USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Мільярдер хоче викупити 30% диких лісів планети, щоб захистити їх від втручання людини

25 Травня 2019 16:35
Минулого місяця, коли всього за кілька днів понад мільярд доларів було пожертвувано на відновлення собору Нотр-Дам, багато хто задумувався над питанням: чому такі великі суми грошей недоступні для вирішення більш нагальних проблем, таких як забезпечення житлом бездомних людей чи проблеми екології. Однак, як виявилося, такі великі внески на допомогу планеті теж трапляються, хоч і нечасто.

Ще в жовтні швейцарський мільярдер-філантроп Хансйорг Вісс, генеральний директор Wyss Foundation, пообіцяв пожертвувати $1 млрд на зусилля з охорони навколишнього середовища протягом наступних десяти років, повідомляє mind.ua.

У статті для The New York Times Вісс оголосив про неймовірний план викупити великі ділянки землі по всьому світу і перетворити їх на парки, відкриті для громадськості.

«Ідея полягає в тому, що дикі землі та води найкраще охороняти не в приватних руках, за закритими воротами, а в якості громадських національних парків і заповідників, які завжди відкриті для всіх охочих. Ідея про те, щоб ці місця перейшли в управління громаді (public trust) запала мені в душу, ще коли я був молодим чоловіком і вперше піднявся у Скелясті гори в Колорадо», – поділився Вісс.

«Кожен з нас – громадяни, бізнесмени, урядові лідери – має бути стурбований величезним розривом між тим, як мало природи сьогодні захищено, і як багато ще потрібно захистити. Ми повинні терміново скоротити цей розрив, перш ніж втручання людини знищить останні дикі місця на Землі», – додав він.

Вісс сподівається, що його внесок зможе захистити 30% планети до 2030 року.

«Сьогодні ми раді оголосити про початок кампанії вартістю $1 млрд, щоб допомогти захистити 30% планети до 2030 року», – оголосив фонд Вісса у жовтні.

За даними Business Insider, філантроп уже пожертвував понад $66 млн щонайменше 9-ти різним організаціям з часу своєї обіцянки.

Серед цих пожертвувань: $750 000 на допомогу корінним народам дехчо в Канаді для створення програми управління для національного заповідника Едехжі, який є частиною екосистеми водно-болотних угідь площею 3,5 млн акрів і є домом для багатьох тварин. Фонд також пожертвував 5,8 млн найстарішій природоохоронній групі в Аргентині Aves Argentinas. Це пожертвування допоможе створити 1,5 млн акрів національного парку. Ще 22 млн було передано організації Fundación Flora y Fauna для створення національного парку площею 178 000 акрів в аргентинській провінції Тукуман.

Хансйорг Вісс не надто відомий навіть серед захисників природи, хоча він без розголосу жертвує свої мільйони на навколишнє середовище протягом останніх 20 років. За цей час він віддав на екологію понад 450 млн.

«Ці гроші підтримають зусилля по збереженню природи, що проводяться на місцевому рівні в усьому світі. Я вважаю, що ця амбітна мета досяжна, тому що я бачив, чого можна досягти. Корінні народи, місцеві лідери та природоохоронні групи по всьому світу вже зайняті охороною ділянок дикої незайманої природи», – сказав Вісс в інтерв’ю NYT.

За кошти, надані філантропом за ці роки, вдалося зберегти понад 16 млн гектарів таких територій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Пілот Показати IP 25 Травня 2019 17:22
Нашим політикам така ідея ніколи в голову не прийде. Там пріоритет - вивезти карпатський ліс і наварити на цьому бабла(((
Лic Показати IP 25 Травня 2019 20:26
На Украiнi нехай скупить. Скоро нiчого не за лишиться вже... ((
Волинь Показати IP 26 Травня 2019 03:30
Зачем нам лес деньги важнее
ВВ Показати IP 27 Травня 2019 09:55
Людина з великої букви! Таких ідейників побільше - тоді б жили в гармонії з природою. Наша нація далека від такого. А про сміття взагалі капець, багато хто в себе під носом викидає, або за поворотом і не задумується про наслідки.
ан Показати IP 27 Травня 2019 10:12
наші люди бідні з дурнуватою жадібною владою тому так широко не мислять. з сміттям справитись не можуть. Деякі країни заробляють на ньому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus