USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі ОСББ зобов’яжуть встановлювати загальнобудинкові лічильники на воду

30 Липня 2019 15:31
Луцьким ОСББ хочуть встановлювати лічильники загальнобудинкового обліку на воду за програмою «50 на 50». Так, у рамках підтримки ОСББ органами місцевого самоврядування 50% вартості від встановлення лічильника разом з проєктними роботами та монтажем виділятимуть із міського бюджету. Решта – за кошти мешканців багатоквартирного будинку.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 30 липня.

Про затвердження «Програми забезпечення ОСББ засобами загальнобудинкового комерційного обліку на 2019-2020 роки» розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

З його слів, під час засідання чергової 60-ї сесії Луцької міської ради, що відбудеться завтра, 31 липня, розглядатимуть питання щодо підтримки луцьких ОСББ органами місцевого самоврядування щодо встановлення вузлів комерційного обліку на воду за програмою «п’ятдесят на п’ятдесят».

«Ініціатива щодо створення цієї програми надходила від власників ОСББ. Ми на початку цього року розпочали кампанію з виконання закону «Про комерційний облік». Ми неодноразово зустрічалися з головами ОСББ і усі вони озвучували одне прохання – зняти напругу серед населення з приводу встановлення загальнобудинкових лічильників. І програма «50 на 50» дещо в цьому допоможе. Тому що у будь-якому випадку встановлення цих вузлів комерційного обліку лягає на плечі громадян. Цією програмою передбачено 50% відшкодування з міського бюджету вартості вузла комерційного обліку разом з проєктними роботами, монтажем і обладнанням. Але не більше, ніж 10 тисяч гривень на один вузол обліку», - зазначив Віктор Гуменюк.

Він розповів, що за станом на сьогодні КП «Луцькводоканал» уже має багато замовлень щодо встановлення таких лічильників, уже приступили до виконання цих замовлень.

«Ми фактично звели кошторис роботи по встановленню комерційних вузлів обліку «під ключ». Один такий лічильник і його монтаж обходиться майже у 18 тисяч гривень. Це при умові, що усі роботи одразу будуть оплачені. Якщо ж робити усе згідно закону, а він дає змогу розтягувати оплату встановлення таких лічильників на п’ять років, то це здорожчує вартість послуги у чотири рази. Якщо сьогодні його можна встановили за 18-20 тисяч гривень, то в кінцевому результаті ті мешканці ОСББ, які затягують із встановленням комерційних вузлів обліку, ризикують заплатити в 4 рази більше», - пояснив ситуацію очільник «Луцькводоканалу».

Разом із тим депутат Петро Бойко зауважив, що навіть попри програму «50 на 50» така сума для деяких ОСББ не підйомна, адже існують будинки, де, до прикладу, всього 10 квартир. Тож, якщо й розбити суму в 20 тисяч гривень на всіх мешканців, вийде досить немало.

«Спочатку ми хотіли винести на розгляд сесії пропозицію створити програму підтримки ОСББ «70 на 30», але стан фінансів в бюджеті такий, що це міський бюджет таких витрат не потягне. По закону, який прийняли два роки тому, лічильники потрібно встановити до 1 серпня 2019 року, тобто законодавець рішення прийняв, але як його виконувати – лягає на плечі людей. Тому ми разом з головами ОСББ і «Луцькводоканалом» розробили таку програму і виносимо її на розгляд сесії», - зазначив обранець громади.

Натомість директор «Луцькводоканалу» наголосив, що потрібно заохочувати лучан брати участь в цій програмі:

«У нас є низка будинків, у яких рівень оснащення вузлами комерційного обліку становить 40-60%. Всі решта – платять ніби згідно із нормами, хоча ось цих норм фактично не існує уже з 2017-го року. Принцип роботи загальнобудинкового лічильника полягає в тому, що є об’єкт – будинок. І вся вода, що зайшла до будинку, повинна бути оплачена. Ті мешканці, які мають індивідуальні засоби обліку води, сплачуть згідно із показниками. Різницю між загальнобудинковими та індивідуальними лічильниками розбивають на кількість зареєстрованих осіб в житловому будинку. Це є обов’язковою вимогою законодавства. Ще хотів би нагадати, що протягом трьох років 19 разів вносили зміни на порядок надання субсидій, бо субсидію надають на фактично спожиту послугу. І може бути ситуація, що у Кабміні скажуть, мовляв, якщо немає фактів обліку, то й немає споживання. Тому гіпотетично людей з індивідуальними лічильниками можуть позбавити права на субсидію», - наголосив Віктор Гуменюк.

Вислухавши усі сторони, члени профільної комісії прийняли рішення рекомендувати програму до розгляду на сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Так Показати IP 30 Липня 2019 16:30
Давайте, крім квартирних і будинкових лічильників, встановимо поверхові, підїзні, квартальні і загальнообласні...А ще можна за кошти мешканців повністю відновити всю мережу водопостачання по місту, ну або 50/50))
Не на тих напав ! Показати IP 30 Липня 2019 17:47
Той новоявлений директор, який ше встиг пір'ям обрости, вже хоче собі підряд вибити і ще має наглість вимагати безпроцентного кредитування за рахунок людських грошей ! Шантажує лучан якимось самим собі придуманим законодавством і авансовими платежами ще й у переддень виборів. Ну-ну. У громадян є свої лічильники і за спожиту воду ми платимо по квартирному лічильнику. А ти хочеш облікувати своє господарювання - то сам став лічильник за свої обігові кошти і облікуй !
Споживач Показати IP 30 Липня 2019 18:52
Читайте чинне законодавство України,там все прописано.А ці балачки як "мертвому припарки".Відкрийте Закон "Про комерційний облік води,гарячої води і теплової енергії".І все.Але в нашій країні не те,що не читають,вони і не хочуть цього робити,бо так вигідніше.Дзуськи.Все буде по закону.Крапка.
ха до Споживач Показати IP 30 Липня 2019 21:50
По якому закону ? в нашій краіні?
Не так буде Показати IP 30 Липня 2019 22:03
Субсидії призначаються на надані послуги в межах встановлених норм. А законодавством встановлено норми споживання води, від цього розраховується розмір (сума) наданої субсидії. І ніхто не має права змінювати цей розмір розрахованої субсидії. А Водоканал самовільно і безпідставно знімає субсидію (державні кошти) з споживачів за економію використаної води. Я буду по цьому питанню звертатись в прокуратуру для притягнення винних до відповдальності.
Споживач Показати IP 31 Липня 2019 06:28
Прокуратура вже давно такими питаннями не займається.Щоби сенс був встановлювати вузли обліку на воду,потрібно зобовязати всіх споживачів встановити лічильники в помешканнях,бо ці норми споживання-це обман усіх.Особливо на гарячу воду,яка тільки буде дорожчати.Але Закон зобовязує надавача послуги, зробити це вже в цьому році.В нас як завше,все догори дригом.
Петро до Споживач Показати IP 31 Липня 2019 21:28
Облік наданих послуг веде сам постачальник, повірка і встановлення засобів обліку ведеться за його кошт. Все інше - бажання заробити на порожнечі. Чому не виникає питань з обліком спожитої електроенергії? Може теж встановити "на паях" квартальні, будинкові, районні засоби обліку? Тим більше такій "колгоспний" облік неконтрольований і можна дописати туди безліч покривів і втрат!
Анонім Показати IP 3 Серпня 2019 17:41
нехай спочатку ЖЕК зобов'яжуть відремонтувати загальнобудинкові внутрішні мережі, щоб не було втрат води через труби, які нагадують сито...я плачу по лічильнику і мені не зрозуміло для чого потрібно встановлювати загальнобудинковий лічильник? для того, щоб покривати втрати мережі, які виникають не з вини мешканців?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus