USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Льодовики Гренландії пройшли точку неповернення і приречені розтанути, – науковці

18 Серпня 2020 08:30
Льодовики Гренландії досягли точки неповернення і танутимуть далі.

Про це пише ScienceAlert, повідомляє Бабель.

За даними вчених з Університету Огайо (США), обсяг снігу, який зазвичай щороку випадає на льодовики Гренландії, більше не встигає за темпами танення льоду. Такого висновку фахівці дійшли, вивчивши щомісячні супутникові дані за 40 років з понад 200 великих льодовиків Гренландії.

Танення льодовиків прискорилося, оскільки вода, яка накопичується на всьому крижаному покриві, поглинає більше сонячного світла і ще більше нагріває все довкола.

Льодовики Гренландії вже зараз є найбільшим у світі джерелом підвищення рівня моря. Згідно з дослідженням, опублікованим у грудні, за наступні 80 років поточна швидкість їхнього танення призведе до зростання рівня Всесвітнього океану на 7 см. Повне танення льодовикового покриву Гренландії може підняти рівень океану на 7 метрів до 3000 року. Якщо це станеться, океан поглине прибережні міста по всьому світу.

Науковці зауважили, що Гренландія втратила безпрецедентну кількість льоду влітку 2019 року, коли острів накрила хвиля тепла з Європи. Льодовики втратили 55 мільярдів тонн води за пʼять днів – цього достатньо, щоб покрити водою штат Флорида майже на 13 см.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 18 Серпня 2020 13:00
Все вертається на круги свої. У часи вікінгів то була зелена земля.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus