони України.

«За 80 миль від Одеси, знаменитим крейсером і найбільш затонулим об’єктом дна Чорного моря можна буде милуватися, особливо не занурюючись.

Відповідно до Конвенції ЮНЕСКО, усі сліди людської діяльності на дні Чорного моря, в межах економічної діяльності нашої держави є власністю України!» – підкреслили у відомстві.

Крейсер поставили на облік в Національному військово-морському музеї України. Точні координати, де «Москву» востаннє бачили на плаву, передали британці, повідомив директор музею Сергій Воронов. Крейсер знаходиться на глибині 45-50 метрів.

Судно водотоннажністю 11,5 тисяч тон побудували у Миколаєві і вперше спустили на воду у 1979 році. Довжина крейсера – 186,4 метри.

«Безумовно, піднімати його ніхто не буде. У майбутньому це буде надцікавий об’єкт для дайвінгу, враховуючи його габарити. А це приблизно як 14-поверховий житловий будинок. Тепер крейсер «Москва» – найбільший затонулий у Чорному морі об’єкт», – наголосив Воронов.

За його словами, крейсер підпадає під категорію «рідкісні зразки науки та техніки».

«Таких крейсерів побудували лише 4. Крейсер «Варяг» – на Тихому океані, «Маршал Устінов» – на північному флоті РФ. Ми такого ж типу маємо крейсер «Україна» на Миколаївському заводі, який стане кораблем-музеєм. Тепер, дякуючи нашим військовим, у нас їх два», – підкреслив директор музею.

Читати ще: Крейсер «Москва» став найдорожчою військовою втратою РФ у війні з Україною, – ЗМІ

Ба більше, Національний військово-морський музей України вже оформлює наступний трофей, що стане частиною підводної культурної спадщини України під номером 2065.

«Це прикордонний сторожовий корабель «Изумруд», який, за інформацією ВМС України, теж потопили. Зараз ми чекаємо більш точних координат, щоб зрозуміти, у яких водах він лежить», – розповів Сергій Воронов.

Нагадаємо, удару по ворожому крейсеру «Москва» було завдано 13 квітня.

Читати ще: Порошенко цинічно блокував розробку ракетного комплексу «Нептун», яким потопили крейсер «Москва», – екскерівник «Укрспецекспорту»

Водночас у Міноборони Росії стверджували, що крейсер внаслідок «детонації боєкомплекту» і пожежі не затонув і «зберігає плавучість». Але пізніше у відомстві визнали, що флагман російського флоту затонув.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus