USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Агітатори Порошенка під масками волонтерів збирають дані про селян

5 Лютого 2019 12:23
Журналісти знайшли розгалужену мережу агітаторів Блоку Петра Порошенка та влаштувалися туди на роботу. Та виявили чимало фактів, які можуть зацікавити правоохоронні органи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Знайти роботу агітатором в Україні легко – кілька кліків мишкою, два телефонні дзвінки і вже є запрошення на співбесіду. Вечір ми проводимо в черкаському осередку «Солідарності», де з’ясовують нашу освіту і досвід роботи, пояснюють обов’язки і завдання, оголошують розмір винагороди: «По кількості винагороди – то це 300. Ну... Знову ж так, я не знаю. Питають багато за обіди, як воно має бути, я не знаю». Вранці стартуємо з центру Черкас – о 8:00 тут збираються автобуси з агітаторами. Самі себе вони називають «магами», але чому – ніхто не пояснює. Завдання «магів» на цей день – зібрати підписи за вступ до ЄС.

Але це лише привід. «Спочатку ми беремо підписи, щоби людей не шокувати цими газетами. А потім вручаємо газету, як наостанок. Не забувайте запитувати, за кого ви голосуєте – так, між іншим», – інструктують агітаторів. Основне ж їхнє завдання – зібрати персональні дані жителів навколишніх сіл та з’ясувати політичні вподобання селян. Настанови дає Олена, вона старший «маг»: «Коментарів журналістам ніяких не давати, просто одразу йти і займатися власними справами. Бейджик бажано прикривати, тому що там не ваше ім’я. Дивіться, як працюємо: ми – волонтери, ми за це грошей не отримуємо, хто б не питав».

«Маги» вирушають на іржавому бусику, пункти призначення – села Степанці та Пилява. Щойно виїжджаємо з Черкас, машина ламається, водій просить пасажирів вийти, ремонт триває хвилин зо тридцять. Друга вимушена зупинка в селі Мирне – бусик закипів. Поки водій порпається, нам роздають зошити «мага» для ведення звітності з докладними інструкціями поведінки під час спілкування з електоратом. У зошиті є розгадка чарівної назви: виявляється, МАГ – це абревіатура від «Мобільна Агітаційна Група». У ній працюють люди, які називають себе волонтерами «Солідарності» Петра Порошенка.

Нарешті ми добираємося до села Степанців і йдемо працювати. За вступ до Євросоюзу підписуються без ентузіазму, старожили не дуже розуміють, що взагалі означає ЄС, а в багатьох досі немає мобільних телефонів. Кілька годин блукання селами, останній «маг» повертається до буса. Тепер розпочинається другий етап – заповнення зошита «мага». У нього заносять усі особисті дані респондентів, за кого вони збираються голосувати. Увесь рейд цієї мобільної групи тривав 9 годин.

Далі був навчальний семінар «магів» на Київщині. Робота в них та сама, що й на Черкащині, але платять за неї на 100 гривень більше. Умови теж трошки інші: «400 грн день. Оплата не кожний день. Дев’ять днів робочих, десятий вихідний. Графік можна змінювати, але оплата буде на десятий день». В обох випадках ніяких трудових угод із «магами» не підписувалося і жодного разу не показували будь-які документи.

Ми запитали у виборчого штабу Порошенка, чи мають так звані волонтери стосунок до них, а також чи існує фінансова звітность волонтерської діяльності і як будуть використані особисті дані селян, але там наш запит проігнорували. Тож ми звернулися до депутатів із фракції БПП. «Я не є членом партії «Солідарність», – заявив Іван Вінник. «Про скупку голосів? Шановний, далі неможна», – пішла від журналіста Ірина Луценко.

«До ніяких мобільних груп я відношення не маю. Є групи, є журнали, є якісь газети – ну, треба звертатись до відповідних органів. Якщо ви хочте, щоб я як народний депутат поцікавився, то я готовий зробити відповідний запит», – запропонував Дмитро Андрієвський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Порохобот Показати IP 5 Лютого 2019 13:21
Так, так! Від пильного ока діючого і майбутнього Президента і Головнокомандуючого не сховається жодна олігархічна мерзота, для якої Україна це джерело надприбутків!
Вуйко. Показати IP 6 Лютого 2019 18:27
Вы прикалываетесь?Секрет раскрыли они.Да у Юльки та же история,вот только началась она на недельку позже от порошенковской.Один в один.Я лично заработал на перевозке агитаторов,но голосовать буду за ПОРЯДОЧНОГО человека.
Погляд Показати IP 25 Березня 2019 12:05
Якби платили виборцям, це підкуп. Агітаторам платять всі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus