USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучани знайшли механізм, як заощаджувати на опаленні в багатоповерхівках

15 Березня 2017 12:29
Мешканці луцьких багатоповерхівок дослідили, що проектанти допустили помилку щодо зведення їхніх помешкань, а це призвело до розбалансування внутрішньобудинкових мереж теплопостачання. Як наслідок, в одних квартирах прохолодно, а в інших спекотно – відкривають вікна. А платять за нагріте повітря на вулиці всі мешканці.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся мешканець будинку №10 вул. Шота Руставелі інженер Василь, який розповів, що його уповноважили стежити за показниками лічильника на та вносити корективи на подачу тепла.

«У нашому будинку розбалансована внутрішня системи теплопостачання, відповідно, якщо порівняти температуру в квартирах, то між першою та останньою різниця в 6-7 градусів. Зверху відбувається подача гарячої води – температуру на 9 поверсі в квартирах приблизно 23 градуси, натомість на першому поверсі буває 17-16 градусів. І для того, щоб зробити теплим низ, то потрібно більше давати теплоносія. На першому поверсі стає не холодно, а от на останніх – спекотно. Тому мешканці відкривають вікнай, виходить, що всі платять за тепло, яке випускають на вулицю. Це питання я вивчав два роки, й нарешті розібрався. Помилка була із самого початку в проекті будинку, й батареї дірявилися. Люди як могли – замінювали. А комунальники ігнорували перевірки й відбулося розбалансування мережі. Та вихід є», - розповідає Василь.

ПРОБЛЕМИ РОЗПОЧАЛИСЯ ЩЕ З ХИБНОГО ПРОЕКТУ НА БУДИНОК

Проект будинку на Шота Руставелі, 10 готував інститут «Дніпромісто». Фахівці написали, що в квартирах необхідно встановити для опалення стальні панельні радіатори марки РСТ. Це й зробили будівельники, втім, вже через два роки батареї поржавіли, й мешканці через аварійний стан мережі почали робити заміну.

«Нашому будинку вже понад 30 років. Ви лишень уявіть собі, як нам напланували, що це стоїть в квартирі дві тонкостінні сталеві пластини, які зварені по периметру. У них проходила вода, потім її спускали, й в конструкції почали ржавіти із середини. Вже через 2-3 роки їхнього функціонування радіатори почали дірявитися, протікати, відповідно, люди повикидали їх. Заміну батарей проводили на власний розсуд: хто скільки хотів – стільки ставив. Як наслідок, відбулося розбалансування системи. Втім, у цій ситуації, першою чергою, винні проектанти, які допустили службову недбалість, встановивши тонкостінні батареї. А вони і протирічать пункту один в проекті, де такі батареї заборонено ставити», - наголошує мешканець будинку.
Також пан Василь додає, що, замінюючи діряві радіатори, мешканці прибрали й перемички, які стояли перед ними й були провідником гарячої води до крайніх точок.
«Люди робили аварійну заміну як вміли, звісно, ставлячи нові батареї – старі повністю повикидали. А принцип перемички такий, що половина гарячої води іде в радіатор, половина - в сусідню квартиру, відповідно, гаряча вода доходила й до останньої квартири. Тепер же теплоносій поступає в кожну квартиру по порядку й, відповідно, до крайньої вода доходить значно холодніша», - пояснює лучанин.

ПЕРЕВІРКИ МАЛИ ВИЯВИТИ РОЗБАЛАНСУВАННЯ, АЛЕ ТАКИХ НЕ ПРОВОДИЛИ

Згідно з постановою Кабміну від 21 липня 2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», обслуговуюча організація повинна двічі на рік робити перевірку систем теплопостачання.

Це прописано в розділі «Права та обов'язки виконавця», пункт № 32 «Виконавець зобов'язаний», підпункт 5: «проводити два рази на рік перевірку стану внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку із складенням відповідного акту».
Лучанин Василь наголошує, що якби відповідні органи виконували цю постанову та двічі на рік робили перевірку, то таких проблем у місті б не було. Адже фахівці виявляли б самовільне втручання в систему теплопостачання та давали б приписи, як це виправити, й до розбалансування не дійшло б.

«Мені стало цікаво, чи сліпі всі ці перевіряючі інстанції, чи Постанову Кабміну просто ігнорували й ніхто нічого не перевіряв. Відповідно, я просив надати мені копії всіх актів цих перевірок у ДКП «Луцьктепло» й ЖКП №2. Як виявилося, актів то немає. А все тому, що на початку внутрішні мережі обслуговували ЖКП, потім їх передали в ДКП «Луцьктепло». Ті не впоралися з фінансовим навантаженням щодо їхнього обслуговування й у вересні 2013-го року, під час засідання виконкому, знову передали на ЖКП. Відповідно, до «ДКП «Луцьктепло» зараз жодних претензій не висунути. Звісно, можна звертатися з претензіями до ЖКП, але в них немає своєї лабораторії, відповідних спеціалістів, і на наші листи дають лише відписки. Тут є правовий вакуум, адже мережі знаходяться на обслуговуванні в ЖКП, вони є власністю мешканців, втім, коли люди приватизовували помешкання, то їм про це ніхто нічого не казав. Як наслідок, нам «всунули» болячку, від якого усі відкараскалися», - розповідає інженер Василь.

ІЗ ЛІЧИЛЬНИКОМ НА БУДИНОК ЛУЧАНИ ПЛАТЯТЬ БІЛЬШЕ

Встановивши лічильник на теплопостачання у своїх будинках, лучани подекуди платять більше, як з лічильником. І все через одну й ту ж причину – розбалансування системи. Додає сюди «солі» й не належне виконання енергоощадних заходів.

Зауважимо, що загалом ДКП «Луцьктепло» надає послуги у 789-ти житлових будинках. З них лише 304 оснащені засобами обліку, що становить 38,5%.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЧАНИ «СКРУЧУЮТЬ» ТЕПЛОВІ ЛІЧИЛЬНИКИ

Серед когорти цих будинків -

і об'єкт обслуговування інженера Василя, який входить у 13-ку багатоповерхівок, де найменше платять за метр квадратний.
Чоловік пояснює, що все завдяки тому, що він в ручному режимі регулює подачу тепла в будинку. Та додає, що мешканці платили б ще менше, якби розв’язати проблему із розбалансуванням.

ЩО РОБИТИ ДАЛІ

Тому, для того, аби зміни ситуацію, мешканці повинні змусити своє ЖКП внести зміни у проект та провести ремонтні роботи для приведення внутрішніх систем в належний стан.

«Люди повинні самоорганізуватися: вибрати активних мешканців із кожного під’їзду, ці люди створюють будинковий комітет і обирають голову. Відповідно, буде одна людина, яка представлятиме інтереси усіх мешканців. Далі необхідно знайти проект будинку й вимагати від свого ЖКП, аби вони внесли туди корективи. Відповідно, ці зміни всі будуть зобов’язані виконати. Як наслідок, у будинку відновлять усі перемички, встановлять батареї відповідно до змін до проекту по розрахунку на кожне помешкання й впровадять відповідні зміни по всій системі внутрішньобудинкових мереж», - радить інженер Василь.

Та додає, що на Шота Руставелі, 10 вже працюють над тим, аби створити будинковий комітет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Инженер Показати IP 15 Березня 2017 16:24
Автору благодарность! Грамотно и с фактами. Все бы статьи были такими полезными!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus