USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мешканці Струмівки потерпають через сусідство з заводом

14 Вересня 2018 10:29
Мешканці житлового масиву, що знаходиться в санітарно-господарській зоні ТОВ «Технологія базальту», потерпають через шкідливі викиди підприємства. Ситуацію взяла під контроль Волинська ОДА, яка доручила відповідним управлінням детальніше дослідити ситуацію.

Про це йшлося під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Волинської ОДА 14 вересня.

Насамперед голова Волинської ОДА Олександр Савченко відзначив, що зібрати позачергове засідання, «на жаль, було необхідно».

«Спробую сказати без емоцій. Ситуація насправді цікава і критична. Є житловий масив, який, напевно, збудований із порушеннями. Там будується промислове підприємств. Запускають виробництво із шкідливими наслідками, адже відходи не зовсім правильні за хімічними зразками. Прийшли за дозволом. І що у випадку перевищення шкідливих речовин роблять у демократичних державах? Ідуть у суд. А справедливий український суд каже видати дозвіл, проте державні інституції не можуть цього зробити, адже таке рішення нашкодить людям», – зазначив Олександр Савченко.

Керівник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський розповів, що йдеться про діяльність ТОВ «Технологія базальту». Так, до Держпродспоживслужби звернулася жителька Струмівки, яка скаржилася на погіршення самопочуття – власного та сусідів – у зв’язку з близькістю розташування їхніх будинків біля заводу з виготовлення утеплювальних матеріалів. Йдеться про близько 200 родин, які проживають на вулицях Багряного, Чикаленка та Скандинавська в 4–5-поверхових будинках, що знаходяться у межах санітарно-господарської зони ТОВ «Технологія базальту».

Богдан Лозинський пригадав, що дозвіл на спорудження заводу було видано ще у 2003 році, земельні ділянки під житлове будівництво, своєю чергою, надали у 2004 році. Протягом цього часу, однак, завод працював із порушеннями – норми шкідливих речовин у викидах підприємства перевищують дозволені показники в кілька разів. Дозвіл на діяльність завод, своєю чергою, отримав через суд.

Так, досліджено, що вміст фенолу у викидах підприємства перевищує норми на 30–90 %. Зараз завод досі працює за участю 40 осіб, які виходять на роботу в чотири зміни.

«Сьогодні ситуація розвивається за сценарієм 10-річної давнини. Зараз через суди підприємство вимагає, щоби служба видала дозволи, аби завод продовжував труїти людей», – зазначив Богдан Лозинський і додав, що виходом вбачає перехід підприємства на нешкідливе безфенольне виробництво.

«Сама продукція товариства не шкідлива, шкідливими є його викиди», – уточнив директор служби. Він наголосив, що в минулому завод зобов’язувався зменшувати шкідливі викиди та постійно проводити моніторингові дослідження. Цих вимог підприємство не дотрималося.

Як зазначив Богдан Лозинський, Держпродспоживслужба оскаржує судове рішення про необхідність видати дозвіл ТОВ «Технологія базальту» у Львівському апеляційному суді.

Члени комісії вирішили доручити відповідним управлінням детально дослідити ситуації, зокрема, щодо розповсюдження шкідливих речовин та визначення перспективних заходів, та рекомендували управлінню юстиції не поспішати з виконанням рішення суду. Усі необхідні заходи мають провести до 24 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Дмитро Показати IP 14 Вересня 2018 11:02
"Справедливий" Український суд. Порушені всі можливі норми, а суд зобов'язує органи видати дозвіл! Абсурд такий може бути тільки в Україні!
Правдоруб до Дмитро Показати IP 14 Вересня 2018 11:28
Те що не можна купити за гроші , можна купити за великі гроші !!
Жителька Показати IP 14 Вересня 2018 11:36
Дуже легко "справедливим" суддям вирішувати такі питання і розпоряджатися здоров'ям і життям людей сидячи в безпечному кабінеті.
скептик Показати IP 14 Вересня 2018 14:19
суд не має повноважень зобовязати видати дозвіл
еколог Показати IP 14 Вересня 2018 14:49
Архіви не горять... У 2013році підприемство отримало дозвіл на викиди на основі Висновку СЕС про відповідність його встановленим медичним критеріям безпеки виданого підписаного та затвердженого славною Наталіею Янко. Всі матеріали по цьому злочину отруення людей в управлінні екологіі ОДА Поліція ... де ти....
хохо Показати IP 14 Вересня 2018 21:47
розібрати по цеглині. власника за грати. майно продати і оздоровити за цей кошт кожного хто потерпів від злочинця. таке рішення мав би прийняти суд. особисто моя думка
хохо Показати IP 14 Вересня 2018 21:54
розібрати по цеглині. власника за грати. майно продати і оздоровити за цей кошт кожного хто потерпів від злочинця. таке рішення мав би прийняти суд. особисто моя думка
Колишній працівник Показати IP 14 Вересня 2018 22:00
Нічого не зроблять, криша у ВР. До статті: на виробництві використовують фенол, який є канцерогенною речовиною, може викликати рак, а з фільтрів на викиди там тільки осадження пилі водою і все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus