USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Лучанин пригадав, як ухвалював Конституцію України

28 Червня 2020 12:11
Народний депутат України першого скликання, почесний громадянин Луцька Андрій Бондарчук пригадав, як у 1996 році народні обранці ухвалювали Основний закон держави.

Про це він розповів Суспільному.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України у ніч на 28 червня 1996 року. Щороку саме цього дня наприкінці першого літнього місяця в країні традиційно відзначається День Конституції, який є офіційним вихідним.

«Наше перше скликання (депутатів Верховної Ради, – ВН) виявилося найбільш продуктивним і найбільш морально чистим. Ми зробили найбільший внесок у незалежність», – впевнений Андрій Бондарчук.

Він пригадав, що народним депутатом став завдяки професії журналіста, зокрема за допомогою публікацій про зловживання партійної влади. Його опонентами на виборах були Катерина Ващук і Володимир Блаженчук.

«Перша спроба створення конституційної комісії була через місяць-півтора після початку сесії, але до її складу обрали лише секретарів обкомів, працівників ЦК, КДБ, генералітет та ін. Почалися протести, зокрема усередині Верховної ради, тому цю постанову анулювали, – поділився Андрій Бондарчук. – Постанова шляхом голосування була винесена на розгляд Верховної Ради – так я потрапив у другий склад конституційної комісії».

Він розповів, що в прикінцевому проєкті Конституції зникла стаття про українську мову як державну: «Встає Павличко і до Плюща та Кравчука: «Куди зникла стаття про українську мову?» Тиша скрізь. Потім встає Кравчук і каже: «Я сказав її вилучити, щоб не дестабілізувати ситуацію навколо мовної проблеми». Це був досить тривожний сигнал, тому що така засаднича позиція щодо української мови – це не дріб’язковість».

Ексдепутат наголосив, що Конституція і незалежність – це не сталі поняття: «І за Конституцію, і за незалежність треба боротися. Бачимо, що приходять нові люди до влади і кожен намагається перекроїти і Конституцію, і владу під себе. Єдиний арбітр – народ, який повинен тримати владу у віжках».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
К.лучанин Показати IP 28 Червня 2020 13:23
Прийняггя Конституції України відбулося при Президентові Кучми Л.Д. Ми це всі знаємо, переживали той момент. Як показав час та перебіг подій українська влада Конституцією нехтувала. Але найбільше за часи незалежності мене як всіх українців ( дозволю собі за них сказати) шокувало те ( і до сих пір !), що влада України ( хай їй грець такій владі) просто так віддала ядерну зброю на догоду США і іншим підписантам Будапештського Меморандуму.Завдяки такій недолугій ,бестолковій вдаді ми втратили багатоміліардну доларову компенсацію і стали жебраками. Нам не потрібні були ніякі МВФи, спокійно обійшлися без них! Україна була 3 -ю ядерною державою в світі! А ким стала? Жебраком. Я не кажу що ми повинні були мати ядерну зброю( обслуговування дуже і дуже дороге!) , але повинні були отримати велику компенсацію у вигляді вкладень в економіку України. Влада України не ставила принципових умов за справедливу відмову. Гроші повинні були надійти наперед , а потім уже ліквідовувати ядерні шахти і віддавати ракети типу ВОЄВОДА чи СКАЛЬПЕЛЬ. Західні партнери Україну надурили . Справедлива говірка : чого бідний бо дурний,чого дурний бо бідний! В нас було тепер все по другому, якби влада діяла з розумом та в інтересах України та поважала КОНСТИТУЦІЮ.
вояк до К.лучанин Показати IP 28 Червня 2020 14:42
Частково Ви праві.В такій кількості ракет і ядерних боєголовок звісно,що Україні було не під силу їх обслуговувати і такої кількості також було не потрібно.Але ШІСТЬ штук,які потрібно було обов"язково, по дві поставити в Сумській,Харківській і Донецькій областях цілком би себе виправдало і цілком під силу.Тим більше,що в нас ВСЕ було і є для обслуговування. Південнмаш і Енергоатом_наші і це основні ВЕЛЕТИ,які здатні навіть повністю модернізувати ядерний арсенал.А за решту_компенсацію.Але маємо те,що маємо.Це сказав і любить повторювати той самий Кравчук,який був підхалімом Щербицького і тільки на камеру розривався,що так любить Україну і дбає про український народ.
К.лучанин до вояк Показати IP 28 Червня 2020 18:51
Я служив у військах ПВО і загалом про ракетну техніку маю уявлення. А ядерні ракети і їх розташування становили державну таємницю за розголошення якої могли розстріляти. Зараз про це говорять більш_менш відкрито коли гриф секретності де з чого знято. Ота ВОЕВОДА долітала до США за 22хв. і розносила все на площі 300тис. кв.км. ЇЇ називали ще САТАНА. Штатам було чого боятись і вони робили шалений тиск на Україну( на РОсію вони не могли так давити, бо їх посилали подалі ), але можна було владі вистояти і захистити державу. Те ,що в нас було в шахтах - це надбання народу, це наша праця, зарплата, здоровя ,рівень життя і т.д. Все це коштувало шалені гроші і наша влада все проср...ла. І що зробили на догоду : шахти позривали, залили бетоном де встигли , по телевізору показували задоволення американських інспекторів. А в нас були класні підготовлені офіцери , вони були проти цієї розрухи і давали пропозиції , але влада їх тупо не слухала . От за що прикро. І ми б жили більш класно і не було б заробітчан і приниження . Хіба Польща,наприклад, мала такий потенціал як Україна? А тепер що ,приниження маємо від тих самих поляків. Це вони повинні були їздити до нас на роботу , а не українці до них. Це мої переконання .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus