USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Люди оцінили внесок Палиці в безпеку, – Казанжи про врятовану Одесу

16 Березня 2018 19:45
Весна 2014 року. Україні загрожує сепаратистська навала під назвою «Руская вєсна». Чимало людей, не афішуючи того, доклали всіх сил і власних коштів, аби придбати зброю, техніку, обладнання, амуніцію. Все, аби зберегти мир і спокій в регіонах, за які вони несли відповідальність першою чергою перед людьми. Серед них і команда екс-голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського та колишнього очільника Одеської ОДА Ігоря Палиці.

Пригадуючи події тих років, люди розуміють, що першою чергою саме завдяки їм вдалось не допустити поширення сепаратистських «псевдореспублік» на територію Дніпропетровської, Харківської та Одеської областей. Проте, розуміння цього для багатьох приходить з роками.

Драматичні дні, коли, попри страх, байдужість силовиків та розгубленість керівництва військових частин вдалося відстояти українську Одещину, згадує у відгуку на стрічку «Україна. 100 днів над прірвою» Зоя Казанжи, яка у 2014-2015 роках працювала радницею голови Одеської ОДА Ігоря Палиці, про що пише у Фейсбуці.

«Цей фільм треба дивитися. Всім. Тим, хто живе в країні і хто виїхав або ніколи тут не жив. Тим, хто вірить і хто розчарувався. І нашим дітям треба дивитися.

Тому що цей фільм - про свободу. Про те, як відстояли країну. Як було страшно і незрозуміло. Як безсилля перетворювалося на злість і допомогло вижити», - зазначає Зоя Казанжи.

З її слів, коли Майдан переміг, всі видихнули. Але, як виявилося, все тільки починалося і все було б неможливим, якби не люди, їхня енергія, віра та опір. Вона називає тих, хто взяв усе в свої руки, розуміючи що ситуація висить на волосині, наголошуючи, що завдяки Ігорю Коломойському, Олександру Турчинову, Генадію Корбану, Арсенію Яценюку, Ігорю Палиці, Борису Філатову, Арсену Авакову, Андрію Парубію та Мустафі Джемілєву у нас є наша країна.

«А я пам'ятаю, як я, накручена одеськими активістами, прийшла до Ігоря Палиці з претензією: - Давайте всіх міняти на місцях! У них там клани, люди не розуміють, чому не приходять нові особи?!

Він подивився на мене і спокійно відповів, зменшивши мій запал: - Клани, кажеш? Мені вибори 25 травня треба проводити, країна без Президента. У мене немає можливості всіх на всіх поміняти. Я отримаю такий опір, що ти навіть не уявляєш. Ти розумієш, що все посипалося?!

І що мені треба було сказати стривоженій громадськості? Це потім, після виборів, почалися політичні ігри, які заблокували прийняття будь-яких кадрових питань.

І коли я зараз читаю міркування про те, як треба було, я згадую всі ці придбані бронежилети і берці, оплати похорону перших наших загиблих, покупки квартир вдовам, переговори з орками, у яких були наші полонені, бажання реваншів. І все це на тлі відсутності міліції, дивної поведінки СБУ, розгубленого командування військових частин. І відсутність ВСЬОГО. І пошуки цього всього - тракторів, клаптиків тканини на маскувальні сітки, медикаментів, машин ...

Я думаю, що зараз багато з тих, хто живуть в Одесі, оцінили внесок Палиці в безпеку. А тоді мені сміялися в обличчя: ну і що твій Палиця, все про безпеку розповідає? У нас все добре, не треба казки вигадувати. Подивіться і згадайте», - пише Зоя Казанжи, пригадуючи роботу Ігоря Палиці в Одеській ОДА.

Боротися до останнього

Прем’єра документальної стрічки «Україна. 100 днів над прірвою» нещодавно відбулася на каналі 1+1. Це фільм про період безвладдя в країні навесні 2014 року, про те, яким чином Україні вдалось вистояти у чи не найскладніший період в історії.

Ігор Палиця, пригадуючи події тих днів, зауважив, що шукали всіх можливостей, як захистити країну, адже ресурсів було – обмаль.

«В своєму оточенні ми готувались до того, щоб навіть при повномасштабному нападі Росії, захищатись до останнього, як тільки зможемо. Рішення прийняли всі разом, включно з Коломойським. Ми думали, де взяти зброю, де купити старі БТРи без озброєння. Тривала серйозна підготовка», - зазначає він.

Ігор Коломойський зізнався, що навесні 2014 року в зв’язку з анексією Криму та російськими провокаціями на сході, «Україна була під великим питанням». Зокрема, як пригадує Арсеній Яценюк, в бюджеті залишались «копійки», в той час коли потрібно було платити зарплати, соцвиплати тощо. «Область повинен був очолити той, кому люди вірять, хто зможе контролювати ситуацію. А хто в нас самий авторитетний? Олігархи (сміється, - ВН)», - пояснює Ігор Коломойський.

Зрештою, спільними зусиллями, країну вдалось відстояти – зупинити навалу ворога, попри деморалізовані правоохоронні структури, фактично відсутню армію без відповідного забезпечення, дефіцит бюджету та неоднозначні настрої населення. В травні 2014 року відбулись в першому турі країна обрала свого президента, який після цього прийняв відповідальність за країну в свої руки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus