USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Менше фальсифікату: виробників продуктів зобов'язали вказувати країну походження товару

20 Червня 2021 15:13
Україна зробила черговий крок для адаптації бізнесу до вимог європейського ринку харчових виробів. Зокрема, Міністерством економіки впроваджується обов’язкове маркування окремих видів м’яса, а також оливкової олії та меду.

Йдеться про те, що на виконання зобов’язань у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Угоди про асоціацію з ЄС, український уряд для адаптації з торговими стандартами ЄС зазначеними у розділі «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» впроваджує нові правила маркування продуктів, пише 24 канал.

Згідно з наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на визначеному переліку продуктів треба буде обов’язково вказувати або країну або місце походження.

Наказ встановлює правила зазначення «країни походження» або «місця походження» в маркуванні:

- м’яса великої рогатої худоби;

- свинини;

- баранини та козлятини;

- їстівних субпродуктів великої рогатої худоби;

- м’яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;

- меду;

- необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстракласу (extra virgin olive oil).

При цьому слід зазначити, що вказані законодавчі зміни роблять Україну на крок ближче до створення спільного ринку харчових продуктів з Європейським Союзом, адже діють як для вироблених в Україні товарів, так і для імпортної продукції.

Для кращого розуміння бізнес-середовищем України планованих нововведень представники проєкту ЄС EU4SaferFood, який допомагає Україні вдосконалити систему контролю у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин, підготували інфографіку переліку харчових продуктів, для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження.

На думку експертів, розроблені на основі вимог 5-ти актів у профільній сфері, затверджені урядом України нововведення, які будуть введені в дію у 2024 році, також сприятимуть зниженню кількості підробок на ринку товарів зазначених вище продуктових груп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
999 Показати IP 20 Червня 2021 16:10
Невже буде маркування окремих видів м’яса, а також оливкової олії та меду. 30 років державним чиновникам та президентам України наплювати було, що їдять українці та звідки ці продукти беруться. Щось мені не віриться та гадаю, що років так з 25 ніякого маркування на продуктах не буде.
ABC Показати IP 20 Червня 2021 19:27
В нас на етикетках можна писати все що завгодно. Достовірність цієї інформації все одно ніхто не перевіряє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus