USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Майже 70% українців вважають, що нація гуртується. Опитування

23 Січня 2024 07:17
Більшість українців – 69% – вважають, що громадяни України потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації.

Про це свідчать результати опитування, яке оприлюднив 22 січня Київський міжнародний інститут соціології, передає Укрінформ.

Як зазначають соціологи, намагання організувати внутрішній розбрат та поляризувати українців за можливими лініями розколу лишається одним із основних інструментів Росії у війні проти України. За даними КМІС, у 2020 році лише 35% українців вважали, що країна йде шляхом об’єднання, а 58% навпаки – тодішню ситуацію сприймали як рух до розколу.

Читати ще: Яким українці бачать майбутнє країни через 10 років: опитування

«Після широкомасштабного вторгнення погляди українців кардинально змінилися. На кінець 2023 року більшість українців – 69% – дотримувалися думки, що українці потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації. Частка тих, хто бачить поглиблення суперечностей і розкол, скоротилася до 25%. Решта 6% не змогли визначитися зі своєю думкою», – йдеться у повідомленні.
При цьому, за даними КМІС, у всіх регіонах більшість населення вважає, що українці долають внутрішні суперечності і йдуть шляхом згуртування. Відносно більше таких на заході (74%) і в центрі (39%). Водночас і на півдні та сході переконлива більшість бачить згуртування в єдину політичну націю (відповідно 66% і 65%).

Читати ще: Зеленський подає до Ради законопроєкт про множинне громадянство

Також, незалежно від мови спілкування вдома, більшість респондентів вважають, що внутрішні суперечності долаються українцями. Хоча серед українськомовних респондентів частка таких респондентів дещо вища (75%), проте і серед російськомовних респондентів більшість (60%) оптимістичні щодо єднання українців.

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» упродовж 29 листопада – 9 грудня 2023 року. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1031 респондента, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (18 років і старшими) громадянами України, які на момент опитування проживали на території країни (у межах, які контролювалися владою до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% – для показників, близьких до 50%; 3,0% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Однак, загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, яке проживає на підконтрольній уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 23 Січня 2024 08:11
Зазвичай людей які мають схильність до аналізу і більш-менш реально оцінюють ситуацію відсотків 20-30.
Анонім Показати IP 23 Січня 2024 08:44
гуртуються довкола президента?
олександр Показати IP 23 Січня 2024 15:59
Самі патріотичні гуртуються в Монако та Куршавелі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus