USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Луцький гінеколог розповіла, як вберегтися від раку молочної залози

20 Жовтня 2018 10:23
20 жовтня відзначають «Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози». Як вберегти себе від страшного діагнозу, хто знаходиться у групі ризику та що повинна знати кожна жінка про груди розповіла лікар акушер-гінеколог Волинського обласного центру планування сім‘ї і репродукції людини Оксана Сергіївна Костючик.

"У всі часи жіночі груди вважали предметом підвищеної уваги. Їм присвячували безліч художніх і скульптурних творінь,ними захоплювалися, їх називали найпривабливішою частиною фігури представниць прекрасної статі.

Так було завжди, так залишається і зараз,але на жаль щорічно в світі діагностується близько мільйона нових випадків раку молочної залози", - каже лікар.


В Україні кожні 35 хвилин 1 жінці ставлять діагноз – рак і щогодини 1 пацієнтка помирає від цієї хвороби. Загалом від раку грудей в країні помирає кожна п'ята українка, а кількість хворих на рак молочної залози за останнє десятиріччя зросла майже вдвічі. Кожна жінка, яка захворіла на РМЗ в середньому втрачає 17-18 років життя, більше 30% хворих знаходяться у віці 30-54 років.

"Ситуація в Україні ускладнюється тим, що часто виявляють хворобу на пізніх стадіях, коли вже нічого не можна зробити. Виявлення раку молочної залози,або іншого онкологічного захворювання, не є вироком для хворого. На сучасному етапі розвитку ,клінічної онкології є всі можливості ефективно боротися із цією недугою", - зауважує Оксана Сергіївна.

За даними Інституту раку США при своєчасному виявленні РМЗ можливо вилікувати у 98,1% жінок.


Фактори ризику раку молочної залози:

-вік понад 40 років;

-високий рівень естрогенів в крові;

-наявність родичів 1-ої лінії (мати, сестра, тітка, бабуся), які хворіли на РМЗ;

-прийом гормональних препаратів з метою контрацепції чи регуляції менструального циклу, замісної гормональної терапії під час менопаузи;

-перша вагітність у віці старше 30 років;

-раніше перенесений рак яєчників чи молочної залози;

-контакт з джерелами радіації; мастопатії;

-відсутність вагітностей та пологів;

-аборти;

-ендокринні порушення (захворювання щитоподібної залози, ожиріння);

-ранній початок менструацій (до 12 років) та/чи пізній початок менопаузи;


-підвищене вживання жирної їжі.

"На жаль, явні прояви захворювання з’являються, як правило, вже в занедбаних формах пухлини. Це можуть бути щільні безболісні утворення в молочних залозах, деформування та втягнення соска, на шкірі з’являються виразки, вона набуває вигляду «лимонної шкірки», червоніє, набрякає. Проявом раку можуть бути також виділення з соска, частіше кров’янисті. При поширенні процесу відбувається збільшення та ущільнення підпахвових лімфовузлів",- каже лікар.


Легше попередити недугу, аніж її лікувати- пам’ятайте про це! Тому лікарі рекомендують дотримуватись кількох нескладних правил:

-Здорове, раціональне харчування ( мало тваринних жирів, багато злаків,фруктів, овочів);

- Вживання вітаміну D;

- Нормалізація ваги;

- Регулярна фізична активність;

- Відмова від куріння та надмірного вживання алкоголю;

- Грудне вигодовування не менше 9-місяців;

-Регулярне самообстеження молочних залоз,необхідно проводити раз на місяць (через 2–3 дні після закінчення менструації, в менопаузі – в перший день кожного місяця);

-Профілактичний огляд у лікаря - 1 раз на рік,раз у 2 роки УЗД - молочних залоз.



Обов’язково інформувати лікаря про негативну спадковість щодо РМЗ, при її наявності.

- Першу (так звану базисну) мамографію необхідно зробити у 40 років. Проводити 1 раз на 2 роки (якщо лікар не рекомендує частіше).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus