USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.85 9.95

«Матимемо шалену захворюваність»: лікар попередив про небезпеку «індійського» штаму COVID-19

4 Травня 2021 22:22
Для України значну небезпеку може становити «індійський» штам коронавірусу – кількість хворих у випадку його потрапляння з-за кордону різко зростатиме.

Про це заявив лікар-інфекціоніст, викладач школи охорони здоров’я НаУКМА Володимир Курпіта в інтерв’ю виданню «Обозреватель».

Говорячи про реальну кількість українців, які вже перехворіли на коронавірус, лікар пояснив, чому встановити її надто важко. За його словами, для цього потрібно провести спеціальні дослідження з виявлення антитіл у населення, незалежно від того, перехворіли вони чи ні.

«Для мене більш небезпечною є історія, коли до України прийде «індійський» штам. Якщо це станеться на початку червня – матимемо шалену захворюваність протягом усього літа. Це значно небезпечніше, ніж великодні свята, які йдуть на тлі штамів, що вже циркулюють в Україні», – пояснив він.

Що стосується способів уникнення небезпечного штаму, то Курпіта навів приклад інших країн щодо обмежень при перетині кордону. «Нідерланди, незважаючи на велику кількість вакцинованих, досі застосовують жорсткі вимоги для приїжджих. Це зроблений ПЛР-тест за 24 години до в’їзду або 2 тижні самоізоляції в готелі після», – уточнив він.

Лікар розповів про наявні припущення щодо того, що «індійський» штам відрізняється від інших тим, що може вражати перехворілих і здатен пригнічувати імунний захист, що сформувався на попередні варіанти. «Не відкидається імовірність, що ті, хто перехворів, можуть заражатися й індійським варіантом», – додав він.

26 квітня головна спеціалістка Міністерства охорони здоров’я з епідеміології Наталія Виноград заявила, що «індійський» штам коронавірусу виявили у 7 країнах Європи.

За її словами, саме з цим штамом вірусу пов’язують значне погіршення ситуації з COVID-19 в Індії та Непалі, де у порівнянні з минулим тижнем показники захворюваності та летальності зросли на 67% та 90% відповідно.

За прогнозом начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Києві, лікаря-епідеміолога Олега Рубана, «індійський» штам коронавірусу з’явиться в Україні наприкінці травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А Степашка Показати IP 5 Травня 2021 04:04
Слушает да ест. И потихоньку набивает карманы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus