USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Маємо спрацювати на випередження», – депутат Луцькради Роман Кравчук про нову програму виховання дітей та молоді

10 Червня 2021 16:29
Навчальний рік 2021-2022 в Луцьку розпочнеться з нововведеннями від Луцької міської ради. У місті ухвалять програму виховання дітей та молоді. Такий досвід стане першим в Україні.

Для чого це потрібно й чому міськрада ухвалила таке рішення, в інтерв’ю телеканалу «Аверс» розповів пастор, керівник молодіжного напрямку Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів, депутат Луцької міської ради від партії «ЗА Майбутнє» Роман Кравчук.

«Діти – це не наше майбутнє, а наше теперішнє. І це треба зрозуміти. Бо якщо житимемо майбутнім, ми втратимо теперішнє, – вважає він. – Наша Луцька територіальна громада, розширившись, отримала велику кількість нових учнів і студентів. Ми не можемо бути осторонь, маємо з ними працювати».

З його слів, у громаді є низка проблем. І не лише з наркотиками. Адже виникає багато проблемних ситуацій через поведінку людей.

«Ми хочемо працювати не з наслідками, а на випередження, – пояснює депутат міськради. – Тож цей навчальний рік буде достатньо цікавим».

Читати ще: Не для оцінки, а для життя. Луцьким школярам розповідатимуть про секс, аборти і фінансову грамотність

Першою новинкою буде те, що введуть предмети морально-духовного спрямування. Це допоможе з дитинства закласти в учнях правильні цінності та пріоритети. Серед таких предметів – курс християнської етики.

«Цей курс не матиме приналежності до якоїсь деномінації, – зазначає Роман Кравчук. – Але він вчитиме дітей правильних моральних цінностей. Курс християнської етики був і раніше, але в малій кількості. Нині за підтримки міського голови ми хочемо розширити діапазон впливу, щоб це було у всіх школах Луцької ТГ».

З його слів, незабаром відбудеться тренінг для вчителів християнської етики, аби вони мали змогу комплексно підготуватися до навчального року.
«Другий важливий етап – ми розуміємо, що треба працювати на випередження з питаннями сімейних цінностей, – провадить депутат. – Є унікальний курс, захищений Міністерством освіти, – «Основи сім’ї» для 10-11 класів. Його мета – допомогти старшокласникам, які вже замислюються над майбутнім, правильно скласти орієнтири в питаннях побудови сім’ї».

З його слів, змушувати відвідувати такі факультативи ніхто нікого не буде.

«Ми просто покажемо, наскільки це цінно й важливо. Повірте, батьки самі захочуть, щоб їхні діти ходили на ці факультативи», – запевняє Роман Кравчук.

Читати ще: «Гарної інфраструктури в місті недостатньо для щасливого життя. Треба дбати й про духовність», – пастор Роман Кравчук*

Ще одна програма, яка вже на фінальній стадії написання, – щодо комплексної протидії шкідливим звичкам. Ідеться не лише про боротьбу з наркотиками. Це й правда про алкоголь, куріння, секс, інтернет-залежність, про фінансову грамотність тощо.

Програму укомплектовують у підручник. Буде підготовлено команду людей, які професійно працюватимуть у кожній школі. До кожної теми готують цікаву презентацію.

«У кожній програмі будуть люди, які щось пережили, – розповідає Роман. – Наприклад, якщо йдеться про наркотики, то нам цікаво показати дітям людей, які пережили це, які прийдуть до них і скажуть: «Ми це пройшли в житті. Не лізьте туди». Так само й щодо фінансової грамотності чи безпеки в соціальних мережах: ми маємо покликати людей, які на цьому знаються».

Цю програму затвердить Луцька міська рада для всіх 39 шкіл громади.

«Ми розпочнемо з Луцька, потім розповсюдимо це на Волинь і всю Україну», – додає депутат міськради.

Луцький міський голова Ігор Поліщук вважає, що цю програму треба підняти на належний рівень. Тому міськрада готова передбачити кошти для її втілення.

«Насправді на етапі підготовки вже знаходяться люди, готові підтримати програму. Це заможні бізнесмени, які роблять це не заради піару, – запевняє Роман Кравчук. – Вони вже включилися у роботу не словом, а ділом».

З його слів, колишні методи виховання не діють, коли йдеться про сучасне молоде покоління.

Читати ще: «Сучасна молодь має інтернет в голові й Instagram у крові», – пастор з Луцька

«Проблема в тому, що сучасна молодь переживає таку собі моральну кризу, тому що різні організації лобіюють недобрі цінності, – вважає Роман. – Вони заходять в Україну масштабно, з великими грантами й коштами. Ми не покликані боротися проти якоїсь неправильної ідеології, ми маємо дати правильну альтернативу».

З ініціаторами програми активно співпрацюють і правоохоронні органи.

«У міськраді було створено комісію, яку очолила заступниця міського голови Ірина Чебелюк, я також до неї входжу. Її учасниками є й люди з правоохоронних органів різного типу, аби з нами співпрацювати, – провадить депутат міськради. – Залучені всі управління, дотичні до дітей, молоді та сім’ї».

На думку Романа Кравчука, результат від впровадження програми буде вже після того, як діти почують правду про те, що на них може чекати.

«Ми не кажемо про те, що поборемо всі проблеми, – зауважує він. – Але якщо допоможемо хоч сотні дітей в нашому місті, ми збережемо їхні долі. Утім я переконаний, що результат буде навіть швидше, ніж ми очікуємо».

Читати ще: Інститут сім'ї під загрзою: луцький депутат-пастор – за впровадження сімейної політики

Окрім того, в Луцьку буде школа подружнього життя. Зі слів Романа Кравчука, це питання теж як ніколи на часі, адже останнім часом в Україні спостерігається криза інституту сім’ї. Така школа в місті запрацює найближчим часом.

«Цю ініціативу підтримує міський голова. Завдяки йому ми вже отримали доступ до ЦНАПу, де й розпочинатимемо школу подружнього життя, – додає він. – Це буде 10 різнопланових уроків щодо сімейного життя, гострих тем, які в ньому є, починаючи від залагодження конфліктів і завершуючи інтимним життям».

Ці 10 уроків матимуть модульну систему. Щотижня відбуватиметься один урок для груп, які буде сформовано.

До слова, відвідувати таку школу зможуть не лише ті, хто планує одружитися, а й ті пари, які вже у шлюбі.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Арафат Показати IP 11 Червня 2021 07:53
Чому люди не літають?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus