USD 39.80 40.00
  • USD 39.80 40.00
  • EUR 39.96 40.20
  • PLN 9.92 10.10

Льодовики втратили 2 720 мільярдів тонн льоду за десятиліття

29 Квітня 2023 00:22
Європейський космічний корабель Cryosat відстежив близько 200 тисяч льодовиків і виявив, що вони втратили 2 720 мільярдів тонн льоду за 10 років через зміни клімату. Це 2% їхньої загальної маси.

Про це пише BBC.

Дослідження проводили за допомогою радіолокаційного висотоміра. Він посилає мікрохвильові імпульси для відстеження змін висоти вздовж поверхні планети, зокрема і льодовиків.

Науковці зʼясували, що найбільше льоду (89%) було втрачено між 2010 і 2020 роками через потепління атмосфери. 11% втрат – через контакт із теплішими океанськими або озерними водами.

Найбільше втратили льодовики Аляски – понад 80 мільярдів тонн на рік, що дорівнює приблизно 5% від загального обсягу льоду в регіоні за період дослідження.

Європейський Союз планує довгострокову місію із використанням супутників, які спостерігатимуть за льодовиками, яка зараз має кодову назву Cristal.

Науковці також виявили, що тепла вода проникає всередину льодовика Судного дня в Антарктиді та пришвидшує його танення. Якщо він розтане, це підніме рівень Світового океану більш ніж на пів метра та дестабілізує сусідні льодовики, а це, своєю чергою, може призвести до підвищення рівня Світового океану на три метри.

Наразі Антарктиду оточує менше морського льоду, ніж будь-коли з кінця 1970-х, відколи почали використовувати супутники для його вимірювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus