USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Легендарному Василю Зінкевичу – 75. Кращі пісні великого артиста. Відео

1 Травня 2020 18:53
1 травня виповнилося 75 років легендарному естрадному співаку, заслуженому і народному артисту України Василю Зінкевичу. Чимало пісень у його виконанні увійшли до золотого фонду української музики XX ст.

Хоча народився Василь Іванович у селі Васьківці на Хмельниччині, але значну частину життя працював і творив в обласному центрі Волині, за що удостоєний звання почесного громадянина міста Луцька.

У 1975 році талановитий Василь Зінкевич став солістом популярного ансамблю «Світязь» Волинської обласної філармонії, а у 1980-му став його художнім керівником.
«Василь Зінкевич – людина, яка має рідкісний смак і відчуття часу. Завдяки йому і всім музикантам «Світязь» мав за честь називатися одним з найкращих колективів в Україні. А це зобов’язувало багато до чого. Зінкевич ніколи не давав спуску і можливості розслаблятися», – розповідає про свого колегу музикант, заслужений артист України Дмитро Гершензон, який також багато років жив і творив у Луцьку.
Василь Іванович замолоду брав участь у різноманітних творчих конкурсах, проте в більшості з них програвав, пише «Вікіпедія». Справа в тім, що зазвичай члени журі, яке складалося з московської музичної богеми, не сприймали категорично нічого українського й самобутнього.
Менше з тим, неповторним дзвінким лірико-драматичним тенором Василя Зінкевича, артиста з красивими й шляхетними манерами, захоплювалися мільйони шанувальників. У 1994 році співак став лауреатом Шевченківської премії, у 2009 році удостоєний звання Герой України.
До слова, найвідоміша пісня видатного волинського музиканта В'ячеслава Хурсенка «Соколята» присвячена саме Василю Зінкевичу.
«Ми є сила, хоча б тому, що маємо таку пісню, де три хвилини не просто забави, а нашої суті. Українська пісня справді обіймає своїми крилами світ. Доводилось бувати в багатьох країнах. І без перекладу, не розуміючи ані слова, публіка встає. Я кажу: ви ж не розумієте, про що я співав. А вони відповідають: в українських піснях є щось таке, що лікує. Ми не можемо без пісні, вона – душа наша, – пригадує сам Василь Зінкевич. – Взагалі треба частіше заглядати в дзеркало своєї душі, щоб впізнавати себе. Непростий тепер час, але ми ніколи не втратимо своєї неповторності. Бо ми – українці».
«Я щасливий, що народився в селі. Ніколи не забуду тієї стежини, що пробігала поміж житами, а над нею – високі безмежні небеса. Що українське село – це своєрідна академія високої моралі. Тут бережуть рідне слово, тут бережуть рідну пісню, тут кожному кажуть: «Добрий день!» – розповідає Василь Іванович. – Де б не бував, в яких далеких краях не виступав би, завжди із гордістю кажу, що я народився в селі, навчався в сільській консерваторії, де моїм високим професором був мій український народ. Направду, народе мій, ти не просто великий, ти – океан. І я щасливий, що з твого колоска рожденний».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 1 Травня 2020 19:38
Здоров"я козацького ВАМ МАЕСТРО!!!! А щастя ВИ вже маєте.
ностальжи Показати IP 1 Травня 2020 20:47
Це дійсно Артист! Довгих літ!
Лучанин Показати IP 1 Травня 2020 20:48
Були таланти в радянські часи.
Людмила Показати IP 1 Травня 2020 23:14
Мій улюблений співак був і залишився. Нехай Господь дарує йому многая літа!
Ірина Показати IP 4 Травня 2020 09:49
Дуже його люблю як співака. Ми українці повинні пишатися таким співвітчизником. Коли співає Василь Іванович мурашки по шкірі бігають. Дякую що Ви в нас є. Здоров'я Вам і довгих років життя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus