USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Луцьк – у топі західної України», – луцький тренер про розвиток пауерліфтингу, підготовку спортсменів та крайні змагання

30 Листопада 2019 16:32
Пауерліфтинг – відносно молодий вид спорту, але стрімко набирає популярності в Україні. Не пасе задніх і Луцьк, адже в обласному центрі Волині відбувається чимало змагань: від чемпіонатів України до чемпіонатів світу. До того ж, луцькі пауерліфтери є одними з найкращих та щоразу привозять зі змагань медалі різного ґатунку.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило розпитати луцького тренера Романа Зелінського, спортсмени якого небезуспішно виступили на крайньому чемпіонаті Європи, про розвиток пауерліфтингу у місті, конкуренцію між тренерами та підготовку спортсменів.

Розкажи про змагання, в яких нещодавно брали участь твої спортсмени?

Це був чемпіонат Європи в польському місті Паб'яніце, яке розташоване неподалік від Лодзя. У змаганнях брало участь більше чотирьохсот спортсменів. Хоча ці змагання були досить великі, однак непогано організовані.
Скільки твоїх спортсменів брали участь? Розкажи про них, як давно тренуються?

Двоє моїх підопічних брали участь в цих змаганнях – Юрій Поліщук та Оксана Жоголь. Вони лише нещодавно розпочали свою кар’єру. Юра вже виступав на двох змаганнях, а для Оксани це був перший старт. Обоє змагалися в категорії жим лежачи. Оксана зайняла перше місце, а Юра посів третє місце в своїй віковій категорії.

Чого не вистачило Юрі, аби завоювати вище місце?

Все було непогано, але далася взнаки далека дорога та тривалий перетин кордону. Також він трішки прихворів перед змаганнями. За третім підходом планували виконати норматив «Майстра спорту», який цього разу, на жаль, не був успішним через технічну помилку. До першого місця ми навряд би дотягнули, оскільки був великий розрив у вазі, а ось за друге місце ми боролися.
Як відбувалася підготовка, зокрема і в психологічному плані?

Готуватися розпочали в липні. Під час першого етапу підготовки було дуже спекотно. Також робили невелику літню паузу. Морально налаштовувалися на виступ за межами країни, адже це також відіграє важливу роль. Для Оксани це були перші змагання, відповідно і більше переживань. Для Юри основним було не боятися великої ваги, адже він прогресував та почав жати на двадцять кілограмів більше, ніж на попередніх змагання, при тому, що перейшов у нижчу вагову категорію.

Чому, власне, так мало твоїх спортсменів брали участь у цих змаганнях? Адже раніше, якщо не помиляюся, в тебе було близько десяти підопічних?

Так, в нас відбулися зміни в команді. Всі спортсмени в робочому процесі. Однак деякі з них не були готові до цих змагань. Зауважу, що й фінансова сторона є важливим фактором, як не прикро це усвідомлювати. Адже не всі спортсмени можуть дозволити собі такі витрати на змагання.
Якщо ти вже заговорив про гроші, то розкажи про спонсорство цього виду спорту. Хтось взагалі допомагає?

Спонсорів шукаємо, але, на жаль, мало людей готові зараз витрачати кошти. Змагання є приватними, тому за участь в них потрібно платити. Прожиття, дорога, та решта витрат оплачуються спортсменами самостійно.

Ти зараз набираєш нових спортсменів?

Так, звичайно. Багато сильних людей тренується в тренажерному залі, проте не всі наважуються виступати на змаганнях, показуючи при цьому достойні результати. Зараз розпочинається підготовка до десятого ювілейного чемпіонату України, тому запрошую всіх охочих.
Чи продовжить свої виступи чемпіон світу Петро Калиновський?

Безперечно, Петро тренується та продовжить виступати. Але йому не вдалося поїхати на ці змагання, тому він активно готується до чемпіонату України.

Чим, власне, пауерліфтинг відрізняється від важкої атлетики?

Різниця у всьому, адже це різні види вправ. Це взагалі різні види спорту з різними вимогами, які між собою не пов’язані. В пауерлітингу є три види вправ: жим штанги лежачи, станова тяга та присідання. Натомість у важкій атлетиці: ривок та поштовх.
Що можеш сказати про розвиток пауерліфтингу в Луцьку?

Пауерліфтинг в Луцьку розвивається доволі стрімко. У нашому місті часто проводять чемпіонати світу, Європи та України, оскільки президент федерації з Луцька. Популярність пауерліфтингу поступово зростає.

Якщо брати розвиток пауерлітингу по всій Україні, то де знаходиться Луцьк?

Луцьк знаходиться в топі Західної України. Також пауерліфтинг доволі популярний в Дніпрі, Києві, Івано-Франківську, Кривому Розі.
Чи є у Луцьку конкуренція між тренерами по пауерліфтингу? Скільки тренерів є? Чи переманюють спортсменів від інших?

У Луцьку - близько п’яти тренерів з пауерліфтингу. Для мене найкраще починати з нуля, не в моїх принципах когось переманювати. Коли починаєш працювати з людиною з самого початку, ти наче виховуєш її, робиш з неї спортсмена. Це мотивує і спортсмена, і мене. Це круто ставити цілі, будувати шлях, разом досягати мети, ділити поразки та святкувати перемоги. Так, є тренери, які переманюють спортсменів. Хоча рішення про те, де йому тренуватися, завжди приймає сам спортсмен.
Постійно бачу дописи у фейсбуці про перемоги спортсменів-пауерліфтерів у різних змаганнях– від чемпіонату України до чемпіонату світу. Чому, власне, змагання відбуваються так часто?

Зараз в Україні є багато федерацій, зокрема, є приватні федерації, а є державна – федерація пауерлітингу України, яка має певне фінансування. Спортсмени, які беруть участь в змаганнях під егідою державної федерації, не мають можливості виступати в альтернативних федераціях. Таке правило. Я треную спортсменів для участі в змаганнях під егідою федерації WPAU. Вона є приватною.
Ну і підсумкове питання, яке, напевно, зацікавить тих, хто хоче розпочати тренуватися. Існує така думка «фізкультура – добре, спорт – погано, професійний спорт – дуже погано». Погодишся з нею, якщо брати твій власний досвід?

Я можу це спростувати, адже фізкультура – це ЗАВЖДИ добре…Зарядки, різноманітні розминки – цим ти не нашкодиш, а навпаки розвиваєш себе, свій фізичний та емоційний стан. У спорті є ризик травм, адже спортсмени намагаються досягти якнайвищого рівня результату в короткий термін. Так не буває. До всього необхідно прикладати зусилля, зважати на техніку виконання вправ, на інвентар. Якщо все робити «з розумом», тоді все буде добре, ризик травм мінімізується і результати не змусять себе чекати.

Розмовляв Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора та з особистого архіву Романа Зелінського
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
КВН Показати IP 2 Грудня 2019 21:25
Оксана молодець. Усп1х1в.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus