USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Майдан плакав: у Києві попрощалися з легендарним Героєм України Да Вінчі

10 Березня 2023 21:12
Сьогодні у Києві попрощалися з легендарним українським воїном, добровольцем Дмитром Коцюбайлом на псевдо Да Вінчі, який з 2014 року боронив нашу державу. Захисник загинув 7 березня у боях за Бахмут. Напередодні з 27-річним Героєм України попрощалися у рідному селі Бовшів на Івано-Франківщині. Сьогодні Дмитра Коцюбайла поховають у Києві.

Про це інформує ТСН.

Легенда української війни прийшов на фронт у 18 років, легко освоював будь-яку зброю, без спеціальної військової освіти доріс до комбата. Його підрозділ «Вовки Да Вінчі» на війні завжди вважався одним із найбоєздатніших.

Аби віддати шану патріоту цілий день люди несли квіти спочатку до Михайлівського собору, потім на Майдан Незалежності.
У своєму першому в житті інтерв’ю на війні, у свої 18 років, Да Вінчі говорив, що не боїться. «Загинути за Україну я не боюся», – заявив тоді він.

Це доводив не на словах – від перших днів на фронті був у найгарячіших точках. У Пісках отримав перше важке поранення. Ще була шахта Бутівка, а Авдіївка взагалі на довгі роки стала базою «Вовків Да Вінчі» – так він називав своїх бійців.

Він став спочатку народним героєм, а потім і Героєм України. Його батальйон прийняв на себе і оборону Бахмута.

«Він міг там і не бути, але Да Вінчі день перед тим на штурмі був, він такий комбат, він все з своїми бійцями, якщо ви не в курсі. За день перед цим танк загорівся, він його водою загасив, вискочив на танк, що не мав би робити, всі там в шоці були. Він на руках в мене загинув. Хоча довезли його до госпіталя, надали, але лікарі, на жаль, не врятували його просто, бо поранення було дуже важке», – розповідає побратим Нью-Йорк.
«Я поки не уявляю, як ми без нього будемо. Прийшла думка: у росіян навіть немає такої людини, якій було б адекватно помститися, у них немає ні одного, кому помститись», – розмірковує побратим Бугай.

«Це людина, яка не була ніде заплямована, ні в чому, тобто ні в політичних, ні в якихось конфліктах між групами, тобто це така рівна людина, воїн, людина війни і людина найперше», – зазначає побратим Сергій.

Бойовий шлях Да Вінчі розпочався на Майдані Незалежності, тоді йому було 18 років. І от сьогодні, герой України Дмитро Коцюбайло знову зібрав повний Майдан людей, які прийшли з ним попрощатися.

На центральній площі з Да Вінчі попрощався командувач Валерій Залужний, з яким вони дружили.
Віддати останню шану Герою прийшов і Президент Володимир Зеленський. А ще міністр оборони Рєзніков і начальник розвідки Буданов.

«Важко підібрати слова. Вони не допоможуть загасити біль втрати. «Да Вінчі» приєднався до нашої військової сім’ї дев’ять років тому. Зовсім молодий хлопець зі щирими очима, який нічого і ніколи не боявся. Я добре знав Дмитра. Навколо нього об’єднувалися люди зі спільною метою – боротися за свою країну», – написав головнокомандувач Валерій Залужний.

Главком наголосив, що шлях до нашої перемоги – дуже важкий, а її ціна – життя наших воїнів. «Да Вінчі. Спи спокійно, друже. Слава Україні», – зворушливо попрощався з Да Вінчі главком.
«Сюди прийшли і приїхали всі, хто мав хоча б найменшу змогу. Герої України за життя, від генералів і до солдатів, волонтери, журналісти, просто люди, які ніколи не знали бійця особисто, але хотіли віддати честь, бо розуміли, наскільки велику справу він зробив для України і продовжує робити.

«Напевно, це єдиний доброволець про якого не чув взагалі жодного міркування проти того, щоб його дійсно нагородили цим почесним званням. Це втрата ні як командира, тим більше бійця. Да Вінчі за ці 9 років війни став символом добровольчого руху і боротьби в цілому», – зазначає побратим Ян.

Після завершення церемонії побратими, близькі, друзі та небайдужі, які прийшли на похорон Героя, віддали останню шану Да Вінчі. Опісля цього Дмитра Коцюбайла поховали на Аскольдовій могилі.

Що відомо про Да Вінчі

Дмитро Коцюбайло був учасником Революції Гідності у 2013 – 2014 роках. Тоді йому було тільки 18 років. Після перемоги Майдану та початку війни на Донбасі він добровольцем пішов захищати Україну.

За час війни на сході Да Вінчі зазнав поранення, згодом після лікування повернувся на військову службу. Згодом захисник став командиром 1-ї окремої штурмової роти «Правого сектору».

У грудні 2021 року Да Вінчі став першим добровольцем, який за життя отримав звання Героя України та орден «Золота Зірка». Також він був одним із наймолодших командирів, якого нагородили – тоді йому було 26 років.

Дмитро Коцюбайло вважав, що того дня, коли Президент вручив йому нагороду, держава визнала та нагородила усіх добровольців, які взяли у руки зброю і від 2014 року боронили Україну.

Після початку повномасштабного вторгнення він воював на Київщині та у Запорізькій області. Брав участь у деокупації Балаклії та захищав Бахмут. Саме в боях за Бахмут Герой України загинув. Цю трагічну звістку ввечері 7 березня повідомив Президент Володимир Зеленський. У Да Вінчі залишились батьки, 4 сестри та наречена Аліна Михайлова, з якою вони разом боронили Україну під час війни на Донбасі та з початку повномасштабного вторгнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus