USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Мальта першою в Європі легалізувала марихуану для особистого користування

15 Грудня 2021 09:42
Мальта першою з європейських країн легалізувала куріння і вирощування марихуани для особистого вживання. При цьому за куріння на публіці і перед дітьми будуть накладатися великі штрафи.

Парламент Мальти 36 голосами проти 27 прийняв закон, за яким дорослим мальтійцям буде дозволено мати до семи грамів канабісу і вирощувати у себе вдома до чотирьох рослин, повідомляє Бі-бі-сі.

Крім того, закон дозволяє створювати товариства, за статусом – некомерційні організації чисельністю до 500 осіб, які зможуть вирощувати коноплю для своїх членів.

Як передає агентство Reuters, куріння марихуани на публіці залишиться на Мальті незаконним заняттям, а тим, хто курить марихуану при дітях, загрожує штраф в 300-500 євро.

«Ми переконуємо людей не курити канабіс, але при цьому не будемо ставитися до тих, хто курить, як до злочинців. Торгівля наркотиками залишиться поза законом, – сказав під час дебатів у парламенті прем’єр-міністр Мальти Роберт Абела.

Мета цього закону – вирішити проблему і знизити збиток, регулюючи цей сектор, щоб людям не доводилося шукати канабіс на чорному ринку», – пояснив прем’єр. Він також сказав, що хоче вберегти батьків від психологічної травми, яка трапляється, коли їхню дитину арештовують за «косяк».

Ідею легалізації марихуани критикували правоцентристська опозиція в парламенті Мальти, асоціації медиків і церква. Але уряд відкинув їхні заяви про те, що через новий закон на Мальті виросте число наркоманів.

«Уряд жодним чином не закликає дорослих вдаватися до канабісу і не пропагує культуру споживання марихуани. Уряд завжди закликає громадян робити вибір на користь здоров’я», – написав у колонці в газеті Sunday Times of Malta міністр з питань рівності Оуен Боннічі, який був одним з ініціаторів прийняття нового закону.

В Європі є багато держав, які терпимо ставляться до куріння марихуани або ж готуються скасувати покарання за нього, але Мальта стала першою європейською країною, яка легалізувала і особисте вживання, і вирощування.

У Чехії та Португалії декриміналізовано особисте вживання; у Голландії та Іспанії на нього дивляться поблажливо, хоча формально воно залишається незаконним, легалізувати марихуану збирається влада Люксембургу і обіцяє новий уряд Німеччини.

Марихуана в Україні

2 червня у Верховній Раді був зареєстрований проект закону щодо регулювання обігу марихуани в медичних цілях, наукової та науково-технічної діяльності, що передбачає дозвіл на легальне лікування хворих медичним канабісом за рецептами лікарів.

30 червня проект з легалізації медичного канабісу в Україні вийшов на фінальну пряму. Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував парламенту прийняти цей законопроект у першому читанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 15 Грудня 2021 10:31
всі на Мальту !!!!!!!!!!
ОДІН. Показати IP 15 Грудня 2021 11:17
А в нас і без МАРІХУАНИ БІЛЬШІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЯК ПІД НАРКОТИКОМ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus