USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Гренландія втрачає 30 мільйонів тонн льоду на годину. Дослідження

19 Січня 2024 00:35
Крижаний щит Гренландії втрачає в середньому 30 мільйонів тонн льоду на годину через кліматичну кризу. Це на 20% більше, ніж вважалося раніше.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature, за допомогою штучного інтелекту дослідники нанесли на карту понад 235 тисяч льодовиків протягом 38-річного періоду з роздільною здатністю 120 метрів. Вчені дійшли висновку, що з 1985 року крижаний щит Гренландії втратив площу близько п’яти тисяч квадратних кілометрів льоду, що еквівалентно трильйону тонн, пише УП. Життя з посиланням на The Guardian.

Деякі вчені занепокоєні тим, що це додаткове джерело прісної води, яка вливається в північну Атлантику, може спричинити колапс океанічних течій. Вони називаються Атлантичною меридіональною перекидною циркуляцією (Amoc) – системою течій в Атлантиці, які несуть теплу воду на північ, де вона охолоджується й опускається на дно. За словами дослідників, Amoc наближається до «запуску з тяжкими наслідками для людства».

Читати ще: Потепління на кожен додатковий градус зменшує водні ресурси Землі: до чого це може призвести

Велику втрату льоду в Гренландії у результаті глобального потепління реєструють протягом десятиліть. Методи, які використовують на сьогодні, як-от вимірювання висоти крижаного покриву або його ваги за допомогою даних гравітації, добре підходять для визначення втрат льоду, які потрапляють в океан і підвищують його рівень, зазначають дослідники.

Однак вони не можуть пояснити відступ льодовиків, які розташовані нижче за рівень моря. Під час дослідження вчені проаналізували супутникові фотографії, щоб визначити кінцеве положення багатьох льодовиків Гренландії щомісяця з 1985 до 2022 року. Вони виявили трильйон тонн втраченого льоду.

Читати ще: Українські вчені виявили причину локального танення льодовиків в Антарктиці

«Зміни навколо Гренландії величезні, і вони відбуваються скрізь – майже кожен льодовик відступив за останні кілька десятиліть», – каже доктор Чед Грін з Лабораторії реактивного руху НАСА в США, який керував дослідженням.

Нещодавнє дослідження показало, що за найгіршим сценарієм переломний момент може статися вже у 2025 році. На думку вчених, значна частина крижаного щита Гренландії також близька до переломної точки незворотного танення, еквівалентного підйому рівня моря на 1-2 метри.

За словами вчених, є певне занепокоєння, що будь-яке невелике джерело прісної води може спровокувати повномасштабний колапс Amoc, що порушить глобальні погодні умови, екосистеми та глобальну продовольчу безпеку. Приплив менш щільної прісної води в море уповільнює звичайний процес утворення більш важкої солоної води в полярному регіоні.

«Це буде схоже на колапс Amoc, але він розгортатиметься швидше і матиме глибокий вплив на Великобританію, Західну Європу, частини Північної Америки і Сахельський регіон, де західноафриканський мусон може бути серйозно порушений», – сказав професор Тім Лентон з Університету Ексетера, Великобританія, який не брав участі в дослідженні.

Читати ще: На найбільшому айсбергу в світі виявили печери

Однак професор Ендрю Шеферд з Університету Нортумбрії, Великобританія, зауважив: «Хоча на початку століття відбулися зміни в таненні льодовиків, заспокоює те, що темпи втрати льоду відтоді залишаються стабільними і вони все ще значно нижчі від рівня, необхідного для порушення Amoc».

Виявлення додаткової втрати льоду також важливе для розрахунку енергетичного дисбалансу Землі, тобто скільки додаткового сонячного тепла Земля затримує через викиди парникових газів, спричинені людиною, сказав Грін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus