USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцькі базарники погрожують міській владі «революцією»

18 Вересня 2019 11:51
Революцією та акціями протесту погрожують торговці із ринку «Привіз» луцьким депутатам у разі незадоволення їхніх вимог. Так, підприємці стверджують, що видача містобудівних умов міською радою підприємцю Олександру Башкаленку відбулася з грубим порушенням законодавства, оскільки не відбулося громадських обговорень з цього приводу.

З такими претензіями торговці прийшли на засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження.

«Ми просимо включити наше питання стосовно видачі містобудівних умов міською радою з грубим порушенням чинного законодавства на розгляд комісії», - йдеться у зверненні базарників.

На це голова профільної комісії Андрій Козюра поцікавився у присутніх під час засідання комісії торговців, у чому ж, власне, полягає порушення закону?

На це одна із представниць від торговців, Людмила Гопалюк відповіла, що міська рада надавала землю, на якій був розташований ринок, в оренду для обслуговування «Привозу»:

«А тепер ринок закрили і хочуть вести будівництво. Міська рада дала цю землю для обслуговування ринку Привіз, тобто це означає, що Башкаленко більше не використовує землю за цільовим призначенням. Також керівництво ринку дало відповідь, що на основі рішення міської ради закриває ринок з метою проведення його реконструкції – будівництво торгового центру. Луцька міська рада затвердила містобудівні умови. А керівництво ринку «Привіз» прийняло рішення про так звану реконструкцію на основі громадського обговорення, якого не було. Тобто не була почута думка громади», - зазначила пані Людмила.

Також вона додала, що на думку підприємців, базар спеціально довели до запущеного стану, щоб його закрити.

«Якщо ви хочете революції, ми її зробимо», - додала ще одна представниця ринку Оксана Корнилюк.

На це головуючий комісії Андрій Козюра відповів, що, по-перше, таке звернення від базарників на комісії - вперше. По-друге, не в компетенції міської ради перевіряти законність чи незаконність видачі містобудівних умов.

«Є ДАБІ, ДБР, прокуратура. Але я, на жаль, не можу сказати вам те, що ви хочете почути. Я кажу, як каже закон. Закон не передбачає проведення громадських слухань при видачі містобудівних умов. Ви, як заявник, повинні знати Конституцію. Так, згідно із статтею 19 КУ «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Що це означає? Що всі органи влади, зокрема органи місцевого самоврядування, мають право діяти лише в межах законних повноважень.

Перевіряти законність видачі містобудівних умов ми права не маємо. Натомість прокуратура, ДАБІ, ДБР таке право мають. У нас були випадки, коли скасовували містобудівні умови. Це відбувається коли є склад злочину. Але наразі ми не можемо їх скасувати, можемо лише направити ваше звернення у відповідну структуру. Бо наше рішення стосовно скасування містобудівних умов, даруйте, як «мертвому припарка» - відповів представникам ринку депутат Козюра.

Натомість, присутній на комісії заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Костянтин Петрочук запросив усіх присутніх торговців до нього на особистий прийом задля вирішення спірних питань та знаходження компромісу.

Нагадаємо, вже не вперше торговці з луцького ринку «Привіз» звертаються до міської ради з проханням не закривати їхні торгові місця. На цьому місці ексочільник Волинської ОДА, підприємець Олександр Башкаленко планує будувати торговий центр. Натомість Башкаленко, який планує звести торговий центр на місці нинішнього ринку «Привіз», пообіцяв надати людям, які приїжджають з навколишніх сіл продавати продукцію, 400 м² для ведення торгівлі. 31 липня 2019 року питання про розірвання оренди з власником землі скандального ринку «Привіз» не внесли на розгляд чергової сесії Луцької міської ради. Тоді обурені підприємці заблокували вхід до сесійної зали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Хм Показати IP 18 Вересня 2019 12:55
А може досить Там не ринок а помийна яма. Давно пора вас розігнати так само як і старий ринок і варшавський Помийні ями а не ринки І я простий житель міста, щоб не казала що хтось з зацікавлених, просто вже не можна на ті ринки дивитися (
Анонім до Хм Показати IP 18 Вересня 2019 13:07
Ти писати навчись,а потім вже кричи,тебе не заставляють туди йти і дивитись,ти в транспорті якому їздиш?Яму помийну тобі не нагадує,простий житель?
Клава Показати IP 18 Вересня 2019 12:55
Треба запити це питання холодною водою ... Потяг пішов.
Давно пора Показати IP 18 Вересня 2019 14:33
Ще б старий ринок закрили, а то стоїть позорисько біля туристичної локації Стидно гостей міста в замок вести, краще щоб не бачили того Шанхаю з замкових мурів
Василь до Давно пора Показати IP 18 Вересня 2019 15:51
Тисячи людей, що працюють на цьому ринку втратять роботу та засоби iснування для своiх родин. Чи вартують того декiлька сотень туристiв, що на один день впродовж року заiдуть подивитися на Луцький замок?
Об'єктивна дійсність до Василь Показати IP 18 Вересня 2019 16:17
Знайдуть собі нормальну роботу, якщо взагалі до чогось придатні, ніякої біди тут немає. "Чи вартують того декiлька сотень туристiв, що на один день впродовж року заiдуть подивитися на Луцький замок? " - і не тільки ті кілька сотень, а й просто відсутність цих помийок варті того.
Іван до Василь Показати IP 18 Вересня 2019 22:39
Не пишіть дурниць. Які тисячі людей втратять роботу. Там працювало біля 30 контейнерів. І то половина не офрмлена
??? до Давно пора Показати IP 18 Вересня 2019 15:59
Пройдись навколо замку і подивись які бур'яни це ринок мішає їх викосити.
Анонім до Давно пора Показати IP 18 Вересня 2019 16:53
То ж треба так закрутити,наче Луцьк це Дубаї і більше проблем немає,ринок заважає розвиватись місту!
123 Показати IP 18 Вересня 2019 17:56
А мені подобаються ринки. Там у селян можна купити нормальну продукцію по нормальних цінах.
лучанин Показати IP 18 Вересня 2019 20:24
А як на місці колишньої автостоянки на Єршова (за "Глобусом") з'явилася багатоповерхівка ЖК Британія Hall ? Землю-то давали під автостоянку.
Анархісти Волині Показати IP 21 Вересня 2019 21:09
Давайте робіть революцію, але справжню: з погромами вітрин магазинів, перекиданням і спаленням автомобілів, як у Франції недавно було. А ми приєднаємося.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus