USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міненерго хоче підняти тариф на електрику для населення

26 Листопада 2020 13:54
Новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко вважає одним з важливих питань у секторі перегляд з 2021 року діючого механізму перехресного субсидування, за яким населення отримує електроенергію за пільговою ціною.

Про це Бойко заявив під час свого першого брифінгу після призначення, пише УНІАН.

«Наступний пріоритет – зниження перехресного субсидування. За цією фразою стоїть об’єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів для побутових споживачів. Оскільки сьогодні, в тому числі в інформ-полі, присутня велика кількість маніпулятивних заяв про кінцеву вартість електроенергії для населення», – сказав він.

За його словами, станом на листопад побутовий споживач платить за електричну енергію 1 копійку, оскільки діючий тариф покриває тільки витрати на транспортування. В Україні середньозважена вартість транспортування електроенергії від станції до будівлі, включаючи тариф на передачу НЕК «Укренерго», тариф оператора системи розподілу і тариф на поставку від постачальника, становить 1 гривня 03 копійки за кВт-год.

«Отже, сумарно доставка коштує 1 грн 03 копійки, а середньозважена ціна одного кВт-год для побутового споживача за останні 2 місяці статистично становить 1 грн 04 копійки. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі ПСО, за якою Енергоатом і «Укргідроенерго» продають електроенергію для «гарантованого покупця» по 1 копійці, оплачується виключно поставка», – пояснив глава відомства.

Скільки платять українці

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це – 1 грн 68 коп. за кВт-год.

Разом з тим, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Степан (Крымчанин) Показати IP 26 Листопада 2020 14:02
Раз хочет-значит поднимет. Кто то сомневается?
лучани Показати IP 26 Листопада 2020 14:08
Давно пора. Населення повинно платити найвищий тариф,бо є найменшим роздрібним споживачем.
Психопланетарій, Лип Показати IP 26 Листопада 2020 14:32
Підняття тарифів це нормально. Хоч би не забули зробити для населення ще плату за транспортировку електроенергії по дротах до лічильників споживача. Це обов'язково треба зробити. Газовики придумали, водоканали придумали, а світло чомусь відстає. Якесь неподобство.
турбо режим до Психопланетарій, Лип Показати IP 26 Листопада 2020 18:45
ми такі і ми зробимо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus