USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Лікарі готуються до катастрофи: в Україні почали масово скорочувати медиків та урізати їм зарплати

17 Червня 2021 13:35
В Україні на повну силу запрацював другий етап медичної реформи. Як наслідок, лікарі стали скаржитися на зниження зарплат і брак фінансування, а пацієнти шикуються в чергу по уколи.

Медики тепер ще більше почали дивитися в бік Європи та інших країн у пошуку гідного заробітку. Якщо так піде далі, то українців просто не буде кому лікувати.

Детальніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Медиків скорочують, зарплати впали

Другий етап медичної реформи формально мав розпочатися 1 квітня минулого 2020-го, через епідемію коронавірусу його відстрочили на рік. Найголовніша зміна: всі лікувальні заклади другого рівня (це наші стаціонари та діагностичні центри) повинні укласти контракти з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на певні послуги, які будуть оплачуватися за затвердженими тарифами. Мета другого етапу реформи – платити медустановам за фактично виконану роботу.

Проте медики почали бити на сполох: у лікарнях співробітників скорочують, проте зарплати залишають без змін. Після того, як в Україні знизився рівень захворюваності на коронавірус, багато стаціонарів та відділень, де медики отримували по 300% ковідних доплат, згортаються. Як наслідок, лікарі будуть знову отримувати по 10-12 тисяч.
Медсестра Сумської лікарні № 4 Юлія Вітковська розповідає, що в їхньому медзакладі вже з початку року людям перестали доплачувати по 2-4 тисячі грн.

«Медики виходили на протести, але це не допомогло. Хоч лікарня отримувала фінансування від НСЗУ, людям головний лікар доплачувати відмовлявся. Тоді в лікарні нам заявили, що ці гроші вирішили витратити на нову комп’ютерну техніку», – каже вона.

Також, за її словами, в лікарні серйозно бракує персоналу. «Пацієнти скаржаться, що на відділення, де лежать 53 хворих, тільки одна медсестра, яка робить уколи, ставить крапельниці. Вона просто не встигає за всіма. Зрештою людина, яка отримує мінімальну зарплату, на роботу приходить на 8 годину ранку, а йде о 10 годині вечора», – говорить Вітковська.

Крім того, співробітники лікарні кажуть, що в липні грошей на зарплати в цій установі може і не бути. Оскільки керівництво змогло укласти з НСЗУ контракти тільки на мінімальні 6 пакетів послуг. Можливо, частину людей доведеться скоротити.

І така ситуація в багатьох регіонах країни. Наприклад, у міській лікарні № 1 Івано-Франківська лікарці-офтальмологині хірургічного відділення повідомили про скорочення і запропонували перейти на посаду медсестри з окладом у 6 тисяч гривень.
За словами голови Київської профспілки медпрацівників Сергія Кубанського, після реформи всі права розпоряджатися грошима і визначати штат лікарні передані керівнику лікувального закладу. Тільки він може вирішити, кого залишити працювати, а кого скоротити, яку зарплату призначити лікарю, а яку собі та бухгалтеру.

«Тепер медичний директор сам призначає собі зарплату в 100 тисяч гривень, а медсестрі – мінімальну. У лікарнях хтось уклав 20 контрактів, а хтось 6. Як наслідок, грошей не вистачає ні на зарплати, ні на матеріали, ні на комуналку. Скорочують людей уже зараз, а до кінця року, якщо не повернеться той самий COVID, на вулицю піде половина медиків», – говорить медсестра зі Львова Вікторія.

Готуються до катастрофи

Кубанський зазначає, що тарифи, які дає НСЗУ, насправді не покривають витрат: «Хороші тільки на пологи, лікування онкології, складні випадки в неонатології. На все інше тарифи дуже низькі. Унаслідок цього на зарплати навіть не вистачає. Немає грошей на оплату праці прибиральниць, бухгалтера, обслуговування ліфтів, каналізації тощо. Я розмовляв із лікарями, всі кажуть, що готуються до катастрофи в медицині».
До того ж без фінансування залишилася, наприклад, фізіотерапія. Медики є, а тарифи на процедури не передбачені. Отож, щоб зберегти цю послугу і співробітників, доведеться відщипувати гроші з інших напрямів. Або в нас фізіотерапевтичні послуги стануть платними. А як правило їх використовують для лікування дітей.

Від реформи вже серйозно постраждала психіатрична допомога в країні. Там відбулися великі скорочення. Частина фахівців пішла в приватну медицину, а пацієнти, багато з яких не здатні заробити на дорогі ліки і лікування у приватного психіатра, просто залишилися без допомоги. Щоб хоч якось зберегти безкоштовне лікування для таких людей, психдиспансери довелося приєднати до стаціонарів. Інакше їх ніхто б не фінансував і хворі залишилися б без підтримки.

«А в Києві довелося об’єднати в один лікувальний заклад відразу чотири фтизіатричні лікарні (тут лікують туберкульоз), оскільки НСЗУ фінансує тільки один такий стаціонар на місто. А місцеві бюджети після реформи не мають права фінансувати муніципальні лікарні», – говорить Кубанський.

Самі медики вже давно переїжджають працювати в інші країни. І не тільки в Польщу. «Я працювала лікарем-анестезіологом у лікарні Тернопільської області. Проте з такою зарплатою вижити просто неможливо. Поїхала до Туреччини, працюю тут у SPA-салонах при готелях. У сезон моя зарплата становить понад 3 тисяч євро на місяць. Тут же зі мною працює українка, з медсестри вона стала масажисткою. Теж добре отримує», – розповідає Валентина Миронівська.

Сотні медсестер і лікарів шукають роботу за кордоном. Пандемія показала, що насправді в Україні дуже складна ситуація з кваліфікованими фахівцями.

«Восени може знову початися хвиля коронавірусу. І нас знову покличуть на передову, назвуть героями і стануть аплодувати. Хотілося б, щоб про нас пам’ятали кожен день і платили гідну зарплату. Тоді і героїзму не буде потрібно», – резюмував лікар зі Львівської області Віталій Панченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Читач Показати IP 17 Червня 2021 13:45
Перейти на посаду не медсестри, а молодшої медичної сестри, тобто з посади лікаря на посаду санітарки.
Гірко Показати IP 17 Червня 2021 13:45
Сомалі відпочиває...... Миздобули!!!!!
Ага до Гірко Показати IP 17 Червня 2021 15:29
Ми б здобули якби не ватні к*зли!
Я до Ага Показати IP 17 Червня 2021 15:57
яке ти дурне
Психопланетарій, Лип Показати IP 17 Червня 2021 14:27
На кінець 2019 і початку 2020 років медичні працівники з полегшенням видохнули з легенів повітря та подумали, що кінець кінцем гроші почнуть гребсти лопатою. Хоча дійсно президент та уряд разом з МОЗ завірили медперсонал про значний підйом заробітної плати у цій галузі. Але бачимо те, що бачимо!? Все навпаки!?
володимир Показати IP 17 Червня 2021 14:29
менше пийте каву на роботі і до людей відносьтесь по людські а тоді жалійтесь що вас обіжають
Ліккар до володимир Показати IP 17 Червня 2021 15:07
Такі недалекі люди як ти й обіжають
Оля Показати IP 17 Червня 2021 15:15
Скажіть,для кого працюють бібліотеки і клуби по селах,де ніхто не ходить.А медпункти закрили.
Москаль до Оля Показати IP 17 Червня 2021 15:33
Ти з села?
Лучанин Показати IP 17 Червня 2021 15:16
"платити медустановам за фактично виконану роботу" - за цією логікою лікарі повинні лікувати людей не ефективно, а якомога довше і якомога гірше, щоб той пацієнт з лікарні не виходив. Чи як?
Анонім Показати IP 17 Червня 2021 15:23
Чогось згадалася наша головна лікарка із зарплатою 150 тис грн. І ще інші головні лікарі,, зарплати яких казані у деклараціях НАЗК. і вони немаленькі 0 50-60 тисяч. То може не реформа винна?
Носата крецуня із Шє до Анонім Показати IP 17 Червня 2021 16:01
У директора ПМСД теж немала зарплата! А недоспані ночі і постійні сесії та наради як то тяжко відбувати.
Лучанин до Носата крецуня із Шє Показати IP 17 Червня 2021 18:47
Шєцьк - курортний город. За літо озолотієте. Може і рентген апарат купите. Хоч стоматологічний.
Ігор луцький до Анонім Показати IP 17 Червня 2021 16:04
Так для головних лікарів і їхніх васалів поліклініки і лікарні, це сімейний бізнес і так просто вони його не віддадуть.
999 Показати IP 17 Червня 2021 16:19
США та ЄС не мають бажання прискорити надання Україні чергового траншу приблизно 1 мільярд 900 мільйонів доларів США, ось тому така ганебна ситуація в медицині. Та і не тільки в медицині. Взагалі в цілому у державі. А шкільна галузь? Доживемо до того, що скоро за те, щоб дитина пішла у перший клас будемо платити гроші, посеместрово, як у платні ВУЗи.
кравчука Показати IP 17 Червня 2021 16:20
ганьба дирeкторам-нeнажeрам мeд закладів, стоматполіклініка на Волі, вбіральня, фізтeрапeвтичний кабінeт (eлeктрофорeз в 2020 році одна процeдура 70 грн, іх трeба мінімум 5 , замотана ізолeнтою і нe тримається, біля кабінeта 2 колчeногих крісла.Вони щe нe забувають прeміальні собі нарахувати.Ганьба щe раз. Я розумію , якщо ви вклали душу та пeрeтворили клініку в європeйський лікувальний заклад, закупили нову сучасну апаратуру, зробили сучасний рeмонт вбіральні, то так, заробил своі прeміальні, молодeць. А так, нe нажрeтeсь ніяк.Цe самe 2 поліклініка, 2 повeрх, фізпроцeдурні кабінeти..., 1 повeрх лівe крило, чи там нe люди працюють?якось странно получається, тут рeмонт, а там ничого.....Мeдпeрсонал добрe знає свою справу, дякуємо ім. Дірeкторів трeба контролювати, якщо, звичайно, тут нeмає круговоі поруки.
Анонім Показати IP 17 Червня 2021 23:15
вирішити проблему було б дуже просто - встановити різницю між окладами від 10 до 50 % та врегулювати систему преміальних, але для цього потрібно приняти рішення на законодавчому рівні по всій Україні
Еге ж до Анонім Показати IP 18 Червня 2021 07:49
Ви ще про прост... профспілки згадайте.
Розділяй і володій Показати IP 17 Червня 2021 23:21
Більш розділеної групи як медики не знайти : приватні і державні, екстренна допомога окрема республіка, пмсд і первинка, вторинка і третинка... Всі самі по собі виживають чи процвітають. І ніколи разом не вийдуть на протест. Навіть віртуальний.
Правда Показати IP 18 Червня 2021 07:35
Щоби платити зарплати,потрібно спочатку заробити ці кошти і сплатити податки...А чинуші то просто сидять на бюджетних потоках і так їм солодко і мило,а лікуються вони в приватних закладах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus