USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Лучани знову скаржаться на сморід: міська рада звернеться у поліцію

8 Серпня 2023 10:42
Жителі окремих мікрорайонів обласного центру Волині вчергове скаржаться на сморід у місті. З цього приводу Луцька міська рада планує звернутися до поліції.

Про це йшлося під час оперативної наради у міській раді.

Луцький міський голова Ігор Поліщук повідомив, що за червень та липень міська рада отримала колосальну кількість звернень з приводу сторонніх запахів від лучан з мікрорайонів ЛПЗ, Вересневе, Львівська, Володимирська, а також від жителів сіл, які не належать до Луцької громади.

«У нас є проблема з нашими очисними. Але кількість звернень з вищезазначених районів в рази перевищує кількість звернень з мікрорайонів, які розташовані поблизу очисних споруд міста», – наголосив міський голова.

Керівниця відділу екології Оксана Лисак повідомила, що з 410 звернень з 1 травня по 6 серпня орієнтовно 300 – це південні райони міста, 100 – північні райони міста. Це не виключний перелік, оскільки всі звернення, які надходять з прилеглих населених пунктів Боратинської громади, переправляють туди.

«Епіцентр неприємних запахів – це південний район міста і Боратинська територіальна громада. Саме в цій громаді створена тимчасова комісія, яка займається дослідженням питання виникнення смороду та його усунення. Представники міської ради, зокрема і я, входять до складу цієї комісії. На першому засіданні були і представники підприємств, які, ймовірно, є забруднювачами довкілля – це ПрАТ «Гнідавський цукровий завод та ТОВ «БіоПЕК». Як і в попередні роки, керівництво цих підприємств заперечує власну причетність до виникнення смороду. Тому органам місцевого самоврядування залишається лише проводити самостійну незалежну експертизу щодо того, чи є порушення норм довкілля», – зауважила екологиня.

Зі слів Оксани Лисак, 28-29 липня перевищення норми аміаку в районі ЛПЗ становило чотири рази. Внаслідок цього екологи звернулися до держпродспоживслужби, щоб там встановили точки для контролю на межі санітарно-захисної зони полів фільтрації, аби визначити, що є причиною виникнення неприємних запахів.

«Думаю, найближчим часом ми будемо мати ці протоколи дослідження, які будуть підставою для контролюючих органів проводити заходи щодо припинення експлуатації цукрового майданчику №2 ПрАТ «Гнідавський цукровий завод», як це було у попередні періоди. Адже підприємство брало на себе зобов’язання щорічно проводити санацію полів фільтрації з вивезенням дифекату, який накопичується, і проводити постійний моніторинг на межі санітарно-захисної зони. Моніторинг повітря підприємством був проведений 31 травня та перевищень не показав, хоча у цей день був шквал звернень на «15-80», – повідомила посадовиця.

Луцький міський голова Ігор Поліщук доручив підготувати заяву за його підписом в органи Нацполіції, адже Держекоінспекція та Держпродспоживслужба у зв’язку з окремою постановою Кабміну дещо обмежені у проведені заходів перевірки.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 8 Серпня 2023 11:14
Уся надія на поліцію. Нехай вони відкриють кримінальне впровадження та висунуть підозру тому смороду ! А як смерділо , так і далі буде смердіти. Вже скільки років дихаємо тією гидотою!
Капітан Слідбуло Показати IP 8 Серпня 2023 11:41
слід було встановити винагороду хоча б 1000$ тому,хто розкриє секрет смороду.А краще декілька тисяч...Давно вже б проблему вирішили...
скептик до Капітан Слідбуло Показати IP 8 Серпня 2023 15:23
розказую вкотре безкоштовно. на фільтраційних полях Гнідавського цукрового заводу знаходиться декілька тисяч кубів фекалій, які туди скидались протягом десятків років. поки це все г"мно звідти не вивезуть, сморід бути. як кажуть в народі: причому тут поліція як свині нас"али
Їван з Гнідави Показати IP 8 Серпня 2023 15:52
Ну як у Луцьку може смердіти, якщо Луцьк найкомфортніше для проживання місто в Україні ! Тоді уявіть собі, який, сморід стоїть в інших містах !
Міська влада Показати IP 8 Серпня 2023 20:36
Ой, я така затуркана, така затуркана ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus