USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мешканці Луцька скаржаться на погіршення здоров'я через викиди заводу

28 Вересня 2018 13:29
Перевищення шкідливих речовин в повітрі у 23 рази зафіксували у Луцьку. Усе через роботу місцевого заводу "Технологія базальту". Екологи намагаються воювати із підприємством, втім, вирішення конфлікту знайти не можуть.

Завод тим часом продовжує роботу, попри відсутність необхідних документів, інформує 24 канал.

Держпродспоживслужба вкотре перевіряє рівень шкідливих речовин у повітрі. Остаточні результати отримають за кілька днів. Попередні заміри ж весь час показували перевищення небезпечних речовин у 20 разів.

Втім, містяни про отруйне повітря знають і без досліджень. У них часто паморочиться в голові, а неприємний запах переслідує їх місяцями.

"Виходиш на балкон чи вішаєш білизну – відчуваєш неприємний запах, відкриваєш вікна – теж саме. Я спочатку думала, що хтось ріже арматуру, бо такий специфічний запах був", – сказала місцева жителька Наталія Остапчук.

Цей житловий комплекс здали в експлуатацію два роки тому. Тепер власники квартир шкодують, що наважились на купівлю житла у цьому районі міста. Кажуть – не підозрювали, що сусідство з заводом, котре робить утеплювальні матеріали, настільки небезпечне.

За всіма нормами, навколо заводу повинна бути санітарно-захисна зона. Іншими словами, пустир. Втім, 16 років тому, ще коли завод був в проекті, місцеві чиновники віддали цю ділянку під житлову забудову. І санстанція це погодила.

"Голова сільради, тоді ще Підгайцівської, виділив землю незаконно в санітарній зоні під будівництво житлових будинків. І люди купили ці будинки, поселилися, тоді був скандал. Покарали за незаконне виділення землі і голову сільської ради, його тоді засудили",– каже начальник екоінспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

Жителі будинків, які розташовані менше ніж за 250 метрів від заводу, стали заручниками ситуації.

Останній дозвіл на викиди шкідливих речовин у підприємства закінчився в березні. Продовжувати його мають лише з погодження з Держпродспоживслужбою, яка категорично проти. Тоді завод змусив через суд переглянути документ. У Держпродспоживслужбі пояснюють: документ переглянули. Проте підстав для надання дозволу, як і раніше – немає. Бо викиди загрожують здоров’ю людей.

А отже, підприємство працює порушуючи закон. І за це йому загрожує штраф. Виробники вважають себе заручниками давньої плутанини і шукають вихід. Тим часом, місцеві мешканці розплачуються своїм здоров'ям.

Нагадаємо, раніше члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Волинської ОДА вирішили доручити відповідним управлінням детально дослідити ситуацію щодо розповсюдження шкідливих речовин ТОВ «Технологія базальту».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
опа Показати IP 28 Вересня 2018 13:52
Переселити в цей район сім'ї всіх хто надав дозвіл на будівництво і забудовників, а заводу надати дозвіл на шкідливі викиди.
ректор Показати IP 28 Вересня 2018 14:03
Це завод того кочегара і тракториста, який купив три дипломи.
Небайдужий до ректор Показати IP 28 Вересня 2018 22:29
Це - кого? Місто мусить знати своїх "героїв"!
Гал Анонім Показати IP 28 Вересня 2018 14:10
Десь читав, чи казав хто, що у Франції немає проблем із забрудненням заводами річок, бо приписи наказують, щоби підприємство забір води здійснювало нижче по течії, ніж має стічні виходи. Це - справедливо.
No1 Показати IP 28 Вересня 2018 15:43
А територію навколо заводу і далі продовжують забудовувати, напр ЖК Скандинавський зараз якраз будується за кілька сотень метрів від заводу. І головне, знаходяться люди, які купують там квартири, а потім плачуться, що їм смердить формальдегід. Так і хочеться запитати: Шановні, а раніше ви куди дивилися? Треба не тільки рекламу читати, але і по сторонах трохи оглядатися та мозок інколи вмикати.
Читаючому до No1 Показати IP 28 Вересня 2018 22:08
Якби у Вас, шановний, мозок був увімкнений, то Ви б розуміли, що формальдегід не викидається у повітря локальним променем, а потрапляє і у повітря, котрим дихаєте Ви, якщо живете у Луцьку...треба підіймати питання видачі дозволу на діяльність заводу, оскільки проблема є масштабу міста, а не лише забудов, що поруч.
No1 до Читаючому Показати IP 29 Вересня 2018 19:33
Спеціально для альтернативно обдарованих поясню написане у статті. Підіймати питання видачі дозволу на діяльність заводу не потрібно, бо дозволу на роботу у заводу немає - він працює фактично нелегально. На рахунок формальдегіду, то прочитайте ще раз те місце, де написано що навколо заводу повинна бути санітарно-захисна зона. А тепер прочитайте ще раз і спробуйте зрозуміти суть: санзону спроектовано не просто так. Не здогадуєтеся, чому скарги на викиди є тільки від проживаючих навколо заводу, а від жителів, напр. ГПЗ скарг на формальдегід - нуль? Може тому що за межами санзони концентрація забруднення суттєво падає, для цього вона і потрібна? І так, це проблема в першу чергу району, а потім вже міста. Бачили очі, що купували. Придбання житла - це серйозний крок. І перед його купівлею треба цікавитися не тільки чи є поруч дешевий супермаркет і наливайка-ригайлівка, а й деякими іншими, набагато важливішими речами.
До номер 1 до No1 Показати IP 29 Вересня 2018 21:26
Слаборозумним привідкрию завісу: проживаючі у цих районах люди, володіють цілою купою документів та інформації, на відміну від тих, хто судить з висоти польоту "дешевих супермаркетів"...))) У період будівництва житлових будинків, завод не працював, але що пояснювати людям, котрі оцінюють ситуацію так, наче щойно з " наливайки-ригайлівки" викотився;)
Settler до No1 Показати IP 30 Вересня 2018 11:27
Скарг на формальдегід нуль чи на запах? Ви цікавилися показниками забруднення навколишнього природного середовища в Луцьку саме формальдегідом? В коментарі нижче описав з цифрами і, якщо Вам цікаво, дав інформацію про джерело. Нажаль Луцьк за останні 3 роки йде стрімко вгору списку найзабрудненіших міст
Колишній працівник Показати IP 28 Вересня 2018 19:38
Коли будувався завод приватних будинків там майже не було. Понастроювали палаців, тепер плачете.
Олександр до Колишній працівник Показати IP 28 Вересня 2018 21:21
А те що завод працює без дозволів це нікого не турбує?????!!!!!
Суддя Дред Показати IP 28 Вересня 2018 21:28
От читаю коментарі вище, і думаю, люди звідки у вас стільки негативу і жовчі. То виходить винні мешканці мікрорайону, що завод дозволів немає і труїть повітря міста загалом. Що їм заважає запустити безформальдеідне виробництво, і проблема взагалі зникне.
User до Суддя Дред Показати IP 29 Вересня 2018 01:42
Перевести виробництво на безформальдегідне коштує великих грошей. Жлоб-власник на це піде в останню чергу, а доти буде травити людей. І, на жаль, йому за це нічого не буде, із нашим то дірявим законодавством.
Anonim Показати IP 28 Вересня 2018 21:59
А ви куди дивитесь?! Ви ж так само дихаєте повітрям, і вдихаєте отруту!? Не думали про це!! Чи не шкода своє здоров'я псувати!!
Лола Показати IP 28 Вересня 2018 22:07
Мабуть не шкода свого здоров'я!! Якщо працює завод, навіть не маючи дозволу!! Таких потрібно закривати, не давати дозволу на виробництво. А тих 70 людей зможуть найти собі роботу, бо масив заселений на багато більше людей!!! І здоров'я їм ніхто не відшкодує (
Settler Показати IP 29 Вересня 2018 22:06
Люди, які заздрісно зловтішаються із мешканців цього району певно зовсім не в Луцьку живуть. Лучани повинні відстоювати чистоту повітря у своєму місті. Чи ви думаєте що цей завод кисень викидає і ви дихаєте найчистішим повітрям? Мене зовсім не радує ситуація із чистотою повітря в Луцьку, який кілька років тому вважався одим з найчистіших міст України, і займав останні а не перші місця в рейтигах забрудненості повітря. Поцікавтеся наприклад і порівняйте показники за останні 2-3 роки. Наприклад по формальдегіду з 2016 року дуже різкий ріст від 2,1 в 2016 році, 2,8 - 2017 рік, і аж до 3,7 за 2018 рік! І це ще не межа, бо всі мовчать! До 2016 року рівень був або дуже низький, або забрудненості формальдегідом взагалі не було, бо м. Луцьк у попередні роки відсутні у списку забрудненості саме по формальдегіду. Поцікавтеся результатами досліджень забрудненості навколишнього природного середовища на сайті центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus