USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині створюють нову систему контролю за енергоефективністю

15 Березня 2015 09:00
В області хочуть створити розгалужену гілку працівників бюджетних установ, яких навчать заощаджувати використання енергетичних ресурсів та впроваджувати енергоощадні заходи. Такі працівники будуть при кожному комунальному закладі.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства 13-го березня.

Члени профільної комісії підтримали «Програму моніторингу енергоспоживання (енергомоніторингу) підприємств, установ та організацій Волинської обласної комунальної власності» та рекомендують її ухвалити депутатам під час чергового сесійного засідання.

Як розповів директор комунального підприємства «Інформаційно-аналітичний центр «Волиньенергософт» Василь Дутко, результат буде швидкоокупним.

«Мета програми - зниження рівня споживання паливно-енергетичних ресурсів та води в бюджетних установах. Також передбачено оптимізацію використання закладами бюджетної сфери ПЕР завдяки збільшення частки нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії. Документ передбачає й стимулювання реалізації енергоощадних заходів і проектів на підприємствах, установах та організаціях обласної комунальної власності. На це все необхідно майже 2 мільйони гривень. Втім, ці кошти дуже швидко повернуться завдяки економії й працюватимуть далі на громаду», - запевняє чиновник.

Пропонований моніторинг передбачає створення системи обліку та контролю, а відтак - економію коштів.

Проект рішення передбачає такі рекомендації директорам департаментів та начальникам управлінь облдержадміністрації:
- призначити відповідальних працівників (енергоменеджерів) у підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях по контролю за використанням енергоресурсів відповідно до завдань Програми.
- у місячний термін забезпечити приладами обліку електричної та теплової енергії, природного газу, холодної та гарячої води будівлі підпорядкованих підприємств, установ та організацій, що фінансуються з обласного бюджету.

Учасниками Програми є Волинська обласна рада, Департамент соціального захисту населення, Управління охорони здоров’я, Управління освіти та науки, Управління культури ОДА.

У випадку ухвалення цієї програми депутатами, впродовж березня установи й організації зобов’язані будуть провести збір даних про склад і стан будівель, що знаходяться на балансі підприємств та установ обласної комунальної власності, а також обсягів та видів енергоресурсів, які споживаються цими установами.

По тому повинні будуть зробити аналіз отриманої інформації та розробити концепцію створення системи енергомоніторингу та високої енергоефективності в бюджетній та комунальній сфері Волинської області.

На реалізацію програми з місцевих бюджетів прогнозують витратити мільйон 935,4 тисячі гривень. Кошти йтимуть на технічне оснащення й навчання працівників.

У пояснювальній записці до пропонованого проекту рішення зазначено, що на утриманні місцевих і обласного бюджетів знаходиться близько 3,5 тисячі об’єктів. З них понад 800 закладів культури (бібліотеки, клуби, музеї, будинки культури, музичні школи), 361 дитячий і позашкільний заклади (дитсадки, спортивні школи, станції, будинки школяра тощо), 180 медичних закладів (лікарні, амбулаторії, медпункти), 772 ФАПи, 840 шкіл та інші комунальні установи.

Проаналізувавши документи Проекту рішення, зрозуміло, що бюджетна сфера області використовує близько 6 відсотків усіх енергоносіїв - 25 мільйонів кубічних метрів газу, 50 тисяч тонн вугілля, 17 тисяч тонн торфобрикетів. У цілому за 2013 рік на оплату тепла, газу, електроенергії та твердого палива витратили понад 259 мільйонів гривень, а з урахуванням значного збільшення тарифів в 2015 році ця сума прогнозується така - 300 мільйонів гривень.

Зауважимо, що в області 811 (23%) об’єктів комунальної бюджетної сфери не опалюються, 824 (23%) для обігріву використовують природний газ, 233 (7%) – електроенергію, 297 (8%) - теплову енергію, 1405 (39%) - тверде паливо.

У проекті рішення наголошено, що область не належно використовує енергоресурси нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії, у порівнянні з країнами ЄС - в десятки разів менше.

Тому, вважають депутати, ця програма є вкрай необхідною для енергетичної безпеки Волині.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що за десятиліття в області стало вдвічі більше газифікованих населених пунктів. Зокрема деталі в аналітичному матеріалі: «Російський «газовий зашморг»: приклад Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 15 Березня 2015 09:04
Чинуш скорочувати потрібно,а не роздувати штати.
журналіст Показати IP 15 Березня 2015 09:46
Дутко постарів, округлився, а розумнішим не став і ніяк не може спуститися на грішну землю. Призначення відповідальних працівників нічого не дасть. В області існує регіональна програма модернізації комунальної теплоенергетики на 2012-2015 роки, затверджена рішенням сесії обласної ради 24 квітня 2012 року. Документ містить 56 сторінок, в якому розписано все до дрібниць, навіть те, де треба поміняти перегорілий колосник. Усе, про що говориться в Дутка, є в цій програмі. Програма нормально виконувалась у 2012-2013 роках. Зараз, з певних економічних і політичних причин, усе затихло. Існує й аналогічна державна програма 2010 року №243 (постанова Кабміну). Мова про те, що не треба марнувати папір, не треба винаходити велосипед на 3-х колесах, треба просто працювати. І, найголовніше: тримати подалі від цих речей лженауковця Дутка. Чому? Щоб загубити будь-яку ініціативу на корені, треба її забазікати, написати якомога більше паперів, циркулярів, звернень, попереджень, наказів, аналітичних записок, "наукових досліджень" Василя Дутка, частіше збирати беззмістовні говорильні, іншими словами - забюрократизувати. Поверніть в ОДА Кучеренка і усе буде виконуватись.
правозахисники Показати IP 15 Березня 2015 11:04
НЕ ВАРТО. Крик душі!!!! Це розтрата держ коштів -цим має займатися громадські активісти, фахівці а не казнокради з МРад і ЖЕКів.
Область Показати IP 15 Березня 2015 11:42
Все, що робить Дутко на шкоду Волині і Україні. злодій і шахрай.
Анонім Показати IP 15 Березня 2015 12:05
Чергова афера. Роздують штати, відмиють гроші, провівши енергоаудити господарств, далі розроблять проекти, виконають роботи по реконструкції. Все це робитимуть "свої" люди і за величезні гроші. А під таку програму "для своїх" банк видасть кредит на привабливих умовах.
Депутат Показати IP 15 Березня 2015 12:39
Чим займається"Волиньенергософт"?Коефіцієнт корисної дії нульовий.В області є позитивний досвід з енергоефективності в Маневицькому,Ратнівському,Ківерцівському районахюПроведіть день депутата в цих районах і прийміть нормальне рішення.Скільки ви будете слухати цього Дутка.Що він де конкретно зробив?Спочатку треба бажання самих керівників області,районів,різних департаментів і управлінь.Не сумніваюсь що за літо вони в себе в дома все це зроблять.Кінчайте "говорільню.Займіться конкретно проблемою.
енергетик Показати IP 15 Березня 2015 17:22
Скільки над цим бредом в дутка людей працюють і хто їм платить, з яких джерел? Хто фінансує цього пройдисвіта? Розкажіть, хто знає.
місто Показати IP 15 Березня 2015 23:13
Все, що створено в області по заміні палива на альтернативні види, реконструкції котлів, економії тепла, досягнуто з ініціативи голів РДА, підприємців і бізнесменів, тільки без Дутка. Ідеї цього "новатора" вичерпують свій потенціал в той момент, коли залишають стіни так званого енергософта. За період незалежності влада мінялась вже десяток разів, але чомусь ніхто не може прибрати цього балалаєчника. Навіть для створення громадського товариства з захисту білого лелеки чи лісових мурашників сьогодні треба прикласти неабиякі зусилля, а йому при сприянні чи потуранні влади вдалось створити цілу імперію пустослів’я, яка ніколи нічого не генерувала і продовжує паразитувати на тлі області.
нафталін Показати IP 16 Березня 2015 09:39
Дутко під ці ідеі вже й відділ енергоаудиту створив у себе. Базікайте далі - головне не давайте Дутку грошей - краше іх на городі закопати - може хоч трава виросте..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus