USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Лікування чи незаконне утримання «пацієнтів»? У Луцьку суд п’ятий рік розглядає справу скандального реабілітаційного центру

16 Квітня 2024 06:20
Відбирають документи та утримують силою: минуло чергове судове засідання щодо скандально відомого реабілітаційного центру в Луцьку. Справа тягнеться вже не один рік, проте жодних рішень поки немає.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

П’ятий рік у Луцькому міськрайонному суді розглядають справу щодо скандального реабілітаційного центру. В цій установі обіцяють вилікувати алко-, нарко- та ігрозалежних пацієнтів. Чи лікують насправді? До правоохоронних органів надійшли заяви від самих же пацієнтів. Мовляв, людей утримують незаконно, що згодом було встановлено досудовим слідством. Справа розглядається й досі.

«Йдеться саме про позбавлення волі, не про викрадення людини. Обставини відомі. Мова йде про 15 потерпілих осіб, які були позбавлені волі в межах діяльності так званого реабілітаційного центру. Назвемо їх умовними пацієнтами, оскільки діяльність такого центру, як було встановлено досудовим слідством, була незаконною і, власне, це й привело до суду тих осіб, які перебувають на лаві підсудних», – розповів прокурор Володимир Заплотинський.

Судове засідання відклали, адже потерпілі вкотре на нього не з’явилися. Проте справа тягнеться не лише через це. Як вважає сторона обвинувачення, це свідоме затягування процесу.

«Це судове засідання в порівнянні з підготовчим судовим засіданням має розрив у часі. Обумовлений цей розрив тим, що кілька судових засідань було зірвано через сторону захисту з тієї чи іншої причини. Така поведінка впливає на рішення, які приймає той чи інший потерпілий щодо того, чи є необхідність з’являтися», – переконаний прокурор Володимир Заплотинський.

Та ось захисники так не вважають. Кажуть, що були дійсно вагомі причини те чи інше засідання відкладати.

«Сторона захисту категорично відкидає твердження, які прозвучали з вуст прокурора. Про те, що сторона захисту зацікавлена у затягуванні. Сторона захисту зацікавлена у якнайшвидшому об’єктивному та всебічному вирішенні цієї справи, щоб в нас були всі необхідні інструменти довести невинуватість наших підзахисних. Хоча обов’язок доводити лежить не на стороні захисту, а на стороні прокурора. Сторона захисту має інші процесуальні обов’язки», – наголосив адвокат Вадим Матвіїв.

За санкцією статті в разі доведення провини обвинувачених їм загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.
Нагадаємо, у 2019 році затримали винних у незаконному утриманні понад 50 пацієнтів реабілітаційного центру «Ренесанс». Не лише українців, а й іноземних громадян нібито неправомірно утримували під виглядом лікування. У 2022 році в реабілітаційному центрі «Ренесанс» сталося вбивство. Як повідомляла поліція, один пацієнт задушив іншого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus