USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ліквідація військової прокуратури та створення Офісу генпрокурора: Рада запустила реформу прокуратури

19 Вересня 2019 14:48
Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт про реформування органів прокуратури. Під час голосування у другому читанні за законопроєкт проголосували 259 нардепів. До слова, при голосуванні у першому читанні «за» висловилися 287 народних обранців.

Законопроєкт № 1032 вніс до Ради Президент України Володимир Зеленський, інформує 24 канал.

Що це означає?

Генпрокуратуру мають перейменувати в «Офіс генерального прокурора».

Генпрокурор повинен мати вищу юридичну освіту – це вимога. Цю норму скасували у 2016 році. Саме тому Юрій Луценко став генпрокурором.

Генпрокурор отримує право звільняти прокурорів Офісу генпрокурора та адміністративних посадовців без жодних погоджень з Радою прокурорів. До того це було обов’язковим.

У штаті прокуратури з 15 тисяч осіб залишиться 10 тисяч.

Військові прокуратури ліквідовуються.

Регіональні прокуратури мають стати обласними, місцеві – окружними. Водночас передбачена можливість створення спеціалізованих прокуратур.

Прокурори, які хочуть залишитись, повинні пройти атестацію – її проводять спеціальні кадрові комісії. Для Офісу генпрокурора та обласних прокуратур їх створить сам генпрокурор.

Окрім того, глава держави пропонує зупинити діяльність Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів до 1 січня 2021 року та фактично звільнити чинних членів КДКП.

На цей час розгляд дисциплінарних справ перекладається на кадрові комісії. Такі комісії будуть діяти в Офісі генпрокурора та обласних прокуратурах – їхні склади також визначатиме генпрокурор. Кадрові комісії забезпечуватимуть і добір нових прокурорів на вакантні посади.

Законопроєкт закладає основи для електронного документообігу, який має витіснити паперову тяганину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus