USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.95

Лукашенко – персона нон грата: депутати Європарламенту не визнають вибори в Білорусі

17 Серпня 2020 15:19
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко є персоною нон грата в Євросоюзі.

Про це йдеться в оприлюдненій спільній заяві депутатів Європарламенту, пише Бабель.

«Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, які заслуговують на довіру, вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в його вимозі нових і вільних виборів під наглядом незалежних спостерігачів», – заявили європарламентарі.

Також депутати засудили арешти й акти насильства і тортур, що здійснюються проти мирних демонстрантів, закликавши до всебічного розслідування цих злочинів та якнайшвидшого складення санкційного списку.

«Нагадуємо Олександру Лукашенку про відповідальність. Ми рішуче засуджуємо придушення Інтернету і ЗМІ, блокади доріг і залякування журналістів з метою зупинити потік інформації про ситуацію в країні. Ми закликаємо до негайного звільнення всіх довільно затриманих і політичних в’язнів, затриманих до і під час виборчої кампанії», – додали у Європарламенті.

Окремо європолітики закликаємо Росію утримуватися від будь-якого прихованого або відкритого втручання в ситуацію у Білорусі, а інститути ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким діям Росії у цьому напрямі.

«Ми закликаємо ЄС підтримати мирне передання влади і вступити в діалог із білоруською опозицією і громадянським суспільством з метою запуску нового виборчого процесу під контролем нової Виборчої комісії, органу, якому можна довіряти усім сторонам», – резюмували лідери Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Європейської народної партії, партій «Оновити Європу» (Renew Europe), «Зелені» та групи «Європейських консерваторів і реформістів».

Тим часом голова Європейської ради Шарль Мішель оголосив на своїй сторінці у Twitter, що у середу, 19 серпня, відбудеться позачергове засідання для обговорення ситуації в Білорусі.

«Я скличу нараду членів Європейської ради цієї середи, о 12:00, щоб обговорити ситуацію в Білорусі», – написав він.

За словами прессекретаря голови Європейської ради Баренда Лейтца, засідання відбудеться у форматі відеоконференції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Богдан Сташинський Показати IP 17 Серпня 2020 15:58
Лукашенко може бути персоною нон грата для депутатів Європарламенту, але з повною відповідальністю можу сказати - йому їхня думка до с.....ки ...
Ха! Показати IP 17 Серпня 2020 16:15
У сябрів тепер є своє Ґуайдо - тіпо презіденто демократо!
Євросоюзу Показати IP 17 Серпня 2020 16:43
Оскільки Білорусь не є членом євросоюзу, то всі ваші нонграти, заклики, заяви, глибокі занепокоєння і інше непотрібство до лампочки. Прибережіть їх дся себе. Білорусь - суверенна країна.
К.лучанин Показати IP 17 Серпня 2020 16:43
Звідки такі дані у ЄС про перемогу Тихановської -домогосподарки з 10%? Це означає що у ЄС готували ці акції протесту і були ляльководи!! Допускаю що Лукашенко не набрав отих 80% голосів , може бути трохи менше, але те що він переміг на виборах - це 100%. Хтось бачив при Лукашеко білорусів - заробітчан у Польщі , в Україні чи де -інде? Тепер можуть стати у недалекій перспективі. Лукашенко теж не вічний ,це всім ясно. Нехай покерує ще і підготовить Білорусь до змін, а потім нехай іде і цим виконає свої завдання. А білоруси нехай їдуть в Україну, ознайомляться із нашим життям по новому, з життям пенсіонерів, з нашими зарплатами , квартплатами , цінами на газ, на продукти і т.інш. Я їм бажаю здоровя та благополуччя.
так таки так до К.лучанин Показати IP 17 Серпня 2020 18:06
Нехай білоруси приідуть в Украіну і полікуються в наших лікарнях! чи хоч пройдуть обстеження! Сподіваюсь після цього зрозуміють і оцінять Лукашенка
скептик до К.лучанин Показати IP 17 Серпня 2020 18:52
"Хтось бачив при Лукашеко білорусів - заробітчан у Польщі " ,ха-ха-ха !!!!!! поїдь, клоуне у Варшаву. там їх як гною. про бяло-подляску взагалі мовчу. і не тільки там.
К.лучанин до скептик Показати IP 17 Серпня 2020 19:50
Ти клоуне , зверни увагу ще на те, якщо не знаєш, що ЄС імпортує з Білорусі товарів на міліарди євро. І у Білорусі економіка працює та безробіття нема такого як у найбіднішій країні Європи Україні ! Так що маска клоуна тобі більше личить . Я бував не раз у Білорусі на підприємстві 6 років тому і бачив їхні дороги ,чистоту порядок на узбіччях . У лісосмугах ніякого сміття немає. Якщо білоруси і їздять кудись на роботи то щоб заробити більше і не в таких масштабах як українці постійні раби-заробітчани у європі. Там треба рабів. У нас в УКраїні влада брехунів !
умнік до скептик Показати IP 18 Серпня 2020 08:44
В усьому світі існує трудова міграція і в цьому нічого крамольного немає! А те, що Україні навіть до Білорусії дуже далеко - то факт! Але мізки у трьох "братів" не на той бік заточені, для них треба могутня рука-курувальника! Якщо такої немає - буде вам Україна у сучасному вигляді :( Хто це розуміє - не піде ні на які Майдани, а хто ні - то потім не скигліть!!!
скептик Показати IP 17 Серпня 2020 18:54
а бацькові все як соловю. поки пуця-пуця не жене ср""ою мітлою - буде триматись як вош кожуха
Венесуела Показати IP 17 Серпня 2020 20:43
Хто такий Гуайдо - https://ria.ru/20200123/1563740251.html
Анонім Показати IP 17 Серпня 2020 23:50
Белорусам нужны свои грабли. Украинские их мало впечатлили
факт Показати IP 18 Серпня 2020 08:39
А до Макрона немає питань коли він "жовті жилети" розганяв, там все цивілізовано, по еуропейські було? :) Подвійні стандарти, брехня і маніпуляції - ось що таке сучасна Еуропа!
125 Показати IP 18 Серпня 2020 10:37
Конкшно де, що до Макрона немає питань,Європа ж не бажає знищити державу Францію, А зруйнувати Білорусію, то звичайно ж да. Тільки люди, які йдуть на протести цього не розуміють, їхніми ж руками нищать їхню долю. А ті, хто в Україні лайкають типу за демократію В Білорусії, немають якогось аналітичного мислення. Живуть тим, чим їм втюхали засоби масової інформації
ан Показати IP 18 Серпня 2020 12:43
білоруси не розуміють куди втягують свою країну. у який хаос. нехай би точно приїхали до нас і пройшлися б поздавали б аналізии в поліклініки і в лікарні полікувались тоді може зрозуміли б. а продукти які у нас? ніякого контролю.. ну нема слів. ясно шо завжди чимось невдоволені людиЛукашенко патріот людей своїх в нас таких нема.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus