USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волинські громади вимагають не забирати військовий ПДФО, аби не позбавляти їх можливості допомагати армії та місцевим жителям

3 Жовтня 2023 15:37
Громади Волинської області просять не ухвалювати законопроєкти, які б забрали військовий ПДФО з бюджетів громад. Натомість вони просять зараховувати до бюджетів громад 64% ПДФО на постійній основі та легалізувати права органів місцевого самоврядування надавати допомогу силам безпеки й оборони.

Про це йшлося під час діалогового заходу з головами громад щодо законопроєкту №10037, який провело Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Фахівці та представники громад обговорили законопроєкти №10037, №10038, №10000, які передбачають внесення змін до Бюджетного кодексу України, що матимуть суттєвий вплив на бюджетне забезпечення громад у 2023-2024 роках. На їх переконання, критичним в законопроєкті є вилучення з місцевих бюджетів військового ПДФО та відсутність альтернативного забезпечення військових підрозділів, яке зараз здійснюється громадами.
Читати ще: Луцькрада звернулася до президента та ВР, аби з місцевих бюджетів не забирали ПДФО

Луцький міський голова Ігор Поліщук повідомив, що законопроєкт №10037 пропонує вилучити військовий ПДФО з бюджетів громад.

«Вважаю таке рішення не зовсім мудрим, несвоєчасним. Усі громади намагаються допомагати нашим військовим. Сьогодні зв'язок бригад, військових підрозділів з керівниками міст, депутатським корпусом є прямий. Відповідно військові одразу звертаються до нас зі своїми потребами. Чи зможе держава забезпечити такий же рівень оперативної співпраці з військовими бригадами, вилучивши ПДФО», – зазначив Ігор Поліщук.

Він наголосив, що станом на 1 вересня бюджет Луцька отримав 176 мільйонів військового ПДФО, натомість на потреби військових виділено 192 мільйони.

«Це гарний приклад. Тому вилучення військового ПДФО не зовсім справедливе, адже чимало мобілізованих, які нині у війську, працювали у наших громадах, відповідно сплачували ПДФО, хоч це і не такі великі цифри», – сказав Луцький міський голова.

Ігор Поліщук наголосив, що військовий ПДФО має залишитися в громадах, які у зв’язку з воєнним станом мають низку завдань, зокрема підготовку критичної інфраструктури до опалювального сезону, який буде складним, адже є багато повідомлень про підготовку ворогом ракет. Також це питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб, питання пільг для військових.

Водночас він зауважив, що громади готові проговорити певний відсоток військового ПДФО, який буде направлений до державного бюджету.
Своєю чергою, Ратнівський селищний голова Віталій Бірук зауважив, що його громада є прикордонною, з початку війни громада витратила багато власних ресурсів на облаштування оборонних інженерних споруд на всій протяжності кордону і громади.

«В цьому році ці заходи лише посилилися. Протягом цього року є і пряма допомога 100-й бригаді, прикордонному загону – це майже 40 мільйонів гривень. Запропонованим законопроєктом передбачається зменшення ПДФО з зарплат військових та поліцейських, але сім’ї цих поліцейських та військових користуються послугами нашої громади, наше завдання – їх забезпечення. Прийняття цього законопроєкту поставить місцеві бюджети у складне положення. Ми маємо шукати баланс, щоб ПДФО залишилося у бюджетах громад, а з ПДФО ми допомагатимемо військовим», – відзначив Віталій Бірук.

Нововолинський міський голова Борис Карпус зауважив, що у минулому році в бюджетах не було закладено коштів на облаштування об’єктів стратегічної інфраструктури, укриттів. Неприємною звісткою також було зменшення освітньої субвенцій, а це величезні гроші. Він зазначив, що натомість зараз деяким громадам зріжуть половину бюджету, вилученням військового ПДФО.

«Військові також виступають проти вулучення ПДФО з громад, адже з місцевим самоврядування їм легше співпрацювати та отримувати допомогу. Також нонсенсом є те, що громади не можуть допомагати військовим. Це можна змінити, вписавши одне речення до законодавства, що у повноваження органів місцевого самоврядування входить допомога силам оборони», – наголосив Борис Карпус.

Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук акцентував, що на території його громади є чимало дітей пільгових категорій. Наприклад, у минулому році на ці потреби виділяли 3-4 мільйони, а в цьому – вже 13 мільйонів. За його словами, ці кошти потрібно десь брати. Також він закликав дозволити громадам офіційно купувати дрони, антидронові рушниці, адже міські ради обходять чимало заборон, аби це зробити, а потім до міських голів приходять правоохоронці.
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан подякував нардепам від Волині, які не голосували за проєкт закону в першому читані у такому вигляді, як він є. Олександр Слобожан пригадав чимало прорахунків державних органів влади у попередні роки, які вирішували органи місцевого самоврядування. Тому він також наголосив, що вилучення військового ПДФО є неприпустимим, і законопроєкт у другому читанні не має бути підтриманий.

«Ми маємо напрацювати спільну позицію як великих, так і маленьких громад, аби показати, що вилучення військового ПДФО з бюджетів громад є неприпустимим», – сказав Олександр Слобожан.

Тож Асоціація міст України, яка представляє 1031 громаду, вважає, що для продовження реальної допомоги Об’єднаним силам Збройних сил України та забезпечення надання жителям громад життєво необхідних послуг до законопроєктів «№10037, №10038 і №10000 повинні бути внесені наступні положення:

- до бюджетів територіальних громад зараховується 64% ПДФО на постійній основі;

- визначення на період дії воєнного стану обов’язкової для перерахування на потреби безпеки й оборони частини «військового» ПДФО, водночас перерахування реверсної дотації з бюджетів місцевого самоврядування до державного бюджету не здійснюється;

- виділяється субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах в обсязі 36 млрд грн за опалювальні сезони до 2023 року та 17 млрд грн за опалювальний сезон 2023-2024;

- забезпечується закріплення в бюджетах громад базового рівня «військового» ПДФО з легалізацією права органів місцевого самоврядування надавати допомогу силам безпеки й оборони;

- виділяється додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам територіальних громад, які зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, напряму в громади;

- підвищуються інвестиційні можливості громад шляхом списання заборгованості за середньостроковими позиками органів місцевого самоврядування та збільшення індикативного показника можливого обсягу місцевого боргу;

- законопроєкти №10037, №10038 і №10000 (крім погашення різниці в тарифах в обсязі 36 млрд грн за опалювальні сезони до 2023 року) набувають чинності з 01.01.2024 року.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
олег Показати IP 3 Жовтня 2023 17:04
ха-ха ха міський голова Ківерець все -таки хоче побудувати ще зо два стадіони як казав остап Бендер граб награблене
Ууууу Показати IP 3 Жовтня 2023 19:43
Зеленим вже немає з чого красти, от і віиськове пдfo... але думаю то тільки початок, заберуть усе у самовоядування.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus