USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Курці вразливіші до коронавірусу й мають менше шансів одужати, – луцький лікар

10 Червня 2020 08:00
Кому неодмінно варто кинути курити, чому важливо звернути увагу на проблему куріння саме в період пандемії коронавірусної інфекції і хто в групі ризику?

Про це завідувач відділу промоції здорового способу життя Волинського центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Сергій Левчук розповів UA: Волинь.

Насамперед експерт зауважив, що на законодавчому рівні постійно посилюється боротьба з тютюнопалінням, зокрема завдяки законам про заборону куріння в громадських місцях і про високу цінову політику щодо тютюнових виробів, у тому числі електронних сигарет.

«Наприклад, проєкт закону 2813, який зараз обговорюється, повністю забороняє рекламу сигарет, що дозволить захистити молодь і юнацтво від можливості потрапити у тютюнову залежність», – сказав Сергій Левчук.
Лікар наголосив, що негайно кидати курити потрібно усім, хто має якісь хронічні захворювання, зокрема гіпертонічну хворобу, хронічні хвороби органів дихання, спадкову схильність до онкології, адже куріння тільки провокує швидший розвиток таких захворювань, котрі можуть призводити до смерті. Він звернув увагу, що, кидаючи курити, потрібно перетерпіти буквально місяць, адже приблизно стільки часу знадобиться, аби позбутися різних фізіологічних симптомів (перепадів настрою, почервоніння, нервових зривів тощо). Та порадив відволікатися улюбленими заняттями: прогулянками, кінопереглядами, спортом та ін.

«Можна жувати гумки, пити маленькими ковтками воду, вживати замісні препарати, які може призначити сімейний лікар», – зазначив Сергій Левчук.

Та наголосив, що позбавитися залежності не можна, переключившись на електронні сигарети, адже ті також викликають залежність і, попри поширену думку, навпаки шкідливіші за традиційні цигарки.

«У тих, хто курить електронні сигарети, може виникати рак, обструктивні захворювання легень. Підступність електронних сигарет можна порівняти, до прикладу, зі слабоалкогольними напоями. Відомо, що слабоалкогольні напої швидше викликають алкоголізм, ніж горілка. Так і електронні сигарети. Окрім того, дим із електронних сигарет глибше проникає в легені, тож, відповідно, швидше проникає в кров», – розповів фахівець і додав, що зараз навіть у традиційні цигарки виробники додають речовини, які приглушують відчуття подразнень, і хімічні сполуки, котрі розширюють бронхи, аби сигаретний дим глибше проникав в організм, швидше викликаючи залежність.

Сергій Левчук також акцентував, що пасивне куріння так само шкідливе, адже викликає ті ж хвороби – щороку близько восьми мільйонів людей у світі помирають від захворювань, пов’язаних із курінням, а 1,2 мільйона – від хвороб, пов’язаних із пасивним курінням.

Лікар розказав, що науково доведено, що коронавірус з’єднується в організмі людини із білком певних рецепторів, переважно в легеневій системі, кишечнику та головному мозку: «Це провокує, відповідно, респіраторний дистрес-синдром, коли людина задихається, пневмонію, діарею, погіршенню нюху та смаку. А сигарети провокують збільшення рецепторів білку, з якими з’єднується коронавірус. Таким чином усі курці більш схильні захворіти на коронавірус і мають гірші шанси на одужання. Коли ж людина кидає курити, то приблизно за місяць ці рецептори приходять у норму і організм набуває імунітету до коронавірусної інфекції».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Радіо Показати IP 10 Червня 2020 23:26
На сьогодні не існує вакцини проти короновіруса, а на науково довено посилається. Бреше не зажмуривші очі. А ось факти що курців вірус обходить звучали не раз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus