USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцький лікар розповів, чому не можна навіть наближатися до борщівника

22 Липня 2020 09:10
Загальнодержавної програми боротьби з небезпечними рослинами в Україні немає, тож екологи на місцях самотужки позбуваються, зокрема, й такого шкідливого бур’яну як борщівник. Ця небезпечна рослина при контакті зі шкірою вкрай небезпечна. Її називають екологічним забрудненням.

Чому не слід навіть наближатися до борщівника та як борються зі шкідливою рослиною у Луцьку – у сюжеті телеканалу «Аверс».

На перший погляд, гарна рослина з білим суцвіттям насправді є дуже небезпечною – після контакту з нею люди отримують опіки.

Щороку на боротьбу з борщівником з міської казни Луцька виділяють чималі кошти – цьогоріч пішло близько 35 тисяч гривень на дві хвилі скошування. Минулого року, щоби позбутися небезпечних рослин, витратили більше, бо експериментували зі способами знищення шкідливого бур’яну.
У відділі екології Луцької міської ради запевняють: нині ситуація з розповсюдженням борщівника в місті є контрольованою.

«Це завдяки тому, що вже багато років поспіль ведеться щорічна планомірна робота зі знищення цієї рослини для уникнення травмування людей борщівником», – коментує начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

«Абсолютно знищити цю рослину неможливо, тому що є дуже багато відкритих просторів, де вона розмножується. В основному це прилеглі до міста території. Рослина цвіте, насіння розноситься птахами, тваринами, вітром, тому уникнути поширення містом ми не зможемо», – пояснює посадовиця.

Читати ще: Щороку борщівник виявляють у нових місцях. Лучанам розповіли, як боротися з небезпечною рослиною

Цьогоріч борщівник у Луцьку вже викосили та викопали з корінням, зокрема, і на території поблизу дитячої залізниці, і на вулиці Мамсурова, і на ділянках вздовж річок Сапалаївка та Жидувка.

У відділі екології Луцькради категорично не рекомендують навіть наближатися до борщівника. Особливо слід наголошувати дітям, що торкатися до цієї рослини не можна в жодному разі.

Сімейний лікар Ростислав Дудік розповідає: часто від борщівника страждають діти, які опинилися без нагляду дорослих, бо ж їх приваблює ефектний вигляд рослини. Наслідки від контакту з цією рослиною направду небезпечні.

«Особливо небезпечними є листя і стебла рослини, а також і цвіт, – наголошує лікар. – Є декілька ступенів ураження. Перший ступінь – легке почервоніння, наявність пухирців, а також виразок. Прояви ураження борщівником можуть бути від декількох годин до декількох днів. Самі речовини, які виділяють соки борщівника, збільшують чутливість до ультрафіолетового опромінення. Коли тривалий час перебувати на сонці, тоді можуть виникати опіки».

Перша медична допомога після контакту з борщівником – якнайшвидше позбутися соку рослини – промити місце ураження мильним або содовим розчином, у крайніх випадках – витерти серветкою, але не розтирати по шкірі. За важкої реакції лікар може виписати протиалергічні засоби. Ростислав Дудік наголошує: ні в якому разі не можна самостійно позбуватися пухирців, оскільки є ризик занести інфекцію, відтак хвороба буде протікати значно складніше.

Після контакту з небезпечною рослиною найкраще проконсультуватися із сімейним лікарем. Крім опіків, контакт з борщівником може викликати підвищену температуру, нудоту, загальну слабкість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus