USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Як вирощують лохину на Волині

25 Квітня 2019 18:52
Останнім часом лохина стає все більш популярною культурою не лише в європейських країнах, а й в Україні. Все більше садівників прагнуть виростити кущики зі смачними, вітамінними й дуже корисними ягодами на власній присадибній ділянці.

Зокрема на Волині першим вирощувати цю культуру в контейнерах почав доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового і садово-паркового господарства біологічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Михайло Шевчук. На ділянці в нього росте 34 сорти лохини. Тож детальніше про те, чим цінна ця ягода, та про особливості її вирощування – у розмові Волинських Новин з Михайлом Йосиповичем.

– Чому цю ягоду так цінують за кордоном, а останнім часом і в Україні?

– У давнину лохину називали ягодою здоров’я, і недарма. Вчені зі США дослідили, що ці ягоди дуже багаті на різноманітні вітаміни, біологічно активні компоненти, макро- та мікроелементи. Лохина має дуже високий рівень антиоксидантних властивостей, а тому здатна запобігати розвитку онкологічних захворювань та уповільнювати процеси старіння. Ці ягоди багаті на фолієву кислоту, тому їх радять вагітним. Окрім цього, ягода здоров’я є низькоалергенною, завдяки чому фахівці радять давати її маленьким діткам. І, звісно, лохина дуже смачна.

– Розкажіть, як виростити лохину в контейнері.

– Нині нерідко можна почути, що технологія вирощування ягідних культур в контейнерах є новою. Насправді ж вона давно апробована. Щоправда, підходити до цієї справи потрібно дуже серйозно і обов’язково врахувати деякі нюанси. Передусім ця технологія передбачає висаджування дворічних саджанців із горщиків об’ємом півтора-два літри в контейнери по 15-20 літрів. Їх потрібно дорощувати там протягом двох-трьох років з майбутнім пересаджуванням в контейнери ємністю 50-60 літрів. Тому дуже важливим є підбір субстрату. Він має гарно акумулювати воду й елементи живлення і віддавати їх лохині. Окрім цього, субстрат має підтримувати потрібну кількість повітря та високу рН-буферність, яка перешкоджає швидкому його засоленню й мінералізації. Такий субстрат слід приготувати на основі фракцій і співвідношення верхового торфу та кокосового волокна. У суміш потрібно додати вермикуліт або перліт. Опісля отриманий субстрат слід перевірити на рівень рН та інші параметри, адже свіжий кокосовий субстрат може містити надлишок натрію і калію тощо. Річ у тім, що при вирощуванні лохини у контейнері рослина має отримувати всі потрібні для неї макро- та мікроелементи й вітаміни. Пересаджуючи кущики, варто пам’ятати, що їх потрібно висаджувати на 3-5 сантиметрів глибше, ніж вони росли раніше, оскільки в подальшому ґрунт потрібно буде замульчувати шаром заввишки до шести сантиметрів. До речі, як мульчу раджу використовувати кору хвойних дерев, тирсу або верховий торф. Висаджені кущики потрібно полити розчином мінеральних фізіологічно чистих кислих добрив, як-от суперфосфат, сульфат амонію, сульфат калію з рН 4,8-5,2. Проте, з огляду на фазу зростання і розвитку кущиків, склад розчину потрібно змінювати. Адже цей розчин допоможе підтримати оптимальну кислотність ґрунту. Як підкислювач можна використати воду з оцтом. Для цього в десяти літрах води слід розвести 200 мілілітрів десятивідсоткового оцту.
– Нині є чимало сортів лохини. Їх усі можна вирощувати в контейнерах?

– Зараз це питання ще досліджують селекціонери. Однак є низка сортів, які вже мають дуже хороші відгуки від тих, хто вирощує лохину в контейнерах. Приміром, серед ранньостиглих сортів придатним для контейнерного вирощування є сорт Чіпаєва. Серед середньостиглих – сорт Гольтраубе, а серед середньопізніх – Блуголд. На моїй ділянці росте 34 сорти лохини, більшість саджанців я виростив завдяки біотехнологічним методам, тобто через пробірку. Отож, виходячи з власного досвіду, можу порадити і такі сорти, як Нельсон, Ринкокос, Патріот і Спартан. За належного догляду за сезон з одного кущика можна зібрати до восьми кілограмів смачних ягід. До п’яти кілограмів ягід можна зібрати з кущиків сортів Берклі, Дюк, Пуру, Торо, Дарроу, Джерсі, Блюрей, Блюетта, Герберт, Бригітта, Елліот.
– Як потрібно підживлювати кущики, що ростуть у контейнерах?

– Передусім підживлення має бути систематичним, адже субстрат втрачає частину поживних речовин. Отож, водорозчинні азотні доб¬рива потрібно вносити тричі за сезон. Причому перший раз тоді, коли почнуть розпускатися бруньки, другий – коли лохина закінчить цвісти, а третій – після закінчення збору врожаю. До речі, кількість добрив, які потрібні для підживлення, в різний період також є різною. Приміром, для першого підживлення потрібно брати 10-12 грамів доб¬рив з розрахунку на один кущик, під час другого – 7-10 грамів, а для третього – 5-7 грамів. Окрім цього, раджу подбати і про некореневе підживлення лохини. Для цього варто застосувати водорозчинні комплексні мінеральні добрива.

– Серед шкідників у лохини є вороги?

– Шкідників, які «спеціалізуються» на лохині, в Україні наразі немає. Проте є такі, які, псуючи інші рослини, можуть завдати шкоди й лохині. Це, зокрема, травневий хрущ, слимаки. Тому раджу подбати про захист кущиків від хвороб та шкідників. Також потрібно пам’ятати, що для плодоношення лохини потрібне комахозапилення. Тобто слід вирощувати кущі різних сортів однієї групи стиглості.

– Коли слід збирати урожай і які порадите способи зберігання лохини?

– Ягоди потрібно збирати в міру того, як вони дозріватимуть. Стигла лохина має гарний синьо-чорний колір. Причому на ягоді є білястий восковий наліт. У жодному разі не раджу збирати ягоди, які не є повністю стиглими, адже вони дуже швидко втрачають свої властивості. Щодо зберігання, то за кімнатної температури ягоди пролежать два-три дні. Тому раджу помити їх, просушити й акуратно зсипати у контейнери. Опісля – поставити в морозильну камеру. До речі, не варто заморожувати мокрі ягоди, бо в такому разі їхня шкірка стане жорсткою. Також значно погіршаться смакові властивості лохини. Окрім цього, ягоду часто сушать у сушарці або духовці. І, звісно, можна приготувати різні джеми, пастилу та інші смаколики.

– Які ще переваги саме цієї технології вирощування лохини?

– Контейнери з лохиною можуть стати чудовою окрасою саду, прибудинкової території, лоджії. Їх легко перенести з одного місця на інше. Господар має змогу сам вирішувати, коли полити рослини, коли внести потрібні добрива. Виходячи з власного досвіду, раджу вирощувати сорти різних груп стиглості. Це забезпечить можливість потішити родину ягодами, починаючи з третьої декади червня й до середини осені.

Олена СЕМЕНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus