USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На місці розталих льодовиків Гренландії утворюються болота. Це загрожує наслідками для всієї планети

15 Лютого 2024 00:36
На великих ділянках розталого крижаного покриву Гренландії зараз утворюється рослинність, що загрожує збільшенням викидів парникових газів, підвищенням рівня моря і нестабільністю ландшафту.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на The Guardian.

Дослідники задокументували зміни з 1980-х років – кажуть, що там, де раніше були великі площі льоду, залишилися лише безживні скелі, заболочені чагарниками. Це призвело до зміни навколишнього середовища у Гренландії.

Аналіз супутникових знімків показав, що за останні три десятиліття розтануло приблизно 28,5 тисячі квадратних кілометрів льодовикового щита і льодовиків Гренландії – це 1,6% загального крижаного покриву острова, або площа Полтавщини.

У міру того, як тане крига в Гренландії, площа землі з рослинністю там збільшилася на майже 87,5 квадратних кілометрів – це більш як удвічі більше, ніж було на момент початку дослідження.

Отримані дані свідчать про збільшення майже вчетверо водно-болотних угідь Гренландії, які є джерелом викидів метану.

Читати ще: У Гренландії льодовики тануть уп’ятеро швидше, ніж 20 років тому

Найбільше розповсюдження густої болотної рослинності зафіксували на околицях поселення Кангерлуссуак на південному заході та в окремих районах на північному сході.

Учені кажуть, що підвищення температури повітря спричиняє танення льоду. З 1970-х років регіон нагрівається вдвічі швидше, ніж світ загалом. Середня річна температура повітря у Гренландії з 2007 до 2012 року була на 3°C вищою, ніж з 1979 до 2000 року.

Науковці кажуть, що зростання рослинності призводить до подальшої втрати криги.

«Ми бачили ознаки того, що втрата льоду спричиняє реакції, які призведуть до подальшого танення криги й «озеленення» Гренландії – коли крижаний покрив зменшується, оголюючи скелі, які потім колонізує тундра і, зрештою, чагарники. Водночас вода від розталого льоду переміщує осад і мул, що врешті-решт утворює болота», – сказав науковець з Університету Лідса і співавтор дослідження, опублікованого в журналі Scientific Reports, Джонатан Керрівік.

Читати ще: Гренландія втрачає 30 мільйонів тонн льоду на годину. Дослідження

Головний автор наукової статті доктор Майкл Граймс пояснив, що поширення рослинності, яке відбувається разом із таненням крижаного покриву, значно змінює перебіг осаду й поживних речовин у прибережних водах.

«Ці зміни мають вирішальне значення, зокрема й для корінного населення, чия традиційна практика полювання залежить від стабільності цих делікатних екосистем. Крім того, втрата крижаного покриву у Гренландії є суттєвим фактором глобального підвищення рівня моря, що спричиняє значні проблеми і нині, і в майбутньому», – зазначив Граймс.

Дослідники використали свої висновки, щоб розробити модель прогнозування тих територій Гренландії, які, ймовірно, зазнають «стрімких і значних» змін у майбутньому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
редактор Показати IP 15 Лютого 2024 06:00
це загрожує Ковелю і Ліпінам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus