USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Учені вирішили 50-річну загадку гігантської ополонки в льодах Антарктиди

6 Травня 2024 00:17
Учені змогли розгадати причини появи величезної ополонки в льодах навколо Антарктиди, яка ось уже пів століття збивала з пантелику фахівців. Йдеться про так звану Велику ополонку Ведделла в морі Веддела.

Результати опубліковані в науковому журналі Science Advances, передає УНІАН.

Уперше ополонку посеред суцільних льодів помітили в 1970-х, коли американські метеорологічні супутники почали постійно відстежувати ситуацію з антарктичними льодами. Появу ополонки фіксували щороку з 1974 до 1976 року, а після – епізодично раз на кілька років і, зазвичай, вона була мінімального розміру.

Останнє повноцінне формування ополонки зафіксували у 2016 та 2017 роках. І хоча цього разу вона була меншою, ніж у 1970-х, площа діри в льодах була вражаючою: близько 80 тисяч квадратних кілометрів, що приблизно еквівалентно площі двох Швейцарій. Протягом наступних років ополонка знову не з’являлася.

Читати ще: Вчені знайшли єдине місце на Землі, яке не страждає від глобального потепління

Міжнародна група дослідників змогла знайти пояснення такому дивному природному явищу.

Автори роботи проаналізували відразу кілька різних пакетів даних: супутникові оптичні та радарні знімки, датчики океанічних наукових буїв і навіть мітки на морських тваринах. З’ясувалося, що поява ополонки – це результат збігу одразу кількох абсолютно різних чинників в одній точці простору і часу.

Ключову роль у процесі формування Великої ополонки в морі Веддела відіграє Екманівське перенесення – ефект руху водних мас під кутом до напрямку вітру, зумовлений обертанням планети. Причому Екманівське перенесення продовжує діяти навіть під поверхнею антарктичних льодів.

Другим важливим фактором виявився ландшафт океанічного дна в морі Ведделла – підводного плато з невеликими пологими піками. Ну, і третій фактор – це самі вітри, які приводять у рух водну масу, і вже потім вона піддається Екманівському переносу. Також свою роль відіграють різниця температур «місцевої» і гнаної вітром води, її солоність та інші чинники.

Читати ще: Через глобальне потепління в Антарктиді почали рости квіти, мох і водорості

У підсумку, коли Екманівське перенесення накладається на «потрібний» напрямок вітрів поблизу Антарктиди (а в різні роки вітер може дути трохи по-різному), гнаний вітром рух води, йдучи під лід, натикається на підводні гірські плато. У результаті в районі цього плато утворюється підводний вихор, який посилено розмиває крижану кірку над собою. Так і формується загадкова Велика ополонка Ведделла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus